Ugrás a tartalomra
x

Főzés kánikulában?

A tikkasztóan meleg június után,a jó idő valószínűleg júliusban sem hagy minket cserben.Most olyan fogásokat ajánlunk nektek,amit ebben a hőségben is gyorsan és könnyen elkészíthettek.

Hűsítő gazpacho

Hozzávalók
1 kg paradicsom (érett, nyári)
1 db kígyóuborka
0.5 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1.5 ek balzsamecet
70 ml olívaolaj
só ízlés szerint

Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk, és egy éles késsel/kézzel lehúzzuk a héját. Ne dobjuk forró vízbe, hiába gyorsabb úgy, mert ez egy nyers leves.
Kivesszük a magházat, és felkockázzuk. Tálba tesszük. Az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk.
Mehet mellé a nagyobb darabokra vágott vöröshagyma és a fokhagyma.
Az egészet turmixgépbe tesszük, és alaposan összedaráljuk. Sózzuk, beleöntjük az olívaolajat és a balzsamecetet, majd jól lehűtjük,. Ha sűrű lenne tálaláskor, kis vízzel hígítjuk.

Nyári zöld gazpacho

Hozzávalók
2 db zöldpaprika (apró kockákra vágva)
1 db kígyóuborka (meghámozva, kimagozva)
1 db újhagyma (csokor, zöldjével felkarikázva)
10 dl kefir
1 csokor petrezselyem (finomra aprítva)
1 csokor kapor (finomra aprítva)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen darálva)
2 lime-ból nyert limelé
4 db újhagyma zöldje (díszítéshez)
2 csepp olívaolaj (díszítéshez)

Elkészítés
A zöldségeket egészen apró kockákra vágjuk.
Erős teljesítményű robot- vagy turmixgépbe tesszük a kefirt, majd hozzá az összes zöldséget, végül a finomra aprított petrezselymet és kaprot. Sózzuk, borsozzuk.
Teljesen simára pürésítjük, ekkor adjuk hozzá ízlés szerint a lime levet.
Ha teljesen sima állagú levest szeretnénk, leszűrjük (elhagyható).
Behűtjük, jéghidegen, újhagyma zöldjével megszórva, olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.

Hozzávalók

A sült csirkéhez
10 db csirke alsócomb
só ízlés szerint
7 dl napraforgó olaj
A fűszeres liszthez
250 g finomliszt
0.8 ek só
1 ek fekete bors
2 ek fehér bors
0.5 ek kakukkfű
0.5 ek bazsalikom
0.3 ek oregánó
1 ek zellersó
1 ek mustármag
2 ek fokhagymapor
1 ek gyömbér
4 ek fűszerpaprika
A panírozáshoz
4 db tojás
25 dkg panko

Elkészítés
A sült csirkéhez
A combokat megtisztítjuk és besózzuk.
A fűszeres liszthez
A fűszereket finomra őröljük és elkeverjük a liszttel.
A panírozáshoz
A combokat először megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban, végül a morzsában.
Bő olajban aranybarnára sütjük.

15 perces gombás csirkemell

Hozzávalók
1 db csirkemell filé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek olívaolaj
4 közepes db csiperkegomba
1 gerezd fokhagyma
1 db chili
1 ek balzsamecet
petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés
A csirkemellet megtisztítjuk, fűszerezzük sóval, borssal mindkét oldalát. Egy serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, megsütjük a csirkemellet, majd félretesszük.
A megtisztított gombákat felkockázzuk, majd a korábban használt serpenyőben picit megpirítjuk.
Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, chilit és a balzsamecetet, majd további 1-2 percig pirítjuk.
Rizzsel és petrezselyemzölddel tálaljuk.

Paradicsomos tészta olasz módra

Hozzávalók
1 kg paradicsom (érett, nyári)
4 gerezd fokhagyma
70 ml olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 marék bazsalikom (20 levél)
25 dkg spagetti tészta

Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk, a tetejüket x alakban bemetsszük, leöntjük forró vízzel, és 1 percig benne hagyjuk.
Leöntjük róla a vizet, és könnyedén lehúzzuk a héját. Az ujjunkat belenyomva kihúzzuk a közepét, majd kis kockára vágjuk.
A fokhagymát egy nagyobb kés fokával megroppantjuk, majd finomra vágjuk.
Az olívaolajat felmelegítjük, rátesszük a fokhagymát, és 1-2 percig pirítjuk, míg finom illata nem lesz. Hozzáadjuk a paradicsomot, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 20-40 percig főzzük (paradicsom fajtájától függ).
Ha kész, beletesszük a bazsalikomleveleket, elkeverjük, még egyet forralunk rajta, és elzárjuk. Belekeverjük a kifőtt spagetti tésztát, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Barbecue oldalas citromos rukkolával

Hozzávalók
Az oldalashoz
1 kg sertésoldalas
7 ek barbecue szósz
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 dl víz
A citromos rukkolához
100 g rukkola
1 citromból nyert citromlé
1 csipet bors

Elkészítés
Az oldalashoz

Az oldalast feldaraboljuk (1 darab = 2 csont szélesség), sózzuk, borsozzuk. Tűzálló edénybe rakjuk őket, és ráöntünk 1 dl vizet. Lefedve 180 fokos sütőbe tesszük addig, míg a hús megpuhul. 
Amikor megpuhult, a kész barbecue szószban megforgatjuk, és további 20 percre berakjuk a sütőbe fedő nélkül, hogy megpiruljon.
Míg a hús pirul, elkészítjük a salátát. A rukkolát folyó víz alatt leöblítjük, majd megszárítjuk (salátaszárítóban vagy ennek híján egyszerű konyhai papírtörlővel). A citrom levét kifacsarjuk, csipetnyi borsot teszünk bele, elkeverjük, majd ráöntjük a salátára. Összeforgatjuk.
Ha a hús szépen megpirult, a salátával tálaljuk, és már fogyaszthatjuk is.

Brutus saláta

Hozzávalók
A salátához

0.5 db jégsaláta
25 dkg füstölt-főtt tarja
25 dkg sonka (lehet csirkemellsonka, gépsonka)
25 dkg trappista sajt
140 g csemegekukorica (konzerv)
Az öntethez
2.5 dl tejföl
100 g majonéz
1 teáskanál porcukor

Elkészítés
A salátához
A salátát, a tarját, a sonkát és a sajtotvékony csíkokra szeleteljük, majd jól összekeverjük.
A kukoricát lecsepegtetjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz.
A tejfölt a majonézzel és a porcukorral jól összekeverjük, és a salátára öntjük.
Jól összekeverjük.
Hűtés után tálaljuk.

Sárgabarackos-joghurtos süti

Hozzávalók
300 g sárgabarack
250 g joghurt (natúr)
200 g finomliszt
2 tk sütőpor
2 db tojás
80 ml olívaolaj
125 g nádcukor
1 csipet só

Elkészítés
Robotgéppel összekeverjük a tojásokat, a cukrot, az olívaolajat és a joghurtot.
Az átszitált liszthez adjuk a sütőport és a sót, hozzákeverjük a tojásos masszához.
A sárgabarackokat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és apró darabokra vágjuk (előtte 12 db negyed barackot félreteszünk, ez megy majd a sütik tetejére). A gyümölcsdarabokat beleforgatjuk a tésztába.
A muffinsütő mélyedéseit kb. 15 x 15 cm-es sütőpapírdarabokat szabálytalanul belegyűrve kibéleljük. (Lehet persze muffinpapírral is, de akkor nagyon egységes kinézetű lesz a végeredmény- ami persze nem baj.)
Igazságosan elosztjuk a masszát a mélyedésekben, mindegyik tetejére egy negyed barackot teszünk.
Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 30 perc alatt (tűpróba!).

Málna fagylalt

Hozzávalók
300 g málna
250 g cukor
1 lime-ból nyert limelé
2 db tojás
500 ml habtejszín
250 ml tej
Elkészítés
A málnát tálba tesszük, ráöntünk 150 g cukrot, rálocsoljuk a lime levét, összekeverjük és lefedve hűtőbe tesszük két órára. Félóránként kivesszük és átkeverjük.
A két óra leteltével egy másik tálban a tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, beleöntjük a tejszínt, a tejet és végül a málnát.
A többit a fagyigépre bízzuk: beleöntjük a masszát és várjuk, hogy elvégezze dolgát.

Görögdinnye-limonádé

Hozzávalók
1 kg görögdinnye
1 csokor menta
1 citromból nyert citromlé
4 dl szódavíz
4 marék jégkocka

Elkészítés
A görögdinnyét feldaraboljuk, és késes aprítóba rakjuk. Ne turmixoljuk túl, csak annyira, hogy a dinnyehús folyékony legyen, de a magok egyben maradjanak.
A leturmixolt dinnyét egy szitán szűrjük át egy másik edénybe, így felfogva a magokat. Szórjunk bele ízlés szerint mentát, és törőfával megnyomkodjuk.
Hozzáöntjük a citromlevet (a dinnye édességéhez igazítva a mennyiséget), és felöntjük szódával.
A poharakat negyed órára hűtőbe tesszük, majd egy-egy nagy marék jeget szórunk bele.
Egy kis szűrőn keresztül a jégkockákra öntjük a dinnyés limonádénkat. Mentalevelekkel és citromgerezdekkel díszítjük, és azon hidegében fogyaszthatjuk is.

Imádnivaló zöld smoothie

Hozzávalók
50 g spenót (1 nagy marék, friss)
100 g kígyóuborka
2 közepes db kivi
0.4 közepes db avokádó
10 g gyömbér (friss)
5 g kurkumagyökér (friss)
1 narancsból nyert narancslé
0.5 citromból nyert citromlé
250 ml víz

Elkészítés
Dobjunk bele mindent a turmixgépbe és turmixoljuk ameddig sima, selymes állagú smoothiet nem kapunk.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux