Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: E. M. Forster - Maurice

280 oldal                           Európa Kiadó 1994
Eredeti cím: Maurice         Fordító: Lázár Júlia

"Nem szabad az embernek titkot tartani, a titok elmérgesedik. Az embernek beszélni kell, beszélni, beszélni – feltéve, hogy van kihez, neked és nekem pedig van kihez"

"Egyikünk sem vette észre, hogy amit a közvélemény nem visel el, az nem maga a homoszexualitás, hanem a tény, hogy gondolkozni kell róla."

A ​Maurice olyan kapcsolatról szól, amely a könyv születésekor törvényen kívüli volt, büntetendő: a férfiszerelemről. A címadó hős jóvágású, erős fiatalember, Cambridge-ben tanul, biztos közposztálybeli háttérrel, ennek megfelelően komoly üzleti jövővel rendelkezik: látszatra minden rendben van körülötte. Csak egyvalami kínozza, gomolyog öntudatlanul testében-lelkében, hogy aztán fokozatosan, sok csalódás árán, lassan ismerje meg szexuális vágyainak valóságos természetét. A regény mesterien felépített története Maurice ébredését rajzolja meg – hogyan jut el ez az amúgy hétköznapi, inkább szép, mint okos angol fiatalember odáig, hogy felismerje: ha megnevezetlenül marad, ami nyomasztja, zavarja, gyötri, akkor elpusztul, de ha beismeri: érzelmi életét megmenti vele. A homoszexualitás elfogadása az álszent, képmutató társadalomban azonban nem könnyű: Maurice döntésével a társadalmon kívül helyezi magát, családból és osztályából is kilép. Forster, mint a könyvhöz csatolt jegyzeteiben írja, a kötetnek boldog véget szánt, még akkor is, ha kiadását ezzel megnehezíti. De nem is akarta kiadni. Az ember érzelmi teljessége fontosabb a társadalom ítéleténél; és ha ez az ítélet a száműzetés, Maurice és barátja boldogan vállalják.

Edward Morgan Forster (1879. január 1. – 1970. június 7.) angol regényíró, novellaíró és esszéíró. Művei közül ironikus és jól felépített regényei a legismertebbek, melyek a 20. századi Egyesült Királyság és Írország társadalmának osztálykülönbségeiből fakadó képmutatást mutatták be. Forster legismertebb regényei az Út Indiába és a Szellem a házban. Forster homoszexuális volt, ám életében ezt nem vállalta fel a közvélemény előtt. Halála után kiadott regénye, a Maurice, egy felnőttkorba lépő meleg férfiről szól.

A könyv 1971-ig tiltott listán szerepelt.

A regényből 1987.ben film is készült, Hugh Grant és James Wilby főszereplésével,amit a Pinkfilms oldalán, regisztrálás után tudtok megnézni.

Molyos értékelések

A könyv elérhetőségei:

Régikönyvek könyvesbolt (antikvár )   1200 Ft, pk:1050 Ft - személyes átvétel
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux