Ugrás a tartalomra
x

Kevésbé vizsgálnák az örökbefogadó szülőket, nem lesz kötelező a 40 órás tanfolyam sem.

Egyszerűbbé és gyorsabbá tenné a gyerekek örökbefogadását Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, erről nyújtott be törvényjavaslatot kedden a parlamentnek.

A törvényjavaslat szerint:

- Újabb gyerek örökbefogadásakor egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata;
- Az újonnan jelentkező szülőknek már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése;
- A korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei;
- Rendszertelen kapcsolattartásnál a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyerek;
- Az örökbefogadást tervezők számára évente legfeljebb tíz nap munkaszüneti nap is jár;
- Az örökbefogadó szülők és a gyermekek között fennálló legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik, azért, hogy minél több idősebb gyereket is örökbe tudjanak fogadni.
Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára szerint az örökbefogadások kétharmadában a gyerekek a gyerekvédelmi rendszerből érkeznek. 

Idén január elsejétől több, az örökbefogadást ösztönző támogatást is bevezettek, a többi közt az örökbefogadói díjat, az örökbefogadói gyest és az anyasági támogatást, írja az MTI.

Május 15.-e a Családok nemzetközi napja.

A Magyar LMBT Szövetség megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2019 szeptemberében kutatást végzett. Az adatfelvétel 1200 fős országos reprezentatív mintán személyes megkérdezéssel készült. A kutatás az Európai Unió támogatásával valósult meg.
 
A közlemény beszámol az eredményekről, ami szerint a magyarok többsége (56 százaléka) családnak tartja, ha egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pár nevel gyereket. Alig egyharmaduk (34 százalék) gondolja úgy, hogy a gyereknek jobb, ha külföldre adják örökbe, mint ha magyar azonos nemű szülők nevelik, és ennél is kevesebben (30 százalék) gondolják úgy, hogy egy gyereknek jobb helye lenne a gyermekvédelmi rendszerben, mint azonos nemű szülőkkel, és csupán 17 százalékuk gondolja azt, hogy el kell venni szüleiktől a szivárványcsaládban nevelkedő gyermekeket.

„Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyarok nem értenek egyet a szivárványcsalád-ellenes kirohanásokkal. Arra kérünk minden közéleti szereplőt, hogy odafigyelően, tiszteletteljesen, és mindenek előtt a szivárványcsaládokban nevelkedő gyerekek érdekeit szem előtt tartva mondjanak véleményt. Azokat pedig, akik támogatják a szivárványcsaládokat, arra kérjük, hogy álljanak ki mellettük" - értékelte a számokat Dombos Tamás a közleményben.

 

A támogatásokról bővebben itt olvashattok.

A témában segítséget kérhettek a Szivárványcsaládokért Alapítvány oldalán, illetve a Háttér Társaság oldalán. 

www.index.hu   www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux