Ugrás a tartalomra
x

A meleg Pál utcai fiú

A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regénye, Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb mű. Első közlése 1906-ban, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban történt.

A regény főszereplői – Nemecsek Ernő, Boka János, Geréb Dezső, Áts Feri – olyan karakteres emberi viselkedési mintákat mutatnak, amelyeket a név puszta említése felidéz és a könyv annyira ismert, hogy ezeket a neveket gyakran használják emberi jellemek tömör leírására.

Természetesen nincs semmi utalás a regényben arra vonatkozólag, hogy bármelyik fiú is meleg lenne, bár a legismertebb filmváltozat egyik szereplője meleg, másságát nyíltan vállalta fel.

foto

Fábri Zoltán rendező alkotását Magyarországon 1969. április 3-án, Amerikában 1969. június 23-án mutatták be a mozikban, de már 1968-ban elkészült a film. A magyar-amerikai koprodukcióban készült feldolgozás olyan jól sikerült, hogy 1968-ban a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra is jelölték, a szobrocskát azonban nem nyerte meg.

A gyermekszereplőket egy londoni gyermekszínészképző iskolából válogatták ki. A forgatás végig angol nyelven folyt, a magyar szinkront utólag készítették.

A kritika szerint a kamaszszereplők alakításai többnyire hitelesek. Egyedül Boka figurája (William Burleigh) sikerült túlságosan puhára, lányosra, amit talán az erőteljesen „férfias” Áts Ferivel (Julien Holdaway) szemben kialakítandó ellentét megjelenítése indokolt. A rendező többé-kevésbé igyekezett hűen követni a regény cselekményét, szóhasználatát. Vajon Boka, azaz William lehet a meleg? Hamarosan kiderül.

Mielőtt a kérdésre választ adnánk, lássuk, hogyan alakult a főszereplők későbbi karrierje.

foto

Nemecsek

A Pál utcaiak megbecsüléséért küzdő és a grundért életét adó Nemecsek Ernő karakterének megformálását Fábri a brit Anthony Kempre bízta. Kemp a Pál utcai fiúk után mindössze négy filmet forgatott (az IMDb internetes filmes adatbázisa szerint), az utolsót 1972-ben. A színi pályánál jobban vonzotta a lakberendezés, ezért váltott: művészeti iskolát végzett. Érdekesség, hogy ő tervezte Elton John egyik házának konyháját. Kemp, amikor 2007-ben Magyarországra látogatott, meghökkentő kijelentést tett: elmondása szerint a bemutató után többször nem látta Fábri filmjét.

foto

Boka

William Burleigh, Boka alakítója a Pál utcai fiúk előtt öt filmben és tévésorozatban szerepelt, azután 1969-ben mellékszereplőként még felbukkant egy brit filmben. És ezzel az ő filmes karrierje is megszakadt. Magyarországra nem jutott el információ arra vonatkozólag, hogy azóta mi van vele. Még fotót sem találtunk róla, hogy hogyan nézhet ki manapság.

foto

Geréb

A Geréb Dezsőt játszó brit John Moulder-Brown gyerekszínészként már ötévesen feltűnt a vásznon, a Pál utcai fiúk bemutatásának évében 16 éves volt. Az 1970-es Deep End című drámában a 15 éves Mike szerepében egy olyan kiskamaszt alakított, aki a helyi uszodában vállalt munkát, közben pedig beleszeretett az ott dolgozó Susanba, annak ellenére, hogy a nála jóval idősebb nőnek jegyese volt. Moulder-Brown filmes pályája 1992-ig kisebb megszakításokkal folytatódott: 1992-ig több mint 50 filmben és tévésorozatban játszott, ezt követően viszont hosszú időre visszavonult a filmezéstől, és csak 2010-ben, a Young Alexander the Great című filmben tűnt fel ismét, Philip király szerepében.

foto

Csele

A Cselét alakító Mark Colleano a Pál utcai fiúk után leginkább sorozatokban bukkant fel - több mint húsz szériában -, mint a Crossroads vagy a nyolcvanas években futó Szemesnek áll a világ. Feltűnt az 1981-es Lady Chatterley szeretőjében is, mégpedig a dzsigoló szerepében, de játszott az 1973-as Válik a férfi - válik a nő című filmben is, melynek főszerepét Richard Burton és Elizabeth Taylor alakította. 

De ki a meleg?

Anthony Kemp, azaz Nemecsek megszemélyesítője vállalta fel másságát nyilvánosan is. Az egykori törékeny, vézna kis srác tehát az, aki saját neméhez vonzódik, s aki ebből nem is csinált titkot.

Forrás: HVG

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux