Ugrás a tartalomra
x
""

Könyvajánló: C. Cordwainer - Tüzemből lángot

Underground Kiadó, 2017

"Lehetetlenség a négy fal közt maradni. Erőszakkal kirángatnak minket, aztán nyilvánosan megköveznek. Az egész akkor kezdődik, amikor az ember beleér abba a korba, hogy értékelhető kapcsolata legyen. A család, a rokonok nyomás alatt tartanak. „Mikor lesz már valakid? Mikor mutatod be? Mikor lesz már unoka?” Persze, ideig-óráig lehet hivatkozni mindenfélére. Most a tanulásra koncentrálok, most a jogsi az első, most a megfelelő munkát keresem, most épp a beilleszkedéssel vagyok elfoglalva, most el vagyok havazva és a többi és a többi. De ez nem mehet a végtelenségig. A családi nyomás egyre csak nő, végül nem tudsz mit tenni, kimondod, lesz, ami lesz. Többnyire dráma. De a család csak az első állomás, mert ugyebár az embernek dolgoznia is kell valahol. A munkahelyen pedig egy új kolléga megismeréséhez jönnek az alapkérdések. „Van párod? Házas vagy? Gyerek? Hol laksz? Kivel?” Ha nem mondasz semmit, akkor rövid idő alatt kiközösítenek, mondván, hogy magadnak való vagy. Ha nyíltan felvállalod, akkor hivalkodsz, terjeszted a fertőt. A lélekölő hazudozás marad, amivel előbb-utóbb megbuksz. Elképzelni sem tudják az emberek, hogy mekkora energiafaló ez a folyamatos éberséggel járó hazudozás. Egyenlőek vagyunk, jogom van az élethez, és így nem lehet élni!"
(Cordwainer-Tüzemből lángot)  

 

Ez a könyv két év kutatómunkája alapján íródott. Fórumokon, internetes hozzászólásokban megnyilvánuló vélemények, és a velük kapcsolatban felmerült kérdések, illetve válaszok adják az írás gerincét. Nem orvos, nem tudós, nem kutató írta szaknyelven, hanem egy egyszerű, érző ember, hétköznapi nyelven, közérthetően, azon igyekezve, hogy párhuzamot vonjon a szexuális irányultság két végletével és megértesse, hogy e szexuális orientációk egyenértékűek. A különleges szerelmi szálon futó történet humorral, drámával fűszerezve bemutatja azokat a központi problémákat, melyek a gyűlöletet táplálják a melegek felé és igyekszik utat mutatni az elfogadás irányába. Ma irtózol a homoszexuálisoktól. De mi lesz holnap, amikor a gyermeked, a legjobb barátod vagy a legkedvesebb rokonod megvallja, hogy ő úgy boldog? Az élet sorban osztja a pofonokat és nem tudhatjuk, mikor csattan a mi orcánkon... A könyv címét az alábbi idézet ihlette: „Adj tüzedből lángot annak, aki kér!” /Marcus Tullius Cicero/  

"Két év alatt rengeteg fórumot, kommentet olvastam a melegekkel kapcsolatban. Minden alkalommal lezsibbadt az agyam a tömény butaságtól, a rosszindulattól, az embertelenségtől. A kemény, szókimondó viták adták az ötletet a könyv stílusához. Bárki megtalálhatja benne a saját kérdését, problémáját, válaszát.
Egy, a gyermeke homoszexualitása előtt értetlenül álló szülő kezébe hiába adunk szakirodalmat. Keveset ért meg belőle, ezért még idegesebb lesz. Magam is utálom, amikor szeretnék elolvasni valamit, és az írás hemzseg az idegen szavaktól, kifejezésektől. Ez nem azt jelenti, hogy ennyire ostobák vagyunk, hanem azt, hogy folyton megakasztják a gondolatainkat, és lassan, de biztosan elveszítjük a fonalat az érdeklődésünkkel együtt.
Nekem nincs diplomám és nem is vagyok szakértője a témának. Annyit tudok, amennyit tudnom kell. Igyekszem egyszerűen gondolkodni, mindenkit olyannak fogadni el, amilyen, és nem akadályozni senkit. Ugyanakkor felháborít, hogy egyesek a tudatlanságuk figyelmen kívül hagyásával tesznek tönkre életeket. Akár a saját gyermekükét.
Nagyon igaz mondás, hogy szóból ért az ember. Ezt az elvet követtem a könyv írásakor. Kendőzetlenül fogalmaztam itt-ott, de nem kell pironkodnom érte, mert bőven a jó ízlés határain belül maradtam, és remélem, sok mindenre gondolkodásra méltó választ adtam." C. Cordwainer

 

"LETEHETETLEN. Így, csupa nagybetűvel. Kétszer olvastam el, de még biztosan sokszor fogom forgatni. :) Első könyve az Írónőnek, de nagyon remélem, hogy nem utolsó! A romantikus szál romantikus, az erotikus részek erotikusak, az okfejtések pedig tökéletesen kidolgozottak. Igényes humorral fűszerezve mutatja be a jelenkori ember felfogását, és elérhetővé teszi számomra azt a nemlétező toleranciát, amire egyébként mindenki vágyik. Egyszerűen minden van benne, amit egy jó könyvtől elvárok. Remélem, már úton van a következő kötet! Ehhez is és az összes jövőbeni íráshoz sok sikert kívánok!"

"Igazán lendületes, pörgős, eseménydús, elgondolkodtató, információgazdag könyv. Egy pillanatig sem unatkoztam, a hosszú leírásoktól megkímélt a szerző, a történet vitt magával. Remélem minél több ember kezében megfordul, mert emberségből van még hova fejlődnünk."

"Rendkívüli jó könyv. Lendületes telis tele érzelmekkel. A lelki fájdalom tökéletes leírása, az elfolytott vágyak írásba foglalása. Emberi, hétköznapi nyelven próbálja leírni, megérettni, elfogadtattni a homoszexualitást. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Sőt. Kötelező olvasmánynak írnám ki."  (Vélemények a könyv facebook oldaláról.)

 

e könyv formájában (epub,mobi) elérhető pl a : www.bookline.hu, www.libri.hu,www.lira.hu ,www.ekony.hu oldalakon.
Nyomtatott formában is a www.dibook.hu oldalon.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux