Ugrás a tartalomra
x
""

Nemcsak egy mezei popsztár – Troye Sivan sokkal több ennél

Legújabb dalában ismét arcátlanul hozza a tőle megszokott queer identitástudatot.

Troye Sivan zenéit és filmjeit (X-Men kezdetek: Farkas; Kitörölt fiú) a világ minden táján milliók teszik magáévá, a 23 éves művész a csendet és a legjobb barátait még mindig az „ősrajongói” körében találja meg – azok között, akik a kezdetektől vele vannak. Ám semmi kétség, a YouTube-ot leszámítva rengeteg helyről fog még követőket találni.

Oly sok fiatal művésszel ellentétben, a Dél-Afrikában született Sivan sosem tárgyalta ki az identitással a nyilvánosság előtt. Tizennyolc éves korában osztotta meg a YouTube-on melegségét, és azóta ez megkérdőjelezhetetlen. Azóta közel 6.7 millió követővel büszkélkedik, akik megjutalmazták ezért. 2014-ben a Time az év 25 Legnagyobb Befolyással Bíró Kamasz közé választotta. Ikonként négy éve tartják számon, amikor megjelent az MTV Video Music Award (VMA)-jelölt albuma, a Blue Neighborhood („Kék szomszédság”). Tavaly pedig kijött a Bloom, amin a dalok olyan ragályosak, mint pl. anno Kylie Minogue Can’t Get You Out of My Head’-je. Talán az egyik legforróbb dal a Lucky Strike („Szerencsés fogás”) – ennek klipje január 10-én debütált.

Tavaly mellékszerepet játszott Joel Edgerton Kitörölt fiú című filmjében, amely Garrard Conley visszaemlékezésein alapul. A film brutális őszinteséggel beszél az átnevelő terápia realitásairól. Az igaz történet Conley vallásos szüleit is megjeleníti (őket Nicole Kidman és Russell Crowe alakítja), akik egy ilyen ártalmas táborba küldik fiúkat. A fiatal Conley (a filmbéli neve Jared Eamons, és Lucas Hedges zseniálisan formálja meg) a táborban hozzá hasonló fiúkkal találkozik, és erőszakkal szembe mennek sorsukkal, és harcolnak az igazukért a bigott felnőttekkel szemben. Az egyik ilyen kamasz, Gary (Sivan) egy végletekig összezavarodott figura.

Kitörölt fiú. Gary (Troye Sivan). Fotó: Focus Features

Sivan számára ez egy különösen hatásos sztori volt. „Tudtam, hogy az átnevelő terápia létezett, és tudtam, hogy még mindig megtörténik… Azt viszont nem tudtam, hogy ez ennyire elterjedt.” – mondta. Az énekes-színész a szüleinek 15 évesen bújt elő, és hite szerint a közösségi média segítette őt abban, hogy felépítse imidzsét a nyilvánosság szemében, és a saját kezébe vegye a sorsát. „Nekem senki sem mondta, hogyan kell, vagy mit kell elmondani ilyenkor. Csakis magamra számíthattam… A lényeg, hogy felfogtam a comingoutom fontosságát az életemben és a szüleim előtt.”

A szerepre való felkészülésről szólván:

„Tisztára olyan volt, mintha megint 15 lennék. Elképzeltem a pillanatot: mi lett volna, ha nekem egy másfajta utat kell bejárnom? Elképzeltem, hogy comingoutolok az apám előtt, ő meg tiszta ideg lesz, tele lesz félelemmel, a torkomban fog lüktetni a szívem, egy hang nem jön ki a számon, és elképzeltem azt a sok negatívumot, ami a bejelentésemet követi. Megpróbáltam belehelyezni magam abba a helyzetbe, és átélni azt a fajta félelmet.”

Sivan dalt is írt a film számára. Ez a Relevation „Feltárás” – egy csontig hatoló, Golden Globe-jelölt szám, ami a film előzetesében is halható.

(The Advocate Magazine)

Borítófotó: GQ Magazine

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux