Ugrás a tartalomra
x

Top 10 melegszereplős fantasy regény magyarul

Van köztük olyan regény, mint például az Achilleusz dala, mely két meleg főszereplő és az ő kapcsolatuk köré épül. Van olyan, aminek a világában különleges szerepet játszik a heteroszexuálistól eltérő orientáció. És van olyan is, melyben az LMBTQ személyek „csupán” mellékszereplők, de a megjelenítésük pozitív, és nem okoz megütközést.

Íme tehát 10 magyarul megjelent melegszereplős fantasy regény a szabadnem.444.hu válogatása alapján:

 

#1. Árnyék és Csont

„Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást...”

Ki ne hallott volna már a netflixes Árnyék és Csont (Shadow and Bone) sorozatról? Nos, a sorozat alapjául szolgáló regények egyike, a Hat varjú (Leigh Bardugo: Six of Crows) és ennek folytatásai nemcsak, hogy kőkemény világot mutatnak be, nagyon erős figurákkal, jó humorral és izgalmas kalandokkal – de vannak benne biszexuális főhősök meleg szerelemi szállal!

Magyarul itt találod a sorozat részeit. (Leigh Bardugo: Hat varjú)

#2. A hódító legendája

„Lada és Radu játékszerek csupán egy gonosz játszmában. Származásuk különlegessé teszi őket, de emiatt célpontul is szolgálnak. Amikor találkoznak Mehmeddel, a szultán dacos és magányos fiával, Radu úgy érzi, személyében hű barátra talált, Lada pedig benne látja azt a fiút, aki érdemes az ő szenvedélyes érzelmeire.”

Ennek a regénysorozatnak az érdekessége, hogy amerikai (!) könyv létére masszívan épít MAGYAR történelmi eseményekre is (Mátyás király, Hunyadi János, török hódoltság stb.) A két főszereplő fiatal bizonyos értelemben a híres Drakula kétfajta lehetséges személyisége. Egyikük történetesen egy meleg fiú. Ha szeretitek a dark fantasyt, feltétlen olvassátok el ti is!

Magyarul a sorozat 1. részét (Kiersten White: „And I Darken” címmel) itt éritek el.

#3. Vágymágusok

„Szépvölgyi Rianna egy eldugott völgy grófkisasszonya. Épp férfiruhában van, amikor balszerencséjére találkozik Ras parancsnokkal, aki a hazaérkező hírhedt Kartal hercegnek gyűjt katonákat. Ha rájönnek, hogy Rianna lány, kiirthatják felségárulásért a családját. Vajon sikerül visszacserélnie magát, mielőtt lelepleződik?”

Hogy a magyar szerzőket se felejtsük ki a toplistából, On Sai Vágymágusok című sorozatában bár a főhősök heteroszexuálisok, fontos szerepet kapnak meleg karakterek. Sőt a világ megalkotásában a homoszexualitásnak is van jelentősége!

Link a sorozathoz itt. (On Sai: Vágymágusok)

#4. Lélekfény sorozat

„Egy távoli sziget elzártan élő népét különleges ajándékkal áldották meg az égiek: itt mindenki megtalálhatja az igazit.”

A Lélekfény sorozat a világában teljesen elfogadott az azonos nemű párok léte. Több ilyen család és szereplő is megjelenik, a főhősök közül ketten melegek, és van közöttük romantikus szál. Mivel ez egy romantikus fantasy, ez a romantikus szál is elég fontossá válik! Ráadásul az egész történetben van egy olyan világszintű konfliktus, ami analógiaként fogható fel a ma, a mi világunkban meglévő homoszexualitás megítélésének: egy alaptalan tiltás, ami ellen a szereplők küzdeni kezdenek.

 Itt érheted el a sorozat első részét. (Róbert Katalin: Keresd az igazit) 

#5. A mágia árnyalatai

„Kell herceg egy különös utazó, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.”

Bár a sorozat első részében csak kósza utalás szintjén jelenik meg az egyik karakter biszexualitása, a második részben van egy bizonyos jelenet Ray herceg és egy bizonyos hajóskapitány között… A részleteket nem áruljuk el, olvassátok el a regénysorozatot!

 Itt érhető el magyarul. (V.E. Schwab: A mágia árnyalatai) 

#6. Árnyvadász könyvek

„Az Árnyvilágban az árnyvadászok feladata a mondének védelme a démonoktól, valamint az alvilágiak felügyelete és a közöttük lévő viszonylagos béke fenntartása.”

Az Árnyvadász Univerzumban rengeteg LMBTQ karakter van, akik nemcsak a sokszínűség miatt kerültek bele, hanem kifejezetten érdekesek is. Az írónő, Cassandra Clare az egyik biszex szereplőjének még saját regénysorozatot is szentelt, de a meleg karakterek is megkapják a saját történetüket. Ha szeretnéd megtudni, milyen sorrendben érdemes ennek az univerzumnak a regényeit elolvasni, nézd meg ezt a Youtube videót Deszytől.

A regényuniverzum részeit magyarul itt találod (Cassandra Clare: Árnyvadász könyvek).

#7. Akhilleusz dala

„A fiatal Patroklosz együtt nevelkedik Péleusz király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük.”

Ezt a könyvet nemcsak a görög mitológia szerelmeseinek kell elolvasnia! A két férfi főszereplő híresen szenvedélyes szerelmi kapcsolatának egy nagyon érdekes megjelenítése ez. Itt olvashattok róla bővebben könyvkritikát Klodette tollából. Bár a történelmi/mitológiai előzmények ismeretében a végkifejlet nem szolgál sok meglepetéssel, mindenkinek szívből ajánljuk ezt a gyönyörű és szívhezszóló szerelmi történetet!

Magyarul itt érhető el a regény. (Madeline Miller: Akhilleusz dala)

#8. A sötétség balkeze

„A Tél bolygón sajátos biológiai felépítésű és különböző társadalmi szerkezetben élő emberek élnek.”

Ebben a világban nincsenek férfiak és nők, és az emberek életük nagy részében aszexuálisak. Ám egy bizonyos időszak során nemileg aktívvá válnak: hogy éppen férfiként vagy nőként, azt sohasem lehet előre tudni. Bár inkább sci-fi, mint fantasy, a világ nagyon érdekes, és a regény pozitív választ ad a felvetett társadalmi kérdésekre.

Magyarul itt érhető el a könyv. (Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze)

#9. A megtört föld

„Essun mindent megtesz, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlen nevű kontinensen eközben kitörni készül a háború.”

Ebben a sorozatban vannak meleg, bi, leszbikus és transz karakterek, és senki se ütközik meg a jelenlétükön. A szereplők nagy része ráadásul nő és színesbőrű. Érdemes elolvasni!

Magyarul itt találjátok a sorozatot. (N. K. Jemisin: A megtört föld)

#10. A Fogadós éneke

„Honnan képes még egy kegyelmedhez hasonló nagy uralkodó is előásni három hibbant nőt – akiknek egyike sem az, aminek állítja magát –, egy lehetetlen tökfejet, aki állítása szerint a leghibbantabb liba mátkája?”

E regény három főhősnője a kihívások során egymás felé vonzódik, ami egy igen forró jelenetben csúcsosodik ki, ahol egyéb dolgok is kiderülnek. De nem akarunk ennél többet mondani, mert ezzel a regény egyik komoly csavarját szpoilereznénk el! ;) Úgyhogy olvassátok el magatoknak, mi is történik pontosan... 

Magyarul itt találjátok a könyvet. (Peter S. Beagle: A fogadós éneke)

Bónusz tipp

Utolsó tippünk pedig nem egy konkrét könyv, hanem egy módszer, ahogyan a fentieken kívül még több LMBTQ-szereplős fantasy regényt találhattok! A moly.hu könyes weboldal keresőjébe cimkének ha beírjátok a „fantasy”, az „LMBTQ” és a „magyar nyelvű” címkéket, egy hosszú listát kaptok, melyből kedvedre válogathattok.

 

Jó olvasást kívánunk!

 

 

szabadnem.444.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux