Ugrás a tartalomra
x
""

Budapest Pride: civilek segítik a rendőrséget

A Budapest Pride hónap kulturális rendezvényeit tavaly számos alkalommal zavarták meg szélsőségesek. Ezért a civil szervezetekből és egyéni szakértőkből álló Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) a rendőrség munkáját megkönnyítő olyan háttéranyagot készített, melynek segítségével a hatóságok az eddiginél hatékonyabban tudnak fellépni a homofób, transzfób vagy rasszista incidensekkel szemben.

Tavaly legalább nyolc alkalommal zavartak meg szélsőségesek leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) témájú kulturális rendezvényeket, megfélemlítve a résztvevőket és a szervezőket. A homofób és transzfób támadások elsősorban a Budapest Pride kulturális rendezvényeit vették célba, és szeptemberben az Aurórában tartott eseményt is megzavarták.

Bár a támadásokat hasonló módon és ugyanazok követték el, a rendőri intézkedés több esetben is elmaradt vagy elégtelen volt. A GYEM a Budapest Pride szervezőivel közösen visszatérő problémákat azonosított: a rendőrség csak a bejelentett rendezvények negyedét biztosította, többször is csak későn érkezett meg a helyszínre vagy ha időben kiérkezett is, a távolban várakozott. Arra is voltak példák, hogy a rendőrök nem léptek fel a feltételezett elkövetőkkel szemben még akkor sem, amikor ők a résztvevőket és a szervezőket egyértelműen megfélemlítették.

A GYEM 2019 októberében a rendőrség képviselőivel és a Budapest Pride szervezőivel közös egyeztetésen vett részt, ahol vállalta, hogy olyan jogi háttéranyagot készít, amely segít a rendőröknek a hasonló incidensek megfelelő kezeléséhez. A háttéranyag a különböző kulturális és egyéb rendezvények megzavarása esetén felvetődő jogi kérdéseket és válaszokat gyűjti össze.

A dokumentum összefoglalja, hogy milyen szabályok vonatkoznak a zárt körű, illetve nyilvános rendezvényekre, milyen jogai vannak a rendezvény szervezőjének, milyen alapon lehet bárkit kizárni egy rendezvényről és ezzel kapcsolatban mi a rendőrség feladata. A háttéranyag a támadók által jellemzően megvalósított szabálysértéseket és bűncselekményeket is bemutatja, ahogyan arra is kitér, hogy milyen intézkedéseket kell a rendőröknek megtenniük és hogyan bánjanak az áldozatokkal.

Az elkészült anyagot a GYEM megosztotta a rendőrséggel, Budapest VIII. kerületében pedig a helyi rendőrökkel és érintettek képviselőivel fognak közösen felkészülni az esetleges hasonló incidensek kezelésére. A GYEM bízik abban, hogy az idei Budapest Pride rendezvényei biztonságosan és békésen zajlanak majd, és elkötelezett abban, hogy saját tapasztalataival segítse a hatóságok eredményes fellépését az előítélet motiválta bűncselekményekkel szemben.

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsopor­tot 2012-ben hozták létre magyarországi civil szervezetek, hogy közösen dolgozzanak a gyűlö­let-bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépésért. A munkacsoport tagja az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a téma egyéni szakértői.

 

infovilag.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux