Ugrás a tartalomra
x
""

Könyvajánló: Elif Shafak - A ​bolhapalota

524 oldal, Európa Budapest Kiadó, 2014

Eredeti cím: The Flea Palace       Fordította: Nagy Marietta, Sipos Kata

"Egy másik ember megismerése óriási erőfeszítést igénylő, már-már elérhetetlen cél! Napokon, sőt heteken, éveken át kell hallgatni, tanulmányozni, kivárni és érezni, kutatni és gyűjtőmunkát végezni. El kell tudni viselni az újabb és újabb szintek feltárását, és az alattuk lassan csörgedező vagy sugárban ömlő vér látványát. Ha mindezt valaki nem képes elviselni, akkor jobban teszi, ha még az út elején visszafordul, és nem vágja a fejszéjét ilyen nagy fába. "

 

A ​szeretet nem jön mindig erőfeszítés nélkül, néha csak később érik meg, fokozatosan nő cseppenként, ahogy az idő múlik.
Isztambulban, a Cabal utcában áll a valaha jobb időket látott Bonbonpalota. Történetünk idején az utcát ellepi a szemét, a környékről ugyanis mindenki a Bonbonpalota melletti kert falához hordja a hulladékát. A lakásokban elviselhetetlen bűz terjeng, és mindent elárasztanak a bogarak, csótányok, tetvek, bolhák. Különös emberek lakják a bolhapalotát: az alkoholista egyetemi tanár, aki válása után harsány barátnője vállán lel vigaszt; a meleg ikerpár, Celal és Cemal, akiket gyermekkorukban elválasztottak egymástól, de felnőttként közös fodrászszalont nyitottak. Szintén a ház lakója Keménydió Metin és Felesége Nágya, akit a szinkronszínész Metin folyamatosan megaláz; az Égszínkék Szerető, aki nem tud mit kezdeni az élet nehézségeivel. Itt él még az idős gyűjtögető, Madame Néni, Higiénia Tijen, akinek kislánya tetves lesz, a kábítószerfüggő Sidar és kutyája, Gaba, az iskolás Muhammet és szülei, a cseppet sem mindennapi Lobbanékony természetű család, és persze Hadzsi Hadzsi, aki dzsinnekkel teli különös mesékkel traktálja az unokáit, őrületbe kergetve ezzel a menyét.
E közösség életét bolygatja fel egy különös felirat, amely egyik reggel a kertfalon jelenik meg…

Molyos értékelések

Beleolvasó
 

Európa Kiadó

Kartonált változat  3052 Ft pk 990 Ft

Líra Könyvesboltok

Kartonált változat 3410 Ft pk 599-969 Ft személyes átvétel

EMAG

Kartonált változat  2872 Ft pk 349 Ft

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux