Gyümölcsös receptek
Sokan nem kedvelik a gyümölcsös ételeket,hiszen micsoda párosítás a sós és az édes-gyümölcsös íz együtt? Különösen,ha beugrik az embernek a menzáról ismert meggyszósz, főtt burgonyával,főtt hússal...Az alábbi ételek remélhetőleg azokat is meggyőzik, akik eddig az ilyen ételeket kerülték.
Az első rögtön egy leves - ami bár gyümölcsös,mégsem édes,sőt.
Almás céklaleves
Hozzávalók
2 tk olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma
1 kis sárgarépa
1 kis szál zellerszár
40 dkg cékla
1 nagy zöldalma
0.5 l zöldségleves
Tálaláshoz: tejföl, feta sajt (opcionális)
Elkészítés
A zöldségeket átmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk – a megpucolt céklát kis kockákra vágjuk.
Az olajban puhára sütjük a hagymát, fokhagymát, zellerszárt és répát. Ez kb 10-15 perc.
Közben megpucoljuk az almát, durva darabokra vágjuk.
A cékla és alma darabokat a zöldségekhez adjuk, 5 percig sütjük. Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb 45 percig puhára főzzük.
Botturmixszal pürézzük, esetleg egy szitán átszűrjük. Melegen tálaljuk, esetleg tejföllel és morzsált feta sajttal megszórva.
Ha már szó volt róla,akkor jöjjön a nagy klasszikus:
Menzás hús meggymártással,és darával
Hozzávalók
A húshoz
70 dkg sertéshús
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
0.5 dl napraforgó olaj
5 dkg margarin
A darához
1 bögre búzadara (2,5 dl-es)
4 ek napraforgó olaj
1 csipet só
5 dl víz
A meggymártáshoz
40 dkg meggybefőtt
2 ek cukor
szegfűszeg ízlés szerint
150 g tejföl
2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A meggyet levével együtt feltesszük vízben főni. Cukrot, szegfűszeget rakunk hozzá. Amikor forr, liszttel bekevert tejföllel behabarjuk.
A darához egy vastag aljú edényben 4 kanál olajat melegítünk. Beleöntjük a darát, megsózzuk, és folyamatosan kevergetjük. Vigyázzunk, mert könnyen leég. Amikor már kapott egy kis színt, ez kb. 8-10 perc, akkor felöntjük két bögre hideg vízzel. Még 6-7 percig kevergetjük, lezárjuk, és a fedőt rátéve állni hagyjuk. Tehetünk rá még egy konyharuhát is. Időnként átkeverjük, hogy szétessen morzsáira.
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és margarin-olaj keverékében serpenyőben kisütjük.
Barackos-sajtos csirkemell
Hozzávalók
100 dkg csirkemell filé (4 db)
20 dkg barackkonzerv (1 konzerv)
15 dkg ementáli sajt
csirke fűszersó ízlés szerint
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A csirkemellet befűszerezzük a fűszersóval.
Beletesszük a tepsibe a húst, fontos, hogy egy kis olajat rakjunk alá. 20 percig sütjük fóliával letakarva.
Ha már megsült, akkor rátesszük a barackdarabokat a húsok tetejére, majd arra rá a szelet sajtokat, és visszarakjuk a sütőbe fólia nélkül, amíg el nem olvad a sajt, és meg nem pirul a széle. Tálalhatjuk rizzsel vagy akár krumplipürével.
Narancsos csirke aszalt szilvával
Hozzávalók
2 db csirkemell filé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szegfűszeg ízlés szerint
1 kg sárgarépa
80 dkg csirkemáj
20 dkg aszalt szilva
1 dl napraforgó olaj
1.5 dl vörösbor
3 közepes db narancs
Elkészítés
A húst besózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük az őrölt szegfűszeggel.
A répát megtisztítjuk, hosszában négyfelé vágjuk.
A húst egy tűzálló tálba fektetjük, köré rakjuk a répát, a közökbe tesszük a csirkemájat, a résekbe dugdossuk az aszalt szilvát.
Az olajat felforrósítjuk, meglocsoljuk vele a csirkemellet. A bort aláöntjük.
A narancsokat jól megsikáljuk, vékonyan felszeljük, és befedjük vele a tálat.
Az egészet letakarjuk alufóliával. 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd mérsékeljük a tüzet, és további háromnegyed-egy óráig sütjük.
Csirkemell maláji szósszal
Hozzávalók
A húshoz
1000 g csirkemell filé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fokhagymapor ízlés szerint
gyömbérpor ízlés szerint
A szószhoz
250 g aszalt szilva
200 ml vörösbor
200 ml víz
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál balzsamecet
2 ek méz
3 ek szójaszósz
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
1 kávéskanál csípős paprikakrém
Elkészítés
Az aszalt szilvát egy fazékban fél órára beáztatjuk a vörösborba. Hozzáadjuk a vizet, szójaszószt, balzsamecetet, szerecsendiót, fahéjat, zúzott fokhagymát, mézet, csípős paprikakrémet. Gyenge tűzön főzzük kb. 45 percet. Ha megfőtt a szilva, villával kicsit szétnyomkodjuk. Ha kell, még utánaízesítünk tetszés szerint.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, fokhagymaporral, és egy wokban kevés olajon megsütjük, majd kevés gyömbérporral megszórjuk, és hozzáadjuk a szilvaszószt. Pár percet még együtt sütjük, majd főtt rizzsel tálaljuk.
Tepsis tarja gyümölcsökkel
Hozzávalók:
6 szelet sertéstarja (csont nélkül)
só
őrölt színes bors
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál ételízesítő
1 kisebb csokor friss zsályalevél
2 nagy fej lilahagyma
2 db édes alma
1-2 fürt szőlő
0,5 dl fehérbor
10 dkg sertészsír
Elkészítés:
A koriandert állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt egy száraz serpenyőben pörköljük meg, majd öntsük át egy mozsárba, és törjük össze.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és az őrölt korianderrel, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják. A tarja lehet kicsit vastagabb szelet.Az almának távolítsuk el a magházát, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre. A lilahagymát pucoljuk meg, majd szintén vágjuk vastagabb szeletekre. A szőlőt mossuk meg, majd szemezzük le - érdemes nagyobb szemű szőlőt választani.
A tepsit kenjük ki a zsírral, majd fektessünk bele 2-3 szelet almát, helyezzünk rá egy szelet befűszerezett húst úgy, hogy félig fedje az almaszeleteket, majd tegyünk rá 2-3 szelet lilahagymát. A rétegezést addig folytassuk, míg elfogynak a hozzávalók. Ezután szórjuk meg a zsályalevelekkel, öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával. A zsályaleveleket egészben szórjuk közé, mert felaprítva túl intenzív lesz az íze.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. 1,5 óra alatt pároljuk puhára.
Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük pár perc alatt szép pirosra. Ha sok lé lenne alatta párolás után, akkor öntsünk le belőle.
Gyümölcsös zöld saláta
Hozzávalók
25 dkg kockára vágott sajt
3 db fejes saláta
1 db grépfrút
1 db alma
10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
1 evőkanál kapribogyó
½ db citrom leve
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
Elkészítés
A megmosott, lecsöpögtetett salátaszívet durvára vágjuk. A grépfrútot meghámozzuk, keserű fehér héját is eltávolítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük. A salátát salátástálba rakjuk. A grépfrútot, az almát, a kapri- és olajbogyót, a kockákra vágott sajtot egy másik tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal, citromlével, s végül a saláta tetejére halmozzuk. Azonnal kínáljuk.
Gyümölcsös vaníliás poharas édesség
Hozzávalók:
25 dkg eper (fagyasztott is jó)
25 dkg málna (fagyasztott is jó)
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor
5 dl tej
3 dl habtejszín
4 evőkanál eperzselé (eperlekvár is jó)
1 evőkanál pirított mandula
Elkészítése:
A pudingport, a cukorral és a tejjel együtt egy edénybe tesszük és megfőzzük, majd langyosra hűtjük. A habot felverjük és a felét a kihűtött pudinghoz keverjük. A gyümölcsöket megmossuk. 4-6 pohárba teszünk egy kanálnyit mindkét gyümölcsből, erre jön egy réteg puding, majd újra gyümölcs, amire eperzselé, vagy eperlekvár kerül, addig rétegezzük amíg el nem fogynak az alapanyagok, a tetejére tejszínhabot kanalazunk és megszórjuk mandulával, lehűtve fogyasztjuk. Kipróbálhatjuk más bogyós gyümölcsökkel is.
Gyümölcsös mikrós süti 3 perc alatt
Hozzávalók:
3 dkg liszt (3 evőkanál)
negyed teáskanál sütőpor
1 evőkanál porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál olaj
3 evőkanál tej
13-15 szem áfonya
Elkészítése:
Az áfonyán kívül minden alapanyagot egy tálba teszünk és összekavarjuk. Ha a tészta csomómentes, hozzáadjuk az áfonyát is. A tésztát két kiolajozott bögrében elosztjuk és a mikrosütő legmagasabb fokozatán 2 percig sütjük. (Villával ellenőrizzük, hogy átsült-e.) Más bogyós gyümölcsökkel is elkészíthetjük, csak figyeljünk az arányokra.