Ugrás a tartalomra
x

Kisfilmekkel veszik fel a harcot az iskolai buzizással

Mit lehet tenni, ha két leszbikus lányt “leszbikáknak” gúnyolnak a gimiben, amiért megfogják egymás kezét? Vagy akkor, ha egy meleg fiúnak összefirkálják a szekrényét, esetleg, ha egy tornatanár kipécéz magának valakit azért, mert nem tartja elég férfiasnak? Ilyen helyzeteket mutatnak be a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület érzékenyítő kisfilmjei, amiket a Pride-on is levetítettek volna, ha nem akadályozzák meg szélsőjobboldali aktivisták. Az Abcúgon most megnézheti az egyik filmet és azt is, hogyan reagáltak rá budapesti gimnazisták.

Júniusban több olyan esetről is beszámoltunk, amikor Budaházy György vezette szélsőjobboldali aktivisták Pride-rendezvényekre próbáltak bejutni. Az egyik ilyen eseményen a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület szerette volna levetíteni a “Még mindig tabu?” című kisfilmet, ami az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) diákokat érő iskolai bántalmazásról szól.  Budaházyék azonban megakadályozták a vetítést, így a civilek informális keretek között, egy másik helyszínen mutatták be a filmet. A résztvevők nagy része viszont addigra hazament, a szervezők pedig a vetítés költségeit is bukták.

A film három, egyenként tízperces videóból állt össze, amiket korábban a “Melegség és megismerés” iskolai érzékenyítő-programban mutattak be budapesti gimnazistáknak. Velük aztán közösen értelmezték is a látottakat. A videók közül

  • az egyik egy fiú nyilvános iskolai megszégyenítését dolgozza fel,
  • a másik arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit lehet tenni, ha a tesitanár kipécéz magának egy fiút, mert nem tartja elég férfiasnak,
  • a harmadik pedig két végzős, leszbikus lányról szól, akiket “leszbikának” gúnyolnak, amiért megfogják egymás kezét a folyosón.

Az Abcúgon most megnézheti a harmadik filmet és azt is, miket mondtak róla a gimnazisták.

A filmben szereplő pár egyik tagjáról mindenki tudja, hogy leszbikus, hiszen úgy gondolja, “ha az ember nem vállalja fel, akkor nem lehet önmaga”. A másik lány viszont korántsem ilyen biztos a dolgában, fenyegetve érzi magát a társaitól. “Legyek az, ami te, kapjam az arcomba, hogy leszbika?” – kérdezi. A vetítést követő beszélgetésben a gyerekek egy része az előbújást támogatta, hiszen egy kapcsolat nem tud úgy működni, ha titkolózni kell. Mások szerint viszont senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy előbújjon egy egész iskola előtt.

Felmerült, hogy közbeléphetne egy tanár, aki megleckézteti a csúfolódókat, ezzel segítve a leszbikus párt. De az is megoldás lehet, ha kimennek a folyósóra kézenfogva, és nem törődnek mások véleményével, pár hét múlva úgyis máson fognak csámcsogni.

A beszélgetésben részt vevő tanulók elmondása szerint LMBT-témák már korábban is előjöttek náluk, többeket személyesen vagy a barátaik által is érint, ezért úgy gondolják, hogy minél többet érdemes róla beszélni. Az egyik meleg diák azt is elmondta, tisztában van vele, hogy az iskolája egyfajta burok, ami megvédi őt a támadásoktól, máshol viszont könnyen bánthatják az identitása miatt. “Az országban nem minden diák járhat elfogadó szellemiségű iskolába, az iskolaválasztásnál a szüleim direkt ilyen intézményt kerestek”. 

Egy másik diák szerint “ez nem egy olyan közeg, ahol menő lenne buzizni”, de még ebben az iskolában is akadt, aki megijedt attól, hogy LMBT-témájú videóban szerepeljen. Az egyik szülő például nem engedte részt venni a gyerekét a foglalkozáson, és “az is tény, hogy a környezetvédelemről könnyebben beszéltek volna a diákok” – mondta egy tanár. 

A negatív reklámmal csak népszerűsítik a programot

A Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület régóta foglalkozik iskolai érzékenyítéssel, a Melegség és Megismerés programjukon mi is részt vettünk. Az utóbbi időben több támadást is kaptak emiatt, Dúró Dóra országgyűlési képviselő homoszexuális propagandának nevezte a programot, egy parlamenti javaslatában pedig azt szorgalmazta, hogy ne népszerűsítsék a “szexuális devianciákat” a köznevelési intézményekben.

"A negatív reklámmal csak népszerűsítik programot, szerencsére még sokan vannak az országban, akik ezeket a megszólalásokat kínosnak vagy felháborítónak találják. Ezek a botrányok nem szoktak ártani a programnak, de azért jó lenne, ha nem lennének"

– mondta Rédai Dorottya, a Labrisz Leszbikus Egyesület egyik tagja. Szélsőjobboldali aktivisták egy szegedi eseményüket is meg akarták zavarni, amikor egy tanodában hátrányos helyzetű, roma gyerekekkel foglalkoztak. “Abszurd volt a helyzet, kitalálták, hogy kivonulnak, és megvédik a cigány gyerekeket a buziktól.” Ott végül nem jelentek meg, azonban egy másik szegedi LMBT-eseményt sikerült megzavarniuk.

Azért is rukkoltak elő az LMBT diákokat érő iskolai bántalmazásokról szóló kisfilmekkel, hogy a pedagógusok önállóan is tudjanak a témával foglalkozni. “Nagy szükség van a filmekre, mert úgy tapasztaltuk, hogy több intézményben is vannak témára nyitott tanárok, akik szívesen foglalkoznának LMBT-témákkal az óráikon, viszont az igazgató ellenállása miatt nem tudják meghívni az érzékenyítő programot”. Pedig, ha a homoszexualitás nem lenne tabu az iskolában, Rédai szerint a gyerekek is könnyebben elfogadnák az érintett diákokat.

 

abcug.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux