Ugrás a tartalomra
x

Tata, Fényes Tanösvény, izgalmas cölöpsétány a láp felett

Séta a láperdő faóriásai között

Magyarország egyik legérdekesebb tanösvénye a Tata melletti Fényes karsztforrás-csoportjánál kialakított, egyedülálló, fából épült sétány, mely végigkalauzol a tiszta vizű források felett, a láperdő égerfái közt. Hazánk páratlan természeti jelenségét testközelből, játékos módon fedezhetjük fel a gyerekbarát, látványos hidakon, pallókon, járdákon.

A Tatai Fényes Forrásvidék rövid története

A „Vizek Városaként” ismert Tatán hajdanán több tucat forrás ontotta magából a kristálytiszta forrásvizet. A sok forrás közül, itt Fényesen törtek fel a legnagyobb hozamúak, évszázadokon, évezredeken át háborítatlanul. A XX. század emberének jóvoltából azonban megváltozott a természet egyensúlya, az 1950-es években, a Tatabánya környéki, rendkívüli módon felerősödött mélyművelésű bányászat következtében az egykor kiapadhatatlannak gondolt források, a 70-es évek elejére szép lassan elapadtak.

A rendszerváltás után, a 90-es évek elején sorban zártak be a környék szénbányái, és láss csodát, 2001 májusában egyszer csak újra vízzel telítődtek meg a Fényes-fürdő területén lévő már-már kiszáradt lápok. Visszatért az élet a láperdőbe, a természet visszavette, ami az övé volt. A források enyhén szénsavas, tiszta vizét már több mint 100 éve élvezhetik fürdésre is az idelátogató vendégek. 1913-ban alakították ki a karsztvizekre épült Fényes-fürdőt, mely a mai napig működik a forrásvidék északi végében.

2015-ben épült ki az egyedülálló, 1350 méter hosszú cölöpsétány, melyen számos információs tábla segít felfedezni a lápvidék páratlan állat- és növényvilágát, a forrásvidék látnivalóit. A szigorúan védett természetvédelmi terület 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik.

A Fényes Tanösvény látogatása

A tanösvény és a fürdő nagy, szabadon használható parkolójából kis hídon át érkezünk a bejárati kapuhoz, a mellette lévő épületben tudjuk megváltani a belépőjegyeket. Balra fordulva pár perc alatt érünk a tanösvény kezdetét jelentő nagy fakapuhoz, és azon túl a modern látogatóközponthoz. Az épületben a helyi élővilágot bemutató kiállítások kaptak helyet, előtte pedig egy 14 méter magas, fából ácsolt torony jelzi, hogy a mélyben húzódó karsztvíz, ha szabadon törhetne föl, ilyen magasságba szökne.

Közvetlenül az épület mögött kezdődik az 1350 méter hosszan kanyargó, a láp fölé, cölöpökre épített, látványos ösvény, az állomásokon információs táblák segítenek megérteni a forrásvidékre jellemző élővilágot, a különböző tavakat, forrásokat, természeti jelenségeket. Először a Sarki-forrás tó mellett megyünk el, majd utána az ösvény kétfelé ágazik, induljunk el balra, a másik ágon fogunk visszatérni.

A tanösvény leglátványosabb része a közel 4 hektár nagyságú, mesés láperdőben, a Nagy-Égeresben kiépített szakasz a kilátótoronnyal. A nyílt vízfelületű lápból kikandikáló fatörzsek, égerfák elképesztően varázslatossá teszik az egyedülálló tájat. Minden évszak tartogat valami gyönyörűséget, különösen szép a láp ősszel, mikor vékony, színes avarréteg rakódik a kristálytiszta vízre.

Télen ne számítsunk befagyott tóra, hisz a karsztforrások hőfoka 20-22 fok az év minden szakában. A következő rész a gyerekek nagy kedvence, a hosszúkás, tündérrózsákkal benépesített tavon kézi erővel működtethető kompon tudjuk magunkat egyik partról a másikra áthúzni, és még egy izgalmas függőhídon is átkelhetünk.

A Kis-Égeres és a Védett-forrás-tó között folytatódik a tanösvény, aztán kibukkan a fürdő kerítése mellett. Az innen balra található vizes játszótér sajnos bizonytalan ideig zárva tart, a természet nem ismert tréfát, mikor visszahódította a frissen elkészült játszótér területét. Jobbra fordulva pár perc alatt visszaérünk a látogatóközponthoz.

A Fényes Fürdő strandfürdő része májustól szeptemberig tart nyitva, szezonon kívül érdemes elsétálni a gyönyörű Grófi-tóhoz, a szauna mellett.

Cím: Fényes Fürdő, Tata, Fényes fasor
Telefon: +3634/487-090, +3630/592-73-73 www.tataifenyestanosveny.hu
Megközelítés:
Tatáról, a buszpályaudvar melletti Piac térnél, az Által-ér mellett vezető Oroszlányi utcán, majd Fényes fasoron érhető el a táblákkal is jelzett útvonalon a fürdő, ill. a tanösvény. Egyelőre tömegközlekedéssel sajnos nem tudunk kimenni, marad az Által-ér menti úton való séta.

A Fényes tanösvény mindennap nyitva tart az alábbiak szerint:
 
08.00 - 16.00 Utolsó jegyértékesítés 15.00-kor!

Jegyárak:

3 év feletti gyermek, nappali tagozatos diák és nyugdíjasok: 900 Ft

Teljes árú: 1300 Ft

A Tanösvény belépőjegye fizethető bankkártyával, készpénzzel és SZÉP Kártyával is.
A Tatai Fényes Tanösvény háziállattal és kerékpárral nem látogatható!

Az érvényben lévő járványügyi készültségben a kormányzati rendelkezések figyelembevételével a Tanösvény jelenleg CSAK ÉS KIZÁRÓLAG egyéni látogatókat és családokat fogad!
Szakvezetés és csoportos belépés nem engedélyezett!

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux