Ugrás a tartalomra
x

Velencei-tó, természetesen közel!

A pandémia miatt sajnos még mindig eléggé korlátozottak a lehetőségek a szabadidő eltöltésére.Akinek már hiányzik a testmozgás, "kellemest a hasznossal " alapon felfedezheti (ha még eddig nem tette), a Velencei-tó környékét.A tó a fővárostól 50 kilométerre található, a „napfény tava” elnevezéssel is illetik, hiszen a napsütéses órák igen magas, 2500 óra évente. A tó déli partján fakadó gyógyvíz és a környék védett élővilága egyedülálló értéket képviselnek. A Velencei-tó és környéke minden korosztály számára, kevésbé edzetteknek is kényelmesen teljesíthető túrázási lehetőségeket kínál, de a versenyszerű országúti és hegyi kerékpárosoknak is kedvelt terepe. Az új építésű kerékpárúton, jelzett túra utakon körbekarikázható táj festői és sokszínű, természeti szépségekben, műemlékekben, kulturális látnivalókban gazdag. 

A tó északi oldalán található Velencei-hegység túraútjait a lankák kedvelőinek ajánljuk, a déli partot pedig a sík vidék szerelmeseinek. Túránk során, nyáron egy-egy frissítő strandolást is közbeiktathatunk. A tókörnyéken bringabarát benzinkutak, kiépített, térképes pihenőpontok szolgálják a kerékpárosok kényelmét. 

Akinek nincs bringája,könnyen kölcsönözhet egyet, pl Gárdonyban, a "Tekerbringa" kölcsönzőben. Több mint 25 éves tapasztalattal,fiatal,lelkes csapattal várnak mindenkit.Közel 300 kerékpár áll a tekerni vágyók rendelkezésére,amelyek bérléséhez igény esetén díjmentesen biztosítanak pl kerékpárzárat,bukósisakot,gyerekülést,térképet stb. Különböző túraajánlataikból is választhatunk.

A kezdőknek ajánlott: 

- Tókerülő túra: a táv 29 km. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb útvonal a Velencei-tó megkerülése. Kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánljuk: az újoncok egy szép kihívásnak, a tapasztaltabbak pedig egy kellemes kikapcsolódásnak tekinthetik a túrát. Legnagyobb arányban kerékpártúton és autóktól védett úton tekerhetünk. A környék kulturális és természeti értékeibe is betekintést nyerhetünk.

- Déli parti tekergés: a táv 18 km. Leginkább azoknak ajánljuk ezt a túrát, akik nem szeretnék megtenni a teljes tókört, de szívesen megtapasztalnák, hogy milyen a Velencei-tó partján kerekezni. Mivel a déli part „lapos”, minimális a szintkülönbség, így a legkisebbek is nekivághatnak. Az útvonal kerékpárúton és barátságos utcákon halad, s közben felfedezhetjük Gárdony számos látnivalóját is.

A kicsit edzettebbeknek:

- Velencei-hegység déli lejtői: a táv 30 km. Ismered már a tókör minden szegletét, és újabb kalandra vágysz? Akkor neked ajánljuk ezt az útvonalat, tehát irány a Velencei-hegység! Bár néhány emelkedővel meg kell birkózni, a túra során egy másik arcát fedezhetjük fel a tó környékének. Végig aszfaltos úton tekerhetünk, ami részben tóparti vagy erdei kerékpárút, részben kisebb forgalmú országút.

- Székesfehérvári városnézés: a táv 45 km. Ismered már a tókör minden szegletét, és újabb kalandra vágysz? Akkor neked ajánljuk ezt az útvonalat, tehát irány a Velencei-hegység! Bár néhány emelkedővel meg kell birkózni, a túra során egy másik arcát fedezhetjük fel a tó környékének. Végig aszfaltos úton tekerhetünk, ami részben tóparti vagy erdei kerékpárút, részben kisebb forgalmú országút.

- Kastélyok nyomában: a táv 54 km. Ismered már a tókör minden szegletét, és újabb kalandra vágysz? Akkor neked ajánljuk ezt az útvonalat, tehát irány a Velencei-hegység! Bár néhány emelkedővel meg kell birkózni, a túra során egy másik arcát fedezhetjük fel a tó környékének. Végig aszfaltos úton tekerhetünk, ami részben tóparti vagy erdei kerékpárút, részben kisebb forgalmú országút.

Bringázás közben számos látnivalót útba ejthetünk,de a covid miatt indulás előtt mindenképpen érdemes a nyitvatartásról érdeklődni.

- Kilátó és Sarvajcz keresztje

A kereszt a vadászbalesetet szenvedett tóbírónak állít emléket, érdemes elolvasni a történetét a helyszínen. A kilátóból a Velencei-tavi Madárrezervátum nádasvilágát vehetjük szemügyre. (Messzelátót érdemes magunkkal vinni)

- Miska Huszár szobra

A világ legnagyobb huszár szobra a maga nemében egyedülálló alkotás, amely 100 tonna betonból készült és 13,01 m magas.

- Pákozd-Sukorói Arborétum

Vadaspark, madárröpdék, kilátó, tájmúzeum, kalandjátszótér és Erdészeti Tanösvény is található a kerékpárút melletti arborétumban.

- Pákozdi Doni emlékkápolna

Szabó Tamás tervei alapján készült a Don-kanyarban elesett áldozatok emlékére. Belsejében helyezték el az ismeretlen katona sírját

- Katonai Emlékpark

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére került kialakításra a Mészeg-hegyen. Ha körülnézünk, egy csodálatos – a Velencei-tó és a Velencei-hegység között fekvő - földrajzi környezetet, s benne egy szépen kialakított parkot látunk számos emlékművel, kiállítási felülettel és interaktív lehetőséggel.

- Velence Korzó

A 20 hektáron kialakított kereskedelmi, szórakoztató és turisztikai központ egyszerre nyújtja egy városközpont, egy közösségi- és rendezvénytér, egy sétálóutca, szolgáltatóház, egy igényes és modern szabad strand, rekreációs szabadidős tér esszenciáját.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux