Ugrás a tartalomra
x

Különleges kávé receptek, amikkel még kávézókban is csak ritkán találkozol

Egy hideg téli reggelen kevés dolog tudja úgy átmelegíteni és felpezsdíteni az embert, mint egy finom kávé. Ez az, ami segít mozgásba lendülni az ébredés utáni pillanatokban, és ez az, ami erőt ad egy hosszúra nyúlt, fárasztó munkanapon.

Ha unod már a megszokott tejeskávét reggelente, próbáld ki a most következő kreatív recepteket, melyek új szintre emelik a kávézás élményét! Akár a hagyományos, akár az egzotikusabb ízeket kedveled, az itt felsorolt kávékülönlegességek között biztosan megtalálod majd a számodra tökéletes változatot!

Mexikói mocha

A forró, fűszeres italok előnye, hogy tökéletesen átmelegítenek a hideg téli időben, emellett hangulatunkat is pozitív irányba befolyásolhatják. Ha kedveled a fűszeres ízeket, próbáld ki a mexikói mochát, melyet a fahéj és a szerecsendió kettőse tesz különlegessé! A recept rendkívül egyszerű, és gyorsan elkészíthető, így bátran megpróbálkozhat vele bárki!

Hozzávalók (4 főre)
4 csésze eszpresszó kávé, 2 csésze tej, fél csésze cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál cukor, ½ teáskanál vanília kivonat, ½ teáskanál fahéj, ¼ teáskanál szerecsendió.

Elkészítés:
Öntsd egy nagyobb lábasba a kávét, a tejet, kakaóport, és a cukrot, majd forrald össze az egészet! Vedd le a lábast a tűzről, és add a keverékhez a vaníliát, a fahéjat, és a szerecsendiót! Alaposan turmixold össze a hozzávalókat, egészen addig, míg habos állagot nem kapsz. Tálald az így kapott mexikói mochat melegen!

Karamell brulée latte

Nem feltétlenül kell drága kávézókban vásárolnod, ha valami igazán különlegesre vágysz, ezt az ínycsiklandozó italt például otthon is elkészítheted! A karamell brülé latte-nak nem csak a neve olyan csábító, maga az íze is mennyei, így akár az ebéd után desszertként is megállja a helyét!

Hozzávalók (2 főre):
1 csésze tej, ¼ csésze karamell szósz, 1 teáskanál barnacukor, 2 csésze eszpresszó kávé, tejszínhab.

Elkészítés:
Egy kis lábosban keverd össze a tejet, a karamell öntetet, és a barnacukrot, majd melegítsd közepes lángon a keveréket négy-öt percen keresztül, egészen addig, amíg habos nem lesz, és gőzölögni nem kezd. Melegítés közben keverd meg minél többször! Oszd szét a kávét két bögrébe, majd öntsd hozzá a karamellás tejet, végül pedig koronázd meg némi tejszínhabbal, és egy kis karamellszósszal!

Nutellás kávé

Ez az ital minden valószínűség szerint az édesszájúak, és a Nutella-rajongók egyik legnagyobb kedvence lesz! A recept rendkívül egyszerű, és akár még instant kávéból is elkészítheted!

Hozzávalók:
2 csésze tej, ½ teáskanál vanília kivonat, 2 teáskanál instant kávépor, 4 teáskanál Nutella, egy csipetnyi fahéj, díszítésnek tejszínhab, csoki szirup, vagy kakaópor.

Elkészítés:
Közepes lángon melegítsd fel a tejet és a kávét, majd add hozzá a Nutellát! Kevergesd, amíg a Nutella fel nem oldódott, majd forrald fel az egészet! A végén tálald egy kis fahéjjal, szerecsendióval, és tejszínhabbal!

Fehércsokis mandulás latte

Vigyél némi csavart a reggeli lattédba, és indítsd vidámabban a napot! A kávé és a csokoládé együtt páratlan párost alkot, így ezzel a kombinációval biztosan nem lősz majd mellé!

Hozzávalók (2 főre):
Két csésze tej, 2 dl habtejszín, 1 csésze fehércsokoládé apró darabokra vágva, 1 teáskanál vaníliavonat, ¼ teáskanál mandulakivonat, tejszínhab, fahéj, 2 csésze eszpresszó kávé, plusz tejszín felverve.

Elkészítés:
A tejet melegítsd fel a tejszínnel alacsony lángon egy kis lábasban, majd szórd bele a fehércsokoládé darabokat, és kevergesd, amíg azok fel nem olvadnak teljesen! Add hozzá a vanília, és a mandulakivonatot, ezután pedig öntsd az egészet bögrékbe! Öntsd a kávét óvatosan a tejes keverékbe, majd díszítsd a felvert tejszínnel, és ízlés szerint szórd meg fahéjjal vagy kakaóporral!

Chai Latte

Egy igazán fűszeres klasszikus, ami garantáltan feldobja a kedvedet a legszürkébb időben is.

Hozzávalók (4 személyre): 
1 csészényi őrölt kávé, 1 csapott evőkanál kardamom, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1,5 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, ¼ teáskanál őrölt feketebors, 1-2 szegfűszeg, 4 csésze forró víz (nem lobogó), 1,5 csésze tej.

Így készítheted el dugattyús kávéfőzővel:
Tedd az őrölt kávét a fűszerekkel együtt a kávéfőzőbe, önts fel a forró, de már nem lobogó vízzel, keverd össze, és hagyd állni 4 percig, majd nyomd le a dugattyút. Amíg ázik a fűszeres kávé, melegítsd fel a tejet, majd elemes tejhabosítóval habosítsd fel. Egy külön tálkába keverd össze a kristálycukrot a fahéjjal, és tedd félre. Ha megvagy vele, öntsd át a kávét egy teflon bevonatú edénybe és melegítsd újra, majd öntsd szét 4 vastag falú üvegpohárba, kanalazd rá a meleg, habos tejet, a tetejét pedig szórd meg a cukrozott fahéjjal.

Alpesi kávé

Neked is egyből a Milka csoki ugrik be róla? Ez a finomság is hasonlóan krémes!

Hozzávalók: 
4 púpozott teáskanál kávé, 4 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál tejszín, 8 cl rum, 5 dl víz.

Így készítheted el:
Miután lefőtt a kávé, a tojások sárgáit keverd habosra a cukorral és a rummal, majd add a fekete frissítőhöz. Habosítsd fel az egészet egy habverő segítségével, majd öntsd nagy csészékbe és a tetejét díszítsd tejszínhabbal

Narancsos kávé
Ha imádod a narancs üdítő illatát, akkor tutira ez lesz a kedvenc kávékülönlegességed a szezonban!

Hozzávalók:
4 ek narancslé, 1 narancs reszelt héja, 1 csésze erős kávé.

Így készítheted el:
A narancslét, a reszelt narancshéjat és a kávét egy edényben főzd össze, majd szűrd le, és már tálalhatod is!
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux