Ugrás a tartalomra
x

Beigli helyett...

Tegnap volt advent első vasárnapja, és ha akarjuk ha nem, rohamléptekkel közeledik a karácsony, és minden ami vele jár:a vásárlási láz, (aminek jelenleg csak a korlátozás szab határt), a kinek mit vegyek, ki hova menjen az ünnep alatt, és az elmaradhatatlan ki mit főz témakör. (A fent említettek alól csak a Grincs a kivétel...) Az egyik nagy klasszikus karácsonyi sütemény "sztár" a beigli, és a mézeskalács.Ha valaki olyan ügyes mint pl én, hogy az általa sütött beigli rendszerint csak a "ronda és finom" kategóriában indulhat, próbálja ki a stollent, garantált siker lesz, és ez a sütemény tényleg elronthatatlan.

A Christstollen egy ismert német karácsonyi péksütemény, a Stollen vagy Stolle nevű pékáru karácsonyi fajtája. Nevét onnan kapta, hogy formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Marcipános stollen:

Hozzávalók:

(3 db stollen)

500 g liszt

1 csomag szárított élesztő

80 g cukor

100 ml langyos tej

csipet só

12 g vaníliás cukor

pár csepp rumaroma

200 g vaj

3 db tojássárgája

200 g mazsola

100 g kandírozott gyümölcskenyér keverék

( vagy 50-50 g kandírozott citrom- és narancshéj )

200 g marcipán 

kb 150 g olvasztott vaj

porcukor

Elkészítése:

A tejbe belekeverünk 2 ek cukrot, az élesztőt és 5 ek lisztet hagyjuk kicsit állni kb 20 perc.

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat, a tojássárgákat, a mazsolát és a kandírozott héjakat, majd az élesztős tejet illetve az aromát.

Összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük.

3 részre osztjuk a tésztát és a marcipánt is.

Kinyújtjuk az egyik tésztát kb 3 cm vastagra, belerakunk egy megsodort marcipán rudat, két szélét ráhagyjuk és becsomagoljuk kicsit stollen formájúra.

Tepsibe tesszük őket úgy hogy a hajtás legyen felül, és fél órát pihentetjük még.

175 fokon 45-50 percig sütjük.

Rögtön lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.

Alufóliába csomagoljuk, sokáig eláll vagy rögtön fogyasztjuk.

 

(www.sutizona.blogspot.hu)

 

Marlenka golyók

 

Mézesnek mézes, de mégsem. Aki nem szeretne bíbelődni a mézeskalácsokkal, de ragaszkodna a hagyományos ízhez, sütés nélkül is "varázsolhat". (Az egyetlen hosszadalmasabb folyamat benne a tejkaramella elkészítése)

A medovik orosz eredetű mézes sütemény, mely az egykori szovjet államokban igen népszerű. Fő alapanyagai a méz és a sűrített tej. Hosszú ideig készül, több réteg piskótalap közé kerül a mézes krém, gyakran dióval ízesítve és őrölt dióval megszórva

Hozzávalók:

2 csomag mézes keksz vagy mézes tortalap (kb. 250 g)

1 doboz tejkaramell (vagy sűrített tej, amit megfőzünk)

2 evőkanál méz

200 g vaj

rum vagy konyak

darált és apróra vágott mogyoró

csokoládéöntet díszítéshez

Elkészítés menete:

A vajat, tejkaramellt és mézet botmixerrel lágy állagúvá dolgozzuk.

A kekszet kezünkkel összetörjük (nem baj, ha pár nagyobb darab is marad), rummal meglocsoljuk.

A kekszhez hozzáadjuk a tejkaramelles krémet, jól elkeverjük és kis golyókat formázunk. A golyókat először darált mogyoróba forgatjuk, majd a tetejét mogyoródarabokkal megszórjuk.

Az elkészült golyókat kis papírkosárkákba tesszük, csokoládéöntettel díszítjük. Egy napi pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jó étvágyat!

Ebből a mennyiségből kb. 40 kisebb golyó készül.
 

www.topreceptek.hu

 

A tejkaramella elkészítését itt találhatjátok.

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux