Ugrás a tartalomra
x

Andrew Sean Greer és Pulitzer-díjas regénye

Andrew Sean Greer amerikai író, 1970 novemberében született Washingtonban. Most 49 éves, mint regényhőse Arthur Less az elején, amikor a könyvet elkezdjük olvasni. (Bár ez az összehasonlítás picit sántít, mert a könyv 2017-ben jelent meg.) A szülei tudósok, egy ikertestvére van. Marylandban, Rockville-ben nőtt fel. A Georgetown Day School-ban és a Brown Egyetemen szerzett diplomát. Jelenleg San Franciscóban és Toszkánában él.

Arthur, a regény hőse is író, akárcsak Andrew, a szerző. Önkéntelenül is felötlik az emberben a kérdés, hogy vajon magáról mintázta főhősét az író? A gyanút csak erősíti az, ahogyan elénk festi a kissé esetlen, peches hőst a szerző. Szőke haj, ami már erősen ritkul, s magas termet… Ott bujkál az agyunkban az is, hogy talán a szerző is meleg, mint a hőse? Azonban nem találni semmi utalást egy esetleges coming out-ra.

Andrew Sean Greer fotóit elnézve, mintha csak az elképzelt hőst látnánk, de mellékes is ez a kérdés. A lényeg az, hogy az Arthur Less című regény egy kiváló mű, nem véletlenül kapta meg érte a szerző a Pulitzer díjat.

al

Andrew Sean Greer öt regényt írt, ezek közül a The Confessios of Max Tivoli az év legjobb könyve volt a San Francisco Chronicle és a Chicago Tribune szerint. Számos díjat nyert, ezek közül a legrangosabb a Pulizer-díj.

Andrew Sean Greer: Arthur ​Less c. regényéről már volt egy rövid ismertető itt a gay.hu-n, de következzék egy hosszabb ajánló és értékelés, egyszerűen csak azért, mert tényleg egy kiváló mű, amit érdemes elolvasni.

al

A REGÉNYRŐL

Ki mondja, hogy nem menekülhetsz el a gondjaid elől?

Egy sikertelen regényíró vagy, közel az ötvenhez. Egy esküvői meghívó érkezik levélben: a fiútól, akivel együtt voltál az elmúlt kilenc évben, és aki most valaki mást jegyzett el. Nem mondhatsz igent a meghívásra, túlságosan kellemetlen lenne. És nem mondhatsz nemet sem, az olyan lenne, mint a kudarc. Az asztalodon hever még egy csomó meghívó mindenféle kiforratlan irodalmi eseményre szerte a világban.

A kérdés: Miképpen tudnál meglépni a városból?

A válasz: Elfogadod valamennyi meghívást. Mi rossz történhetne?

Arthur Less majdnem szerelembe esik Párizsban, majdnem a vesztébe rohan Berlinben, éppen csak elmenekül egy marokkói síházba egy szaharai homokvihar elől, véletlenségből ott találja magát mint egyedüli írót egy dél-indiai keresztény menedékközpontban, és egy elhagyott szigeten az Arab-tengernél épp azzal az emberrel találkozik, akivel nem szeretett volna. Valamikor ekkortájt betölti az ötvenet. És mindeközben ott van az első szerelme. És az utolsó.

Mert végül is minden szerencsétlenség, ballépés, félreértés és hiba ellenére az Arthur Less egy szerelmi történet.

al

Andrew Sean Greer Pulitzer-díjat nyert nemzetközi sikerkönyvének olvasás közben az embernek először Thomas Mann és a Halál Velencében jut az eszébe. Mindkét mű főhőse egyedül van, s a magány elől menekülve utazik. Andrew Sean Greer regénye mégsem depresszív. Mosolygunk a csetléseken-botlásokon, mert Arthur Less tényleg olyan peches ember, aki még ha magába roskadna, akkor is mellé esne.

MÉLTATÁSOK

Andrew Sean Greer ragyogó szatírája hónapok óta a nemzetközi sikerlisták állandó szereplője, s közel 30 országban lopta már be magát az olvasók szívébe. Nem véletlen a siker, hisz a New York Times, a Washington Post, és a USA Today  szerint is ez volt 2017. egyik legjobb könyve.

Az Arthur Less-szel Greer megpróbálja feltárni a korosodás, a szerelem és a siker kérdéseit egy bölcs és mély érzékenységgel átitatott nagyítón keresztül. Hogyan lettem felnőtt? Mi az a szerelem? Éreztem valaha? Ügyesen váltogatva a remek szatírát és az éles megfigyeléseket, Less megragadja a valóság ritmusát: elviselhetetlenül vicces és szomorú, gyakran egy azon időben.

al

Az Arthur Less egy ragyogó szatíra egy amerikairól külföldön, az időről való töprengésről és az emberi szívről. Egy édesbús romantikus regény az elvesztett lehetőségekről, melyet a New York Times így jellemzett: „költői, elégikus, szellemes és zavarba ejtően érzelmes”. Az Arthur Less megmutatja egy író tehetségének csúcspontját, felfedve a saját közös emberi komédiánkat.

A Washington Post írója, Ron Charles szerint a könyv elképesztően humoros. "Az elbeszélőmódja, ahogy elegánsan szövi a bölcsességeket, szinte ringatja a történetet egy emberről, aki mindent elveszített: a szerelmét, a bőröndjét, a szakállát és a méltóságát.”

 „Andrew Sean Greer Arthur Lesse egy nagyszerű vállalkozás. Összezavar, elbűvöl és gyönyörködtet.” – Christopher Buckley, The New York Times Book Review

al

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux