Ugrás a tartalomra
x

Tisza-tavi ökocentrum

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum igazi látványosság, ami bemutatja a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, amely az Alföld északi részén terül el. 127 km2-én számtalan sziget, holtág, és sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel, jellegzetes, úgynevezett mozaikos tájat formálva. A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, s így 1999 óta az UNESCO Világörökség része.

A látogatóközpont központi épülete több szinten várja az érdeklődőket kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával,kilátó tornyával.

A Tisza-tavi ökocentrumban található Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere,közel 1 millió liter össztérfogatával, melyben domolykók, pontyok, csukák, balinok, süllők, harcsák, keszeg- és küszfélék, törpeharcsák, busák és amúrok élnek, társaikkal együtt.A különleges víz alatti alagútban sétálva nyerhetünk bepillantást - közel 5 méter mélyen a víz szintje alatt - olyan különleges halfajták (tokok) életébe, mint az óriási méretű, méltóságteljesen úszó viza, a vágótok, a sőregtok vagy épp a kecsege.

 

A halakon kívül az Ökocentrum kedvencei közé tartoznak a vidrák is: e mókás, vidám állatok az akváriumtérben és a szabadidőpark területén kialakított kifutóban is láthatóak, illetve az őszi-téli időszakban naponta két időpontban, nyári időszakban három időpontban az etetésük is megfigyelhető.

3D mozi

Az 50 férőhelyes háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően részeseivé válunk a vásznon történő eseményeknek, átélhetjük, milyen arcát mutatja a Tisza-tó a különböző évszakokban. A film „étvágygerjesztőként" szolgál ahhoz, hogy a megtekintését követően a nézők kedvet kapjanak a vízi világ tényleges felfedezéséhez. A 12 perces „Négy évszak a Tisza-tónál" című kisfilm vízalatti és drónról készült felvételekkel mutatja be a vízi világot. 

A főépületet körülölelő szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.

A szabadidőpark területén egy kellemes séta során közelről figyelhetjük meg az itt lakó állatok életét, viselkedését, kapcsolatba kerülhetünk az állatokkal.
Ha óvatosan és hangoskodás nélkül sétálunk a parkban, számtalan olyan madárral is találkozhatunk, melyek szó szerint nincsenek az Ökocentrum "birtokában", hanem a közeli, mintegy 100 méterre található Tisza-tó lakói, de akár napközben vagy a koraesti órákban előszeretettel "belátogatnak" területünkre. Ilyenek lehetnek a tengelic, a meggyvágó, a zöldike, de gyakran találkozunk rövid időre nálunk vendégeskedő dolmányos varjúval, szürke gémekkel, nyári ludakkal, récékkel vagy akár bakcsóval is.

A Tisza-tavi Ökocentrum kikötőjéből kishajós kirándulások is indulnak.

Az Ökocentrumba szóló "Kishajós csomag" és "Mindent bele csomag" elnevezésű belépőjegyek 45-50 perc időtartamú Tisza-tavi kishajós kirándulást is tartalmaznak. A kirándulások a kikötőből indulnak,képzett túravezetők irányításával. A kishajók 12 férőhelyesek, a pénztárban érdemes pontosítani az indulás időpontját,mert a program érdekessége miatt gyorsan fogynak a jegyek.A túra során a tavon lévő nádasban is körbevezetnek,az ott élő madarak természetes közegükben figyelhetők meg. Megleshetjük a tavon található hódvárakat is:bár sajnos ez a bumfordi kis rágcsáló az 1880-as években kihalt, a 1990-es években kezdődő újratelepítésnek köszönhetően a tavon kb 50 példány él,természetesen jól elrejtőzve. (Magyarországon kb 8500 példányt tartanak számon).

A kirándulás végén a kishajók természetesen az indulás helyére, az Ökocentrum kikötőjébe térnek vissza.  

Az ökocentrumon kívül található Fűzfa pihenőpark kikötőjéből külön kishajós túrák indulnak a Vízisétányra,egy 1500 méter hosszú tanösvényre.A kíváncsi kedvűek pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, hínármezők mentén, a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs és 2020-ban kihelyezett interaktív táblák segítik.

 

Nyitvatartás:

Július 1. és augusztus 31. között:
nyitva minden nap 9 órától 19 óráig (pénztár-zárás 18 órakor) 
Szeptember 1. és október 24. között:
nyitva minden nap 9 órától 18 óráig (pénztár-zárás 17 órakor)
Október 25. és december 22.között:
nyitva minden nap 10 órától 16 óráig (pénztár 15 órakor zár)

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux