Ugrás a tartalomra
x

Fővárosi Törvényszék: alaptalanul gyanúsítgatta a vasárnap.hu az örökbefogadó meleg párt

A kormányközeli hírportálon januárban megjelent „kétapukás kisfiúról” szóló cikkben az odavetett becsületsértő szóhasználat mellett tényállításként szerepelt, hogy a pár a hatóságokat megvezette, a pár egyik tagja magát egyedülállónak hazudva fogadta örökbe kisfiukat. A bíróság kimondta: valótlant állított a vasarnap.hu, és helyreigazításra kötelezte őket. 

Az #acsaládazcsalád kampány indulását követően két hónappal, 2021. január 11-én jelent meg az a cikk a vasárnap.hu-n, ami egy „kétapukás kisfiú” jövőjét firtatta. A magát kereszténynek valló, közpénzből finanszírozott hírportál már biztosított teret olyan írásoknak, amelyek a családon belüli erőszakot parodizálják ki, vagy transzfób, homofób cikkeknek. A Milyen jövő elé néz a „kétapukás” kisfiú? című cikkben egy „libernyálas lap” által bemutatott „homoszexuális párosról” állítják, hogy „a magukat egyedülállónak hazudozó örökbefogadók a procedúra közben valószínűleg nem nyilatkoztak az általuk favorizált kétférfis családmodellről.” Ugyan a cikk írója nem nevez meg konkrét személyeket, a családkampány csúcsán publikált cikkből egyértelműen kiderül: a Szivárványcsaládokért Alapítvány két szervezőjét, Pál Marcit és Hanol Ádámot vádolja közokirat-hamisítással.  

A vasarnap.hu állításával ellentétben Marci és Ádám azonban az örökbefogadási eljárás első pillanatától teljesen nyílt és őszinte volt: a jogszabályoknak megfelelően Marci indította el a folyamatot, aminek keretében mindketten részt vettek a pszichológiai és környezeti vizsgálatokon. Mikor felkérték a vasárnap.hu-t arra, hogy tegyenek közé egy, az igazságot bemutató helyreigazítást, azt a hírportál megtagadta, arra hivatkozva, hogy mivel a cikkben szereplő párt nem nevesítették, nem állapítható meg, hogy az Marciról és Ádámról szól. Azonban mivel ők voltak az egyetlen azonos nemű pár, akik egy fiúgyermeket fogadtak örökbe, és megjelentek a médiában, egyértelműen beazonosíthatóak voltak a cikkben.

Marciék a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatához fordultak, hogy sajtó-helyreigazítási pert indítsanak igazukért. A Fővárosi Törvényszék első fokon kimondta: valótlant állított a vasarnap.hu amikor alaptalanul vádolta őket a hatóságok megtévesztésével . A Törvényszék kiemelte: az #acsaládazcsalád kampány közéleti jelentőségének köszönhetően teljesen egyértelmű, kikről szól a cikk, ráadásul a vasarnap.hu meg sem próbálta tényekkel alátámasztani az állításait, tehát ők is tudták, hogy a cikkben leírtak nem igazak. 

A hírportál egy újabb eszköze a kormányközeli erők homofób hangulatkeltésének. Tavasszal az Európa Tanács emberi jogi biztosa is kifejezte aggodalmát: az erőszakos, homofób szervezetek és hangok jelentős nyilvánosságot kapnak, ami ellenséges közhangulatot gerjeszt az LMBTQI közösséggel szemben. Az emberi jogi biztos kiemeli az alapvető jogok biztosának a felelősségét ebben a kérdésben, és számonkéri rajta, hogy az ismételt kérelmek ellenére miért nem lépett még fel érdemben a jogsérelmek ellen.

A cikkben szereplő valótlan állítások a kormány azon álláspontját szajkózzák, hogy az azonos nemű párok a hatóságokat becsapva, „jogi kiskapukat” kihasználva fogadnak örökbe. Magyarországon a jogszabályok mindig is csak a házasságban élő pároknak tették lehetővé a közös örökbefogadást, annak azonban korábban sem volt, és most sincs akadálya, hogy egy élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár egyik tagja egyénileg fogadjon örökbe. 2020. decemberében az Országgyűlés úgy módosította a jogszabályokat, hogy ezután az ilyen kérelmek esetén nem a gyermekvédelmi szakemberek,  hanem egy politikus, Novák Katalin családokért felelős miniszter egyszemélyben hoz döntést.  A Háttér Társaság továbbra is arra biztat minden örökbefogadni vágyót, hogy a folyamatot indítsa el. Magyarországon a jogszabályok a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést szigorúan tiltják, ha Novák Katalin az azonos nemű párkapcsolatban élő személyek örökbefogadását elutasítja, azt bírósági úton meg lehet támadni. A Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata minden ilyen ügyben ingyenes jogi segítséget ajánl az érintetteknek. 

Az ítélet elsőfokú, még nem jogerős. 

 

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux