Édesburgonya vagyis Batáta
Az édesburgonya bár már itthon is egyre több helyen elérhető,megvehető,még többnyire ismeretlen alapanyag a konyhákban.Pedig nagyon sokféle felhasználása létezik,és mivel kalóriatartalma elég alacsony,akár a diétába is beilleszthető.
A szulákfélék nemzetségébe tartozik, Spanyol nyelvterületen batáta. Magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig a burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér. Tény, hogy külsőleg valóban nagyon hasonlítanak, bár az édesburgonya hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű. Célszerű a közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Hámozás után tegyük vízbe.
Miért jó?
Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
Néhány recept a felhasználására:
Körtés édesburgonya-krémleves
Hozzávalók:
2.5dkg vaj
1fej hagyma
75dkg édesburgonya
2db körte
7.5dl zöldségalaplé
2.5dl tejszín
7.5dl zöldségleves
Elkészítés
A vajat felforrósítjuk, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a megtiszított, felkockázott édesburgonyát és körtét. Átforgatjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, és 20 percig főzzük.
Amikor puhára főtt az édes burgonya és a körte, összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel, és ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk. Zöldfűszerekkel megszórva kínáljuk.
Mázas pulykaszárny édesburgonyával
Hozzávalók
A mázhoz:
1 ek szezámolaj
1 db gyömbér (2 cm)
1 gerezd fokhagyma
1 ek fehérborecet
1 ek méz
Az egytálhoz:
1 db pulykaszárny
1 db édesburgonya
1 db lila hagyma
1 db cukkini
1 dl szójaszósz
Elkészítés
A máz hozzávalóit összekeverjük, és bepácoljuk vele a szárnyat.
Az édesburgonyát és a lila hagymát megpucoljuk. Nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket, és sütőzacskóba tesszük. Meglocsoljuk szójaszósszal, és a zacskóba tesszük a szárnyat is.
Összekötjük a zacskó száját, és 170 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük.
Brassói édesburgonyával
Hozzávalók
25dkg édesburgonya
25dkg csirkemellfilé
só
bors
pirospaprika
csilipaprika
3gerezd fokhagyma
1tk kókuszzsír
0.5bögre zöldborsó
0.5bögre fagyasztott zöldborsó
1tk kókuszzsír
chili
Elkészítés
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon, alsó-felső sütésen 15-20 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, a csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Egy serpenyőbe tesszük a kókuszzsírt, rátesszük a fűszeres húst, felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk úgy, hogy félidőnél, körülbelül 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót. Amikor a hús teljesen megpuhult, fedő nélkül kicsit megpirítjuk.
A sült édesburgonyát is hozzákeverjük, és 1-2 perc alatt összesütjük.
Meleg édesburgonya-saláta
Hozzávalók
60dkg édesburgonya
4fej lila hagyma
1fej fokhagyma
5dkg fekete olajbogyó
0.5dl olívaolaj
2ek méz
1tk reszelt gyömbér
1tk római kömény
0.5csok petrezselyemzöld
0.5db narancs
só
bors
csilipor
5dkg magozott fekete olajbogyó
1tk reszelt gyömbér
1tk római kömény
Elkészítés
Az édesburgonyát meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. A burgonyával, a megtisztított fokhagymagerezdekkel és az olajbogyóval együtt tűzálló edénybe rakjuk.
Az olajat összekeverjük a mézzel, a gyömbérrel, az összezúzott római köménnyel és a felaprított petrezselyemzölddel. Belefacsarjuk a narancs levét, majd sóval, borssal és csiliporral ízesítjük. A fűszeres olajat a zöldségekre locsoljuk. 190 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percig sütjük lefedve, majd fedő nélkül további 35-40 percig.
Bármilyen meglepő,desszertként is tálalhatjuk,vagy csak sütve,mártogatóshoz felhasználhatjuk.
Sült édesburgonya
Hozzávalók
80dkg édesburgonya
só
bor (őrölt)
0.5dl olívaolaj
Elkészítés
Az édesburgonyát meghámozzuk, majd vékony hasábokra vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Mártogatóssal tálaljuk.
Édesburgonyás-csokis brownie (paleo recept)
Hozzávalók
2 db édesburgonya
10 dkg zabliszt
2 ek törtmandula
1 db tojás
4 ek holland kakaópor
1 mk sütőpor
2-3 ek kókusz vagy mandula tej
Elkészítés
Az édesburgonyát megfőzzük, villával vagy botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a többi összetevőt, majd dolgozzuk jól össze.
Szilikonformába öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig készre sütjük.