Ugrás a tartalomra
x

Lépj át a múltba - Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark

Akinek az iskolai kirándulások során kimaradt Ópusztaszer felfedezése,most érdemes pótolni. (Indulás előtt a járványhelyzet miatt mindenképpen érdemes a szabályozásokról érdeklődni!) 

A Dél-Alföld legnépszerűbb és legismertebb kirándulóhelye a magyar honfoglalás emlékére létesített Nemzeti Történeti Emlékpark. A park legfontosabb látnivalója a felejthetetlen élményt nyújtó, monumentális Feszty-körkép.
A hatalmas területen fekvő park több látványosságot is kínál, a modern, kerek látogatóközpontban, a Rotundában a Feszty-körkép mellett több interaktív kiállítást is találunk. A millenniumi Árpád-emlékmű mellett magasodnak az érdekes alakú Csete-jurták, távolabb pedig a Skanzen épületeibe tehetünk látogatást.

Az emlékpark rövid története

Anonymus Gesta Hungarorum című műve szerint a honfoglalás után itt találkoztak a magyar törzsek vezetői, hogy az új haza törvényeit megalkossák, kijelöljék a törzsek szállásterületét. Itt ejtették „szerét” az országnak, innen jön a hely elnevezése is. A XII. században egy monostort is alapítottak itt, amely a török időkben teljesen elpusztult, ezután lett az elhagyatott hely pusztaszer.

A millennium alatt merült fel egy nagy emlékhely létesítése, ebből csak az Árpád-emlékmű készült el. Források híján abba is maradt a további fejlesztés, majd 1945-ben itt kezdtek el először földet osztani a parasztoknak. Az 1970-es években újra előtérbe került az emlékpark létesítése, ekkor épült a skanzen is.  1995-ben pedig megnyílt a látogatók előtt az Emlékpark legfőbb látványossága, a Feszty-körkép. A park azóta is folyamatosan bővül, fejlődik, a legutolsó nagy felújítás 2010-ben fejeződött be.

A Nemzeti Történeti Emlékpark látnivalói

Rotunda

A nemrég felújított modern látogatóközpontban található a Feszty-körkép is, de emellett számos érdekes kiállítás vonzza a látogatókat.

Feszty-körkép

A vereckei átkelést megörökítő monumentális 120 méter hosszú körképet Feszty Árpád több festőtársával együtt készítette 1893-94-ben. Érdekesség, hogy Feszty eredetileg egy bibliai témájú körképet szeretett volna festeni, de apósa Jókai Mór rábeszélésére a közelgő millenniumi ünnepségek hatására döntött a honfoglalás mellett. A XIX. században Európa-szerte nagy divatnak örvendtek a különleges térbe helyezett óriási körképek, ahol a néző egy kör alakú épület közepén lévő pódiumról egy körbefutó festett képet lát, mely előtt műterepet alakítanak ki.

A Magyarok bejövetele c. festmény óriási közönségsiker lett, a városligeti bemutató után a londoni világkiállítás egyik nagy attrakciója lett, majd Budapesten egy faépületben kapott helyet, amit 1944-ben bombatalálat ért, a megsérült kép sokáig a Nemzeti Galéria raktárában porosodott, a 70-es években jött az ötlet, hogy az akkor létesült emlékparkba kéne kiállítani. A bemutatására felépült kör alakú épület már a 80-as évekre kész volt, a festmény restaurálását 1995-ben fejezte be egy lengyel csoport. Azóta látható itt a Rotundában a páratlan látnivaló. A félórás látogatás alatt a festmény és a környezet lenyűgöző látványát hanghatások teszik élethűvé. Csatazaj, lódobogás eleveníti fel a honfoglalás hangulatát. A körképet csak csoportosan lehet látogatni, 30 percenként indulnak a turnusok, érdemes telefonon előjegyeztetni magunkat, különben előfordulhat, hogy sokat kell várnunk, főleg nemzeti ünnepeken.

A Rotunda egyéb kiállításai

Az épületben több, multimédiás elemekkel gazdagított kiállítást is megnézhetünk a honfoglalásról, az emlékpark történetéről, az államalapításról, a kunokról, de a két legérdekesebb a régi magyar kisvárosok életét és a középkori Magyarország várait, nevezetes csatáit bemutató tárlat.

A második emeleten találjuk a Promenád 1896 című látványos kiállítást, ahol egy millennium korabeli magyar kisváros és egy nagyváros korzójának mindennapjaiba tekinthetünk be a korhű viseletbe öltöztetett bábok segítségével.

Árpád - emlékmű

Az emlékmű alapkövét 1896. június 27-én rakták le, az avatására 1897. május 21-én került sor.Az emlékmű Kallós Ede szobrász és Berczik Gyula építész közös alkotása. 

Skanzen

Az ópusztaszeri gyűjtemény tervezését 1973-ban, telepítését 1979-ben indította el Dr. Juhász Antal néprajzkutató. A telepítés fő törekvése az volt, hogy a Dél-Alföld mezővárosi és tanyai portái, népi építészetének jellegzetességei kerüljenek bemutatásra.
Találunk itt látványos szélmalmot, több iparos műhelyt, szatócsboltot, községházát, szegény és jómódú gazdák lakóépületeit, jellegzetes alföldi tanyákat és még egy tanyasi iskolát is.A Szatócsbolt egyedi kézműves termékekkel, korabeli édességekkel, finomságokkal várja minden nap a látogatókat.

Szer mezőváros monostora

A 12. században épült a Bor-Kalán nemzetség monostora, mely az Alföld egykor leggazdagabb, legnagyobb szerzetesi intézménye volt. A millenniumi Árpád-emlékmű mellett található középkori monostor templomát 1970 és 1976 között tárták fel, s a bencés monostor lakóinak mindennapjaira fényt derítő ásatások napjainkban is folynak.

Szeri gyógynövényház

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2017-ben épült fel a Szeri Gyógynövényház, a gyógynövénykerttel, foglalkoztatóval és feldolgozóval együtt.A kert úgy készült el, hogy nyomon követhető legyen benne az a rendszer, ami a középkori kolostori kertkultúrát jellemezte, azonban érvényesüljenek benne a jelenkor embere számára hasznosítható megoldások is.

Csete-jurták

A jurtaszerű építményeket Csete György, a magyar organikus építészet elindítója, valamint Dulánszky Jenő tervezte. Az épületek egy részében kiállítások vannak, egy erdészeti kiállítás és egy íjászati kiállítást nézhetünk meg. Sajnos több jurta is zárva van, néhányban időszaki kiállítások fognak helyet kapni. Az egyikben nagyon érdekes a szinte az egész jurta belsejét elfoglaló mamutfenyő szelete, a bütü. A 7 tonnás gigantikus korong egy közel kétezer évet élt kaliforniai fenyőből van.

Látogatóközpont

Az épületben nem csak időszaki kiállítások tekinthetőek meg, hanem a Szeri Kávézó, konferenciaterem, 3D mozi, Hungarikum tárház és mosdó is megtalálható.

Nomád Park

A Kárpátoktól Mandzsúriáig nyúlik az eurázsiai sztyeppe végtelen fűtengere. Ez az egyedi környezet hívta életre a pusztai nagyállattartó nomád társadalmak kultúráját. Ebbe a kultúrkörbe tagozódtak be őseink a Krisztus előtti első évezred közepétől, ez formálta életmódjukat, társadalmukat, anyagi műveltségüket, de az ezzel szorosan összefonódó hiedelemvilágukat és művészetüket is.Ebbe a világba hívja felfedezőútra az Emlékpark látogatóit a Nomád Park. 

Puszta Háza

A Puszta Háza az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark környezet- és természetvédelmi oktatóközpontja. 

Ha marad idő a park végigjárása után,érdemes a pár száz méterre található Csillagösvényt is felkeresni.

A Csillagösvény Útvesztő Öko Élménypark Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékpark szomszédságában található.

A Közép-Európában egyedülálló, labirintus tematikájú élménypark a környéken fellelhető természetes alapanyagokból épült fel. Az útvesztők, logikai feladványok, népi- és gyermekjátékok világát kínálja a legkisebb gyermekektől kezdve az aktív idősekig. Európa legnagyobb sövénylabirintusát a magyar történelem, földrajz, élővilág érdekes, játékos módon történő megismertetése teszi még izgalmasabbá.

Sövénylabirintus-tanösvény

Falai 3,5 km hosszan kanyarognak és a legendás csodaszarvast formázzák. A Csillagösvény programok közül a leglátványosabb. A helyes út megtalálásához – ami fahidakon is átvezet – többféle tematikájú magyar és angol nyelvű kérdéssorok nyújtanak segítséget. A barangolásban megfáradtak számára a labirintus közepén kilátó nyújt pihenési lehetőséget, nyáron pedig párakapuk segítenek hűsölni.

Attila kertje

Attila hun királyt a hagyomány szerint hármas (arany-ezüst-vas) koporsóba temették el a Tisza mentén. Talán éppen itt van a (sír)kertje?

Jurta

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba vezető útról is jól látható építmény elsősorban csapatépítő tréningek, rendezvények helyszíne. A közepére egy főzésre és sütésre alkalmas búbos kemencét építettek.A jurta burkolata egy római kori palota labirintusának alaprajzát idézi, de néha a táncparkett szerepét is betölti. Óriás sakktáblánk és történelmi múltunkat idéző terepasztalunk is ide került.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux