Ugrás a tartalomra
x

Orbán: A homoszexuálisok szabadságáért és jogaiért is harcoltam a kommunista rezsimben

„Egy szabadságharcos voltam a kommunista rezsimben. Ott büntették a homoszexualitást, így az ő jogaikért és szabadságukért is harcoltam”

– mondta Orbán Viktor, amikor csütörtök délben megérkezett az Európai Tanács ülésére.

Frissítés: olvasónk jelezte, hogy a magyar jog szerint 1961-ben megszüntették a férfiak közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat büntethetőségét, így Orbán állítása, miszerint a kommunista rezsimben büntették a homoszexualitást, nem igaz.

Az uniós állam- és kormányfők brüsszeli találkozóján elsősorban a koronavírus-járvány kezeléséről, a migrációról és az Európai Unió külügyi kapcsolatairól lesz szó, a Tanács elnöke, Charles Michel szerint azonban az uniós vezetők csütörtök esti vacsoráján szóba kerülhet majd a melegellenes magyar pedofiltörvény is.

Elsősorban erről kérdezték a magyar miniszterelnököt is a külföldi újságírók, Orbán viszont minden ezzel kapcsolatos kérdést elhárított, arra hivatkozva, hogy a törvény nem a homoszexualitásról szól, hanem a gyermekek védelméről:

„Nincs ilyen [melegellenes] törvényünk, a gyermekek védelméről hoztunk törvényt.”

Orbán szerint a törvény kritikusai anélkül bírálják a magyar jogszabályt, hogy azt elolvasták volna, a kritikákra pedig azonnal reagált. Szerinte egyedül a szülők joga döntést hozni arról, hogyan világosítják fel a szexualitásról a gyermekeiket, a törvény pedig erre reagál. „Természetesen rendelkezésére állok mindenkinek, aki az új magyar törvénnyel kapcsolatban kérdez.”

És kérdezni is fogják: bár a melegellenes magyar törvény nincs a Tanács ülésének napirendjén, a hivatalos ülés utáni csütörtök esti vacsorán lesz majd vita az LMBT-ellenes jogszabályokról, mondta szintén az ülésre érkezve Charles Michel. A vele együtt érkező ENSZ-főtitkár, António Guterres is reagált a magyar ügyre: szerinte mindennemű diszkrimináció elfogadhatatlan a modern társadalmunkban. Csütörtök reggel 16 uniós kormány tiltakozott nyílt levélben a pedofilokat a melegekkel összemosó törvény ellen, így Orbánt várhatóan egy elég kemény vita várja majd a vacsoraasztalnál.

Áder a politikai balhé ellenére aláírta a törvényt
A múlt héten megszavazott magyar „pedofiltörvény” körül politikai botrány alakult ki az Európai Unióban: szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nevezte szégyennek az LMBT-közösséget megbélyegző törvényt. Erre reagált pár órával később Orbán Viktor azzal, hogy Von der Leyen véleménye szégyenletes, mert „valótlan állításokra épül”.

Ahogy arról mi is írtunk korábban, a kormánypártok az utolsó pillanatban melegellenes módosításokkal tűzdelték meg a pedofilok elleni szigorú fellépésről szóló törvényt, és ezzel megbélyegezték a hazai szexuális kisebbségek tagjait. A törvény, amit Áder János szerda este aláírt, megtiltja például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását, a szexuális felvilágosításból pedig kizárja a civilek egy részét. Itt írtunk bővebben arról, hogy a törvénymódosítások hogyan érintik az LMBTQI-embereket.

A törvény melegellenes módosításai ellen többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is. Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók.

Koronavírus, helyreállítás, migráció a napirenden
Az Európai Tanács csütörtök-pénteki ülésén egyébként szó lesz a járványügyi és az oltóanyagokkal kapcsolatos helyzetről, ahogyan arról is, hogyan oldják fel az országok a határzárakat, hogy újra biztosítani tudják az EU-n belüli szabad mozgást. Szó lesz a gazdasági helyreállításról, azaz a Next Generation EU nevű pénzügyi csomagról (amiről bővebben itt írtunk), és áttekintik majd az unió kapcsolatát Törökországgal és Oroszországgal.

A tervek szerint a migráció is központi téma lesz az ülésen: az uniós állam- és kormányfők célja, hogy biztosítsák a határvédelmet és megakadályozzák az embercsempészetet – elsősorban azokon az útvonalakon, ahol a legnagyobb mozgás alakult ki az elmúlt hetekben.

 

telex.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux