Ugrás a tartalomra
x

Húgycsőfolyás, alhasi fájdalom: ez (is lehet) a gonorrhoea

A gonorrhoea (tripper vagy kankó néven is ismert) egy bakteriális nemi úton terjedő fertőzés. Általában a nemi szerveknél okoz tüneteket, de szexuális szokásoktól függően kerülhet torokba, fenékbe, sőt, a szembe is. Mivel rengeteg tévhit kering róla az interneten, és kevesen vannak tisztában a fertőzés, illetve a szűrésjelentőségével, ezért a tisztánlátást segítendő beszéljünk egy kicsit a gonorrhoeáról!

Mi okozza a gonorrhoeát?

A kórokozója a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium. Két fontos jellemzője van: a többi STI-kórokozóhoz hasonlóan ez is rendkívül érzékeny a külvilág behatásaira, tehát nem marad életképes az emberi testen kívül, ezért is tud csak nemi úton terjedni. A másik, hogy gennyedzéssel járó gyulladást okoz, tehát a tünetei(amennyiben okoz, erről majd később) jól észrevehetőek és meglehetősen kellemetlenek (egyébként innen is származik a betegség – görög – neve: gonos =mag és rhea =folyás).

A baktérium a húgycső, a méhszáj, a végbél és a torok sejtjeihez tud kötődni, de a kötőhártyán is meg tud tapadni. Fontos, és ezt kevesen tudják, vagy értik, hogy a gonorrhoea mindig lokális, azaz helyi fertőzéstokoz!

Ez azt jelenti, hogy ha például a húgycsőbe került, akkor ott is marad, és magától nem “vándorol át” a torokba,vagy a szembe.Tehát ez nem az egész testet érintőfertőzés,mint például a HIV vagy a szifilisz.Más kérdés,hogy ha a fertőző váladék a húgycsőből a szembe vagy a torokba kerül, akkor ott is ki tud alakulni a fertőzés. Bizonyos genetikai hajlam, illetve legyengült immunrendszer esetén alakulhat ki gonorrhoea-szepszis, ami egy életveszélyes,az egész szervezetet érintő állapot, de ez extrém ritka.

Érdemes még azt is tudni, bár erre a kezelésről szóló részben kitérek, hogy a tripper kórokozója ügyesen képes rezisztenciát kifejleszteni antibiotikumok ellen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyre több antibiotikum ellen válik ellenállóvá, azaz nehezebb lesz kezelni. Ez Magyarországon és a világon is egyre komolyabb probléma.

A tripper tünetei – ha vannak egyáltalán

Mint ahogy fent is írtam, a gonorrhoea elsősorban a a húgycső, a méhszáj, a végbél és a torok sejtjeit tudja megfertőzni, és itt gennyes gyulladást okoz. Ám nagyon fontos tudni, hogy ha NEM a férfi húgycsőben van,akkor tünetek az esetek 50-70%-ában NEM JELENTKEZNEK!

Tehát lehet tünetmentes a gonorrhoea, akár éveken át, és így is képes fertőzni!

A tünetek, összefoglalva:

- gennyes húgycső-váladékozás férfiaknál – az esetek 10%-ában tünetmentes

- régóta fennálló fertőzés esetén a baktérium a húgycsőből tovább terjedhet a prosztatába és a mellékherébe

- gennyes méhszáj-gyulladás nőknél – az esetek 50-70%-ában tünetmentes, régóta fennálló fertőzés esetén a baktérium a méhszájból tovább terjedhet a méhbe és a petevezetékekbe

- gennyes végbélgyulladás – az esetek 50-70%-ában tünetmentes

- garatgyulladás – az esetek 50-70%-ában tünetmentes

- szembe kerülés esetén gennyes kötőhártya-gyulladás – ritkán tünetmentes.

Lehetnek komplikációk?

A hónapokon át (akár tünetmentesen!) fennálló gonorrhoea a húgycsőből a mellékherébe, illetve a méhszájból a petevezetékbe kerülve meddőséget okozhat. A kankós kötőhártya-gyulladás, megfelelő kezelés hiányában,vaksághoz vezethet. Bizonyos genetikai hajlam esetén a gonorrhoea okozhat ízületi gyulladást, illetve vérmérgezést is, ami akár halálos is lehet, ha nem ismerik fel időben. Ám ez a kettő szövődmény nagyon ritkán fordul elő.

A gonorrhoea kimutatása – szűrés, szűrés, szűrés!

Baktérium lévén, a gonorrhoea kimutatható: tenyésztéssel – habár a kórokozó érzékeny volta miatt ez speciális labort igényel, ami nem mindenhol áll rendelkezésre, illetve PCR-módszerrel is detelktálható. Sőt, a kórokozó mikroszkóban is látható, ha az általa okozott gennyes váladékból mintát veszünk - ez a minél gyorsabb diagnózist és kezelést segíti elő, ha a nemi gyógyászati rendelőben van mikroszkóp.

Két nagy probléma van a gonorrhoea diagnózisával kapcsolatban, amivel nap, mint nap szembesülök. Az egyik az, hogy a gonorrhoea kimutatásához speciális tenyésztési módszerek kellenek – egy rutin bakteriális vizsgálattal nem mutatható ki! Tehát nőgyógyásznál vagy urológusnál, hacsak nem kimondottan gonorrhoeát szűrnek, nem lesz pozitív az eredmény.

A másik probléma, hogy a legtöbb ember nem gondolja, hogy lehet nemi betegsége, ha tünetmentes. És ez óriási tévedés! Pont a gonorrhoea az egyik olyan STI, ami tünetmentesen is fennállhat. Ezért aktív nemi életesetén rendszeres szűrés kell, hogy a fertőzést megtalálják!

Szintén fontos tudni, hogy a gonorrhoea nem kimutatható vérből! Csak a fertőzés helyéről(húgycső/méhszáj/torok/ánusz) vett mintából végzett szűrés vezet eredményre. Ehhez viszont tisztázni kell a páciens szexuális szokásait, mert hiába veszünk mintát például csak a méhszájból, ha a betegnek nem volt hüvelyi behatolással járó aktusa (így oda nem kerülhetett kankó), ellenben a partnerét kielégítette orálisan, és befogadó félként anális aktusban is részt vett (tehát a torokban és az ánuszban pozitív lesz a mintája).

Az ilyen jellegű megbeszélés minden nemi gyógyászati vizsgálat alapját kell, hogy képezze, mégis, az esetek túlnyomó többségében elmarad (vagy a bunkó orvos nem segíti elő, hogy a beteg őszinte válaszokat adjon,ilyen is van…).

A gonorrhoea kezelhető, de védettség nem marad.

A tripper antibiotikummal teljes mértékben kezelhető, de nagyon nem mindegy, melyikkel. A kórokozó nagyon ügyesen képes olyan mechanizmusokat kifejleszteni, amelyekkel ellenállóvá válik antibiotikumokkal szemben. Ezt jól tükrözi az a tény, hogy a gonorrhoea rutinszerű kezelésére alkalmazott antibiotikumok közül az 1940-es évektől kezdődően 3-4 már teljesen elveszítette a hatásosságát.

Ezért nagyon fontos, hogy ne vakon vagy megszokásból, hanem a hatályos szakmai ajánlásnak megfelelő antibiotikummal kell kezelni – vagy olyannal, amit a baktérium tenyésztésénél ellenőriznek, hogy biztosan hatásos lesz. Urológusoknál és nőgyógyászoknál szokott probléma lenni, hogy olyan antibiotikumot adnak a tünetekre, amik jól hatnak urológiai vagy nőgyógyászati fertőzésekben, de gonorrhoeára hatástalanok.

A cikk írásának pillanatában az európai szakmai ajánlás a ceftriaxon nevű antibiotikum adását javasolja,amit csak egyszer kell adni, viszont csak izomba vagy vénásan, tehát egészségügyi személyzet kell hozzá –magánrendelőmben mind a szűrés, mind a kezelés lehetőségei adottak. Vannak alternatív antibiotikumok is,de ezekkel óvatosan kell bánni, és mindig javasolt a kezelés után ellenőrizni (egy ismételt mintavétellel), hogy a fertőzés meggyógyult.

Ugyanilyen fontos a szexuális partner(ek) párhuzamos kezelése, hiszen ők is fertőzöttek (akár tünetmentesen), de tovább tudják adni a fertőzést, és náluk is kialakulhatnak kezelés nélkül a gonorrhoea hosszútávú komplikációi. A partner kezelését még akkor is el kell végezni, ha náluk nem történt szűrés, vagy nincs pozitív leletük!

Sajnos egy átvészelt és gyógyult gonorrhoeát követően nem marad vissza védettség az immunrendszerben,tehát akárhányszor újra lehet fertőződni. Éppen ezért fontos a(z óvszeres) védekezés, amit orális és anális szexnél is javasolt használni, hiszen kankót orális aktusban is be lehet szerezni. És legalább ennyire fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hogy a tünetmentes fertőzésre fény derüljön!

Dr.Tamási Béla

bőrgyógyász és nemibeteg-gyógyász

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux