Ugrás a tartalomra
x

Gyors menüsor karácsonyra

Egy kicsit hagyományos fogások,egy kicsit mégsem,de ami a lényeg,gyors,egyszerű,és mégis kicsit ünnepi ételek.

Karácsonyi borleves

Hozzávalók:
5dl    fehérbor    
5dl    víz    
5db    tojássárgája    
2db    fahéj    
10szem    szegfűszeg    
0.5db    vaníliarúd    
12dkg    porcukor    
1db    citrom    
1ek    búzaliszt

Elkészítés
Egy lábosban a vizet, 3 dl borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 2 dl bort.
Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól és liszttől besűrűsödik. Mazsolával meghintve, tejszínhabbal,vagy pirított mandulaforgáccsal tálalhatjuk.

Sajtos csirkemell őzgerincben sütve

Hozzávalók

 

25dkg szeletelt bacon 

3db tojás

20dkg reszelt sajt

2db csirkemellfilé

2 evőkanál tejföl

3 evőkanál liszt

bors

ételízesítő

petrezselyemzöld

Elkészítés

Egy őzgerincformát a vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy a végük a forma peremén túllógjon.
A tojást, a lisztet, a tejfölt és a reszelt sajt felét összekeverjük. A csirkemellet kis kockákra vágjuk. Sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, és hozzátesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet. Összekeverjük a sajtos masszával, és beleöntjük a formába.
A tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük. Az őzgerincforma két oldalán kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk, alufóliával lefedjük.
Előmelegített sütőben 45 percig sütjük, de fél óra után a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje megpiruljon.A formát lapos tálra borítjuk, néhány perc pihentetés után szeleteljük. (Ha füstölt sajtot használunk, még pikánsabb ízt kapunk.)

Sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók: 
90 gr keksz
45 gr vaj
200 ml 33%-os tejszín
1 evőkanál porcukor
200 gr natúr sajtkrém (pl Mascarpone)
55 gr kristálycukor
14 ml citromlé
50 ml tej
6 gr zselatin
20 ml víz

Elkészítés

A kekszet ledaráljuk/összetörjük,és a felolvasztott vajjal összekeverjük.Tortaformába simítjuk.
A tejszínt az evőkanál porcukorral felverjük. A sajtkrémet,a maradék cukorral,a citromlével,a tejjel összedolgozzuk,belekeverjük a felvert tejszínhabba.A zselatint feloldjuk a 20 ml vízben.Összedolgozzuk a krémmel, a keksz tetejére simítjuk.Hűtőben minimum 4 órát pihentetjük.Tetejét díszíthetjük mentalevéllel,gyümölccsel.

Zserbógolyó egyszerűen

Hozzávalók
15 dkg kekszmorzsa
10 dkg dió
17 dkg őszibaracklekvár
20 dkg étcsokoládé (60%-os)
3 dkg dió (a díszítéshez)
1 ek napraforgó olaj

Elkészítés
A kekszet és a diót összeforgatjuk, majd annyi lekvárt adunk hozzá, hogy formálható legyen az állaga.
Ezután kb. diónyi golyókat formálunk belőle (nálam 2,5 dkg-os), majd sütőpapíros tálcára rakosgatjuk, és hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen.
A csokoládé háromnegyedét és az olajat gőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a maradék csokit, és kevergetve feloldjuk benne.
A lehűlt golyókat egy villára rakjuk, és óvatosan rákanalazzuk az olvadt csokit, a felesleget hagyjuk lecsurogni.
Darált dióval díszítjük, majd hidegre tesszük, hogy a csoki megszilárduljon rajta.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux