Ugrás a tartalomra
x

A brazil konyha

Ha már brazil hét van, a mai gasztro rovatba is a hagyományos brazil ételek közül válogattunk Nektek. A hozzávalók itthon is megtalálhatók,ha nem is a sarki kisboltban,de internetes webshopokban minden hozzávalót meg lehet vásárolni az elkészítésükhöz.
Sokan vannak abban a hiszemben, hogy a brazilok húst esznek hússal vagy hallal, és zöldségfogyasztásuk is kimerül a fekete babbal. A valóságban a brazil konyha ennél jóval változatosabb, rengeteg alapanyaggal dolgozik, és a dél-amerikai ország lakói ugyanúgy örömüket lelik az evésben, mint a szambában vagy a capoeirában.

Csirkés empanadas

Omlós tészta sós töltelékkel, húsos, halas, sajtos vagy épp zöldséges változatban, aranybarnára sütve, ez az empanada – vagyis empanadas, többes számban, hiszen mindig több készül belőle –, a latin konyhák ezerarcú sztárja. A tészta könnyen és gyorsan összeállítható, és elég neki annyi pihenés, amíg a töltelék elkészül. Itt most darált csirkemellel és gombával készült a ragu, egy kis paradicsommal, fokhagymával, római köménnyel és pirospaprikával ízesítve, de akár maradék ragut, pörköltet is ledarálhatunk tölteléknek, vagy ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint összeállíthatjuk, hogy mi kerüljön bele.

Hozzávalók:

A tésztához:

45 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás 
1 teáskanál só
2-3 evőkanál hideg víz
1 tojás a lekenéshez

A töltelékhez:

2 csirkemellfilé
4 fej gomba
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 teáskanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt római kömény
3 evőkanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a vajat, összemorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadjuk, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, kanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a csirkemellfilét késes robotgépben pépesítjük. A hagymát, a gombát és a fokhagymát finomra vágjuk, 3 evőkanál forró olajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a csirkét, és kevergetve kifehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával és a római köménnyel, 1 dl vizet adunk hozzá, és 8-10 perc alatt összepároljuk. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 10 centis köröket szúrunk ki a tésztából. Minden tésztára 1-2 kanálnyi tölteléket teszünk, a tésztát körben lekenjük felvert tojással, félbehajtjuk, és kézzel vagy villával lenyomkodjuk. A töltött kis batyukat sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, lekenjük tojással, 180 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Melegen, langyosan vagy hidegen is tálalhatjuk, nagyon finom magában is, de kínálhatunk hozzá egy kis mártogatóst.

Feijoada,a húsimádó babos egytálétel

A feijoada (ejtsd: fezsuádá) sokféle lehet, bátran variálható és fűszerezhető. Apróbb szemű babbal, füstölt hússal, kolbásszal és friss hússal készül leggyakrabban, de Brazíliában belsőségekkel is készítik.

Hozzávalók: 

30 dkg apróbb szemű bab egy éjszakára beáztatva vagy 60 dkg főtt konzervbab
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4 szál sárgarépa
10 dkg húsos szalonna
1 szál füstölt kolbász
30 dkg sertéscomb
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
2 babérlevél
1 kávéskanál fahéj
kevés reszelt szerecsendió
só, bors

Elkészítés: A beáztatott babot leöblítjük, egy lábasba tesszük, felöntjük bőséges vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt puhára főzzük. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a szalonnát és a sertéshúst felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk. Az olajat egy nagyobb edényben felforrósítjuk, rádobjuk a szalonnát és a hagymát, kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, kifehéredésig kevergetve pároljuk, majd meghintjük a liszttel, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és egy kevés szerecsendiót, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt 15 percet pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát, a fokhagymát és a kolbászt, ha szükséges, még egy kis vizet adunk hozzá, és még 10 percet lefedve pároljuk. A megfőtt (vagy a konzerv-)babot némi lével hozzáadjuk a húsos raguhoz, alaposan összeforgatjuk, és takarékon még 10 percet rotyogtatjuk, hogy az ízek összeérjenek. Főtt rizzsel vagy friss kenyérrel tálaljuk.

Moqueca de peixe - Brazil hal paradicsomos, kókusztejes szószban

A moqueca (ejtsd: mokéká), vagyis a brazilok hallevese, nagyon egyszerű és ízletes, húsos kaliforniai paprikával, paradicsommal, hagymával, fokhagymával, citrommal, korianderrel, valamint kókusztejjel készül, az alapanyagokat pedig egymásra rétegezve, kevergetés nélkül kell összefőzni.

Hozzávalók:

60 dkg tőkehalfilé
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy kaliforniai paprika
2 paradicsom
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 citrom
1,5 dl kókuszkrém
1 csokor koriander
3 evőkanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

Ha fagyasztott halfilét használunk, akkor hagyjuk kiengedni, a nedvességet leitatjuk róla, 3-4 darabba vágjuk, és egy tálba tesszük. Megsózzuk, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, összeforgatjuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük. Közben a többi alapanyagot előkészítjük: az egyik hagymát finomra kockázzuk, a másikat felkarikázzuk a paradicsomokkal együtt, a kaliforniai paprikát pedig kicsumázzuk és felkockázzuk, a koriandert finomra vágjuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a halat a páclével együtt. Ezután rárétegezzük a paradicsom- és hagymaszeelteket, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát, meghintjük a pirospaprikával, sóval, borssal és a koriander felével, felöntjük a kókuszkrémmel és annyi vízzel, hogy épp ellepje, és fedő alatt, közepes lángon 20 perc alatt megfőzzük kevergetés nélkül. Azonnal tálalhatjuk a maradék korianderrel meghintve - ízlés szerint párolt rizst kínálhatunk mellé, mint a brazilok.

Brazil sajtos kenyér recept (Pão de Queijo)

Ez tulajdonképpen egy ragacsos belsejű sajtpuffancs, amely Brazíliából származik. Aki a sajtot szereti, az imádni fogja! 

Hozzávalók:

 kb. 16 darabra
200 ml 2,8%-os tej
40 ml olívaolaj
40 ml víz
200 g tápióka keményítő
0.5 teáskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
200 g sajt - fehér cheddar

Elkészítés:

A tejet, olajat, és vizet tedd fel főni. Közben mérd ki egy tálba a tápióka keményítőt, és a sót, majd keverd össze.
Mikor a tejes rész felforr, forrázd le vele a tápióka keményítős részt, és keverd teljesen simára. Nagyon nehezen keverhető, és nagyon ragadós lesz. Ez teljesen normális. Amikor a tészta már kissé kihűlt, add hozzá tojást és a durvára reszelt sajtot. Alaposan gyúrd össze a tésztát - akár kézzel-, amíg nem válik egynemű, kézre tapadós masszává. A tésztát folpackkal fedd le, és tedd hűtőbe 30 percre. Vedd ki a tésztát a hűtőből, és enyhén beolajozott kézzel formázz golyókat belőle. Vékonyan kiolajozott sütőformában (Ez lehet mini muffin forma, szilikonforma, vagy bármi hasonló.) süssük előmelegített 210 C-os sütőben, amíg aranybarnák lesznek. Ez kb. 20-30 perc.
Sütés után hagyjuk állni 10 percig, majd fogyasszuk frissen, melegen. Vagy később mikrósütőben felmelegítve fogyasszuk.

Quindim

Az aranyszínű sütemény a rabszolgákkal érkezett a dél-amerikai kontinensre, hogy aztán a brazilok kedvencévé váljon: ez lett Brazília legfontosabb és legjelképesebb desszertje.A sok tojássárgája miatt a quindim aranysárga színű, az ünnepi asztalon is megállja a helyét, az elkészítése pofonegyszerű, a desszert pedig nagyon könnyű és finom, nagy előnye, hogy glutén- és tejmentes.

Hozzávalók:

8 tojássárgája
3/5 csésze nádcukor
2 evőkanál kókuszzsír, megolvasztva (vagy 3 evőkanál vaj)
½ csésze kókusztej
1 csésze kókuszreszelék

A formák aljára:

olvasztott kókuszzsír (vagy vaj)
½ csésze cukor

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 180°C-ra. Tegye a kókuszt egy nagy tálba, majd öntse rá a kókusztejet. Keverje össze, és hagyja állni 5 percig. Tegye egy konyhai robotgépbe a cukrot, a kókuszzsírt, a tojássárgáját és a kókuszos keveréket, majd keverje, míg össze nem áll. Tegyen a forma aljára zsírt vagy olajat, rá egy kis cukrot, majd töltse fel a keverékkel. Hagyja állni szobahőmérsékleten 10 percig, majd süsse 50 percig. Érdemes folyamatosan figyelni, hogy megszilárdult-e már. Tálalás előtt hagyja teljesen lehűlni. Ha tányérra tette, szórjon rá kókuszreszeléket. 

Brigadeiro, a brazil csokis karamellcsoda

Brazília nemzeti desszertjének számít, úgy tartják róla, hogy a legdemokratikusabb édesség, mert szegények és gazdagok egyaránt élvezhetik, bárki el tudja készíteni, mert olyan egyszerű, de finomsága okán ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Gyakran készítik otthon, és minden partin, bulin helye van, egy tálból szemezgetik ki a finom csokis karamellgolyókat.

Hozzávalók:

40 dkg sűrített tej
diónyi vaj
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A hempergetéshez:

csokidara, reszelt csoki, darált dió, mandula, pisztácia, dekorcukorka

Elkészítés:

A vajat egy forralólábasba tesszük, felmelegítjük, hozzáöntjük a sűrített tejet és a kakaóport, majd habverővel folyamatosan kevergetve felmelegítjük, és 8-10 perc alatt sűrűbb állagúra főzzük. Ha pl. egy fakanállal csíkot húzunk bele, a massza lustán úgy maradjon, és ne fedje el újra a lábas alját. A tűzről levéve a masszát egy műanyag edénybe öntjük, és ha langyosra hűlt, akkor 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy formázhatóra dermedjen. Ekkor diónyi kis darabokat veszünk a masszából, golyókká formázzuk, és csokidarába vagy apróra vágott csonthéjasba, dekorcukorkába forgatjuk. Azonnal tálalható, de sokáig eláll, ha nem faljuk be azonnal.   

 

Caipirinha, Brazília nemzeti itala

Zöld citrom, cukor, Cachaça és jég. És már kész is a Caipirinha. Ja, és egy pohár sem árt.

Hozzávalók:

5 cl Cachaça
1 lime
2 kanál cukor
1 szelet lime a díszítéshez.

Elkészítés:

A lime-ot feldaraboljuk, először a végeit vágjuk le, majd hosszában félbevágjuk.V-alakban kivágjuk a belső fehér héjat, majd keresztben 6-8 darabra vágjuk, pohárba tesszük. Törőfával nyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, és a poharat megtöltjük tört jéggel. Ráöntjük a Cachaça-t és megkeverjük. Díszítjük.

Mandarinos gyömbéres Caipirinha

3 kimagozott mandarin vagy kis narancs
1/4 bögre cukor
1 kávéskanál reszelt gyömbér
3/4 bögre mandarin lé
1,5 bögre Cachaça (vagy vodka)

Elkészítés:

A mandarint feldaraboljuk először a végeit vágjuk le, majd hosszában félbevágjuk.V-alakban kivágjuk a belső fehér héjat, majd keresztben 6-8 darabra vágjuk, pohárba tesszük. Törőfával nyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért és a mandarin levet, a poharat megtöltjük tört jéggel. Ráöntjük a Cachaça-t, vagy vodkát és megkeverjük. Mandarin karikákkal díszítjük.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux