Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: Bevezetés a Hagakure szellemiségébe - Misima Jukio élete és halála

116 oldal                 Szenzár kiadó 2007

336 oldal                 Szenzár kiadó 2001

Eredeti cím: The Life and Death of Yukio Mishima  Fordította: Tóth Andrea
 

"Az emberi élet olyan, mint egy rövidke felvillanás. Úgy kellene élnünk, hogy akármit is csinálunk, szeressük. Ebben a múló életben az ember ostobasága, ha arra kényszerül, hogy olyat tegyen, amit nem szeret – csak azért, hogy szenvedjen."
(Hagakure, Második könyv)

 

Misima Jukio (japánul: 三島 由紀夫, Hepburn-átírással: Mishima Yukio) (Tokió, 1925. január 14. –Tokió, 1970. november 25.), valódi nevén Hiraoka Kimitake, japán próza- és drámaíró, költő, aki rituális öngyilkosságot, szeppukut követett el. Háromszor jelölték a Nobel-díjra. Az egyik legjelentősebb 20. századi japán író, avantgárd életművében a modern és hagyományos esztétikát ötvözte, kulturális határokat törve át, fő témául a homoszexualitást, a halált és a politikai változást választva. 

Noha gyakran járt melegbárokba, nemi orientációja máig vitatott. Halála után felesége minden ilyen híresztelést igyekezett elfojtani, de többen is állították, hogy viszonyuk volt vele, így Fukusima Dzsiró is, aki közzétette levelezésüket.  1998 márciusában jelentette meg Japánban „Misima Jukio – Kard és téli pír” című könyvét, amelyben saját feljegyzésein kívül publikált 15 olyan, homoszexuális kapcsolatról árulkodó levelet, amelyet az ultranacionalista-militarista író 1962 és 1967 között írt neki.A Misima sejtett, de nyilvánosan soha meg nem erősített homoszexualitását cáfolhatatlanul bizonyító könyvből tíz nap alatt hihetetlen gyorsasággal elfogyott 90 ezer példány, ám további árusítását egy bíróság megtiltotta a család követelésére.Misima gyermekei pert nyertek az író ellen, amiért az „beszennyezte Misima hírét”. A leszármazottak – és a bíróság – az indoklása szerint Fukusima megsértette a néhai író szerzői jogait azáltal, hogy engedély nélkül közzétette leveleit.Misima fia és lánya 330 millió dollár kártérítést követelt az írótól és a kiadótól a könyv megjelentetéséért, ám a bíróság végül 47 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezte Fukusimát és a Bungei Shunju Ltd. kiadót.

A szexuális másságát megemészteni, pontosabban világnézetével összeegyeztetni nem tudó Misima 1949-ben, az „Egy maszk vallomása” című regénnyel alapozta meg hírnevét, amelynek egyik központi témája a homoszexualitás.Jóllehet az író mindvégig fenntartotta a boldog családapa látszatát, azért alig titkoltan kiélte homoszexuális hajlamait is. Az ultranacionalista szerző 1970-ben, 45 évesen harakirit követett el – gyakorlatilag kibelezte önmagát -, miután sikertelenül próbálta meg rávenni a hadsereget a demokratikus államrend megdöntésére és Japán egykori katonai nagyságának helyreállítására.Betiltott könyvében Fukusima egyebek közt elmeséli, hogyan került kapcsolatba Misimával: ő kereste meg a nagy írót levélben, érdeklődve az egyik írásában szereplő tokiói melegklub iránt. Az író válaszolt Fukusimának, sőt a levelekből kiderül, hogy el is vitte abba a létező meleglokálba, amelyen a kitalált történet alapult, végül pedig szeretők lettek.

Bevezetés ​a Hagakure szellemiségébe

Mint ​a legtöbb erkölcsfilozófiai írás, a Hagakure, A szamurájok kódexe is időtlen. Tanítása bármely kor emberéhez megtalálja az utat. Mai, hanyatló világunkban, amikor már nem a kard kemény, de igazságos és egyértelmű törvénye él, más formában jelentkezik. Misima Jukio, Japán egyik legnagyobb írója – az utolsó japán, aki szeppukuval vetett véget életének – „az egyetlen könyvnek” tartotta a Hagakurét, amely „szabadságra és szenvedélyre” tanít.
Misima ebben a művében – többek között – részletesen elemzi a Hagakure negyvennyolc létfontosságú alapelvét.

„A háború alatt a Hagakure olyan volt, mint a nappali égbolton fényesen ragyogó tárgy, ám igazi fényét éppen koromsötétben sugározza. … Ezt a könyvet más, háború alatt íródott művekhez hasonlóan gyűlöletes, rossz, gonosz könyvnek kezdték tartani, amely annyira mocskos, hogy ki kell törölni az emberiség emlékezetéből, szorosan becsomagolni és a szemétdombra hajítani. Így a Hagakure, korunk sötétségében, először kezdte igaz fényét sugározni.”

Henry Scott Stokes - Misima ​Jukio élete és halála

1970. ​november 25-én Misima Jukio, az egyik legtehetségesebbnek tartott modern japán író magánhadserege négy katonájával túszul ejtette a Dzsieitai (Japán Honvédelmi Erők) hadseregtábornokát, majd az összehívatott katonákat felkelésre, a császári hatalom visszaállítására buzdította. Sikertelen kísérlete után legközelebbi tanítványával együtt szeppukut (rituális hasfelmetszés) követett el.

Halála – és annak nem mindennapos módja – sokakat megdöbbentett, holott műveiben már a kezdetektől fogva számos jel utalt életének tragikus végére. Misima tudatosan készült a halálra; annak „főpróbája” egyik kései novellája, a Hazafiság, melyet meg is filmesített, és a becsületét szeppukuval tisztázó hadnagy főszerepét is ő alakította.

Henry Scott Stokes, aki Misima barátjának számított, alapos és fordulatos életrajzi művében végigköveti az író ellentmondásokkal teli életének főbb állomásait, irodalmi pályafutásának meghatározó korszakait – miközben részeket közöl legjelentősebb műveiből és azok fogadtatásáról – és azokat a szellemi-ideológiai irányzatokat, amelyek komoly hatást gyakoroltak Misima világnézetére. A könyv lapjain megelevenedik a második világháború előtti és utáni – a konzervatív, fegyverkező és optimista majd az amerikai megszállást követően társadalmi változásoktól forrongó és a demokurasi útjára lépő modern – Japán irodalmi- és közélete, politikai áramlatai és értékrendje.

 

Elérhetőség:

A könyv az  Awilime webáruházban rendelhető meg, 2545 Ft, a postaköltség 1390 Ft - 1990 Ft

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux