Ugrás a tartalomra
x

Leghamarabb januárban értesülhetünk arról, hogyan folytatja munkáját az Egyenlő Bánásmód Hatóság utódja

Még mindig nem tudják az Egyenlő Bánásmód Hatóság dolgozói, hogyan folytatják munkájukat a jövő évtől, írja a Népszava. Az Országgyűlés ugyanis december másodikán megszavazta az EBH megszűntetését, jobban mondva beolvasztását a az alapvető jogok biztosának hivatalába 2021. január 1-től.

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk, több szakszervezet is tiltakozott az EBH totális felszámolása ellen, hiszen a Hatóság 15 évvel ezelőtti megalakulása óta az érdekvédelmi szervezetek gyakran éltek az általa biztosított lehetőségekkel, főként a munkahelyeken tapasztalt egyenlő bánásmód elvének megsértése elleni fellépésükben. Sőt, ahogyan a MASZSZ (Magyar Szakszervezeti Szövetség) női tagozata fogalmazott: az EBH volt az érdekvédelmi szervezetek utolsó bástyája, ahol az egyenlő bánásmód megsértése elleni vizsgálatot kezdeményezhettek, egyebek között a nők kárára történő munkahelyi bérkülönbségek miatt is.

Csak hogy néhány, fontosabb példát említsünk a közelmúltból: az EBH elmarasztalta a Debreceni Egyetemet, miután az kitiltotta Facebook-oldaláról egy hallgatóját, aki Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címe ellen tiltakozott egy kommentben; megbírságolta Tiszavasvári önkormányzatát a helyi romák méltóságának megsértése miatt, miután az „integráció” címén megfélemlítő járőrözést szervezett a településen; megállapította, hogy a pécsi önkormányzat jogsértést követett el, amikor szándékosan nem értesített egy helyi lapot a nyilvános sajtóeseményeiről; egymillió forintra bírságolta a (még Tarlós vezette) fővárost a szexuális kisebbségek korlátozása miatt, miután a Főpolgármesteri Hivatal informatikai hálózatán blokkolta a melegjogi szervezetekhez köthető internetes tartalmakat, de megbüntetett például egy olyan postát is, amely nem volt hajlandó akadálymentességet biztosítani a fogyatékossággal élő emberek számára. A jogvédelem utolsó, fontos bástyájának lebontását elemző, hosszabb anyagunk itt olvasható.

Kevesebb, mint egy hónap múlva tehát az alapvető jogok biztosa veszi majd át az EBH feladatait – a hatóság ezennel megszűnik, jogutódja az ombudsman lesz. Az új feladatkör ellátását egy elkülönült szervezeti egység segíti majd, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató.

A lap szerint a hatóság munkatársai között most nagy a bizonytalanság – a jogutód AJBH-tól például azt szerették volna megtudni, hogy megváltozik-e a megszokott eljárási rend, azok az ügyfelek, akik panaszukkal az EBH-t keresték volna meg, mikortól és milyen formában fordulhatnak az ombudsmani hivatalhoz. Az is kérdéses továbbá, hogy hány munkatársat vesz majd át az AJBH, illetve az ideihez képest mennyi pénz jut majd a feladatok ellátására? Ki lesz az egyenlő bánásmódért felelős igazgató, marad-e pozíciójában az EBH eddigi elnöke, Honecz Ágnes?

És a legfontosabb: adottak-e a fizikai, személyi és pénzügyi feltételei annak, hogy az alapvető jogok biztosa az eddigieknek megfelelően járjon el az egyenlő bánásmód érvényesülését szolgáló ügyekben?
A Népszava mindössze annyi tájékoztatást kapott az állami szervtől, hogy a szóban forgó ügyekben január 1-jétől az ügyfelek a korábban megszokott módokon fordulhatnak majd az alapvető jogok biztosához – minden egyéb kérdésben pedig az alapvető jogok biztosa január 1-jét követően fogja tájékoztatni a nyilvánosságot.

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux