Beigli helyett...
Tegnap volt advent első vasárnapja, és ha akarjuk ha nem, rohamléptekkel közeledik a karácsony, és minden ami vele jár:a vásárlási láz, (aminek jelenleg csak a korlátozás szab határt), a kinek mit vegyek, ki hova menjen az ünnep alatt, és az elmaradhatatlan ki mit főz témakör. (A fent említettek alól csak a Grincs a kivétel...) Az egyik nagy klasszikus karácsonyi sütemény "sztár" a beigli, és a mézeskalács.Ha valaki olyan ügyes mint pl én, hogy az általa sütött beigli rendszerint csak a "ronda és finom" kategóriában indulhat, próbálja ki a stollent, garantált siker lesz, és ez a sütemény tényleg elronthatatlan.
A Christstollen egy ismert német karácsonyi péksütemény, a Stollen vagy Stolle nevű pékáru karácsonyi fajtája. Nevét onnan kapta, hogy formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.
Marcipános stollen:
Hozzávalók:
(3 db stollen)
500 g liszt
1 csomag szárított élesztő
80 g cukor
100 ml langyos tej
csipet só
12 g vaníliás cukor
pár csepp rumaroma
200 g vaj
3 db tojássárgája
200 g mazsola
100 g kandírozott gyümölcskenyér keverék
( vagy 50-50 g kandírozott citrom- és narancshéj )
200 g marcipán
kb 150 g olvasztott vaj
porcukor
Elkészítése:
A tejbe belekeverünk 2 ek cukrot, az élesztőt és 5 ek lisztet hagyjuk kicsit állni kb 20 perc.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat, a tojássárgákat, a mazsolát és a kandírozott héjakat, majd az élesztős tejet illetve az aromát.
Összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük.
3 részre osztjuk a tésztát és a marcipánt is.
Kinyújtjuk az egyik tésztát kb 3 cm vastagra, belerakunk egy megsodort marcipán rudat, két szélét ráhagyjuk és becsomagoljuk kicsit stollen formájúra.
Tepsibe tesszük őket úgy hogy a hajtás legyen felül, és fél órát pihentetjük még.
175 fokon 45-50 percig sütjük.
Rögtön lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.
Alufóliába csomagoljuk, sokáig eláll vagy rögtön fogyasztjuk.
Marlenka golyók
Mézesnek mézes, de mégsem. Aki nem szeretne bíbelődni a mézeskalácsokkal, de ragaszkodna a hagyományos ízhez, sütés nélkül is "varázsolhat". (Az egyetlen hosszadalmasabb folyamat benne a tejkaramella elkészítése)
A medovik orosz eredetű mézes sütemény, mely az egykori szovjet államokban igen népszerű. Fő alapanyagai a méz és a sűrített tej. Hosszú ideig készül, több réteg piskótalap közé kerül a mézes krém, gyakran dióval ízesítve és őrölt dióval megszórva
Hozzávalók:
2 csomag mézes keksz vagy mézes tortalap (kb. 250 g)
1 doboz tejkaramell (vagy sűrített tej, amit megfőzünk)
2 evőkanál méz
200 g vaj
rum vagy konyak
darált és apróra vágott mogyoró
csokoládéöntet díszítéshez
Elkészítés menete:
A vajat, tejkaramellt és mézet botmixerrel lágy állagúvá dolgozzuk.
A kekszet kezünkkel összetörjük (nem baj, ha pár nagyobb darab is marad), rummal meglocsoljuk.
A kekszhez hozzáadjuk a tejkaramelles krémet, jól elkeverjük és kis golyókat formázunk. A golyókat először darált mogyoróba forgatjuk, majd a tetejét mogyoródarabokkal megszórjuk.
Az elkészült golyókat kis papírkosárkákba tesszük, csokoládéöntettel díszítjük. Egy napi pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jó étvágyat!
Ebből a mennyiségből kb. 40 kisebb golyó készül.
A tejkaramella elkészítését itt találhatjátok.