Ugrás a tartalomra
x

Édesburgonya vagyis Batáta

Az édesburgonya bár már itthon is egyre több helyen elérhető,megvehető,még többnyire ismeretlen alapanyag a konyhákban.Pedig nagyon sokféle felhasználása létezik,és mivel kalóriatartalma elég alacsony,akár a diétába is beilleszthető.

A szulákfélék nemzetségébe tartozik, Spanyol nyelvterületen batáta. Magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig a burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér. Tény, hogy külsőleg valóban nagyon hasonlítanak, bár az édesburgonya hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű. Célszerű a közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Hámozás után tegyük vízbe.

Miért jó?

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

Néhány recept a felhasználására:

Körtés édesburgonya-krémleves

Hozzávalók:

2.5dkg    vaj    
1fej    hagyma    
75dkg    édesburgonya    
2db    körte    
7.5dl    zöldségalaplé    
2.5dl    tejszín    
7.5dl    zöldségleves

Elkészítés

A vajat felforrósítjuk, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a megtiszított, felkockázott édesburgonyát és körtét. Átforgatjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, és 20 percig főzzük.
Amikor puhára főtt az édes burgonya és a körte, összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel, és ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk. Zöldfűszerekkel megszórva kínáljuk.

Mázas pulykaszárny édesburgonyával

Hozzávalók

A mázhoz:
1 ek szezámolaj
1 db gyömbér (2 cm)
1 gerezd fokhagyma
1 ek fehérborecet
1 ek méz
Az egytálhoz:
1 db pulykaszárny
1 db édesburgonya
1 db lila hagyma
1 db cukkini
1 dl szójaszósz

Elkészítés
A máz hozzávalóit összekeverjük, és bepácoljuk vele a szárnyat.
Az édesburgonyát és a lila hagymát megpucoljuk. Nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket, és sütőzacskóba tesszük. Meglocsoljuk szójaszósszal, és a zacskóba tesszük a szárnyat is.
Összekötjük a zacskó száját, és 170 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük.

Brassói édesburgonyával

Hozzávalók

25dkg    édesburgonya    
25dkg    csirkemellfilé    
só    
bors    
pirospaprika    
csilipaprika    
3gerezd    fokhagyma    
1tk    kókuszzsír    
0.5bögre    zöldborsó    
0.5bögre    fagyasztott zöldborsó    
1tk    kókuszzsír    
chili

Elkészítés

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon, alsó-felső sütésen 15-20 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, a csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Egy serpenyőbe tesszük a kókuszzsírt, rátesszük a fűszeres húst, felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk úgy, hogy félidőnél, körülbelül 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót. Amikor a hús teljesen megpuhult, fedő nélkül kicsit megpirítjuk.
A sült édesburgonyát is hozzákeverjük, és 1-2 perc alatt összesütjük.

Meleg édesburgonya-saláta

Hozzávalók

60dkg    édesburgonya    
4fej    lila hagyma    
1fej    fokhagyma    
5dkg    fekete olajbogyó    
0.5dl    olívaolaj    
2ek    méz    
1tk    reszelt gyömbér    
1tk    római kömény    
0.5csok    petrezselyemzöld    
0.5db    narancs    
só    
bors    
csilipor    
5dkg    magozott fekete olajbogyó    
1tk    reszelt gyömbér    
1tk    római kömény

Elkészítés

Az édesburgonyát meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. A burgonyával, a megtisztított fokhagymagerezdekkel és az olajbogyóval együtt tűzálló edénybe rakjuk.
Az olajat összekeverjük a mézzel, a gyömbérrel, az összezúzott római köménnyel és a felaprított petrezselyemzölddel. Belefacsarjuk a narancs levét, majd sóval, borssal és csiliporral ízesítjük. A fűszeres olajat a zöldségekre locsoljuk. 190 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percig sütjük lefedve, majd fedő nélkül további 35-40 percig.

Bármilyen meglepő,desszertként is tálalhatjuk,vagy csak sütve,mártogatóshoz felhasználhatjuk.

Sült édesburgonya

Hozzávalók

80dkg    édesburgonya    
só    
bor (őrölt)    
0.5dl    olívaolaj

Elkészítés

Az édesburgonyát meghámozzuk, majd vékony hasábokra vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Mártogatóssal tálaljuk.

Édesburgonyás-csokis brownie (paleo recept)

Hozzávalók

2 db édesburgonya
10 dkg zabliszt
2 ek törtmandula
1 db tojás
4 ek holland kakaópor
1 mk sütőpor
2-3 ek kókusz vagy mandula tej

Elkészítés

Az édesburgonyát megfőzzük, villával vagy botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a többi összetevőt, majd dolgozzuk jól össze.
Szilikonformába öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig készre sütjük.

www.nosalty.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux