Ugrás a tartalomra
x
""

Queer a dobozban

Mutatjuk, idén mely LMBTQ+ témájú televíziós sorozatokra volt érdemes odafigyelni.

Miközben az olyan filmes cégek, mint a Marvel szó szerint története legnagyobb baklövéseinek egyikét követte el azzal, hogy a Thor: Ragnarökből kivágta a Valkyria biszexualitásáról szóló jelenetecskét (vonatkozó cikkünket itt olvashatod) – a TV műsorok óriási lépést tettek idén a „queeriesedés” felé!

Kezdve a Pózzal, ami egész egyszerűen már minden határon túl ment nemcsak azért, mert transzneműeket szerepeltet (cikkünk), hanem mert eredeti; aztán itt volt a Pillangó című minisorozat; a kritikailag az egekig magasztalt Meleg szemmel; a Merénylet Gianni Versace ellen; vagy személyes kedvencem, az Egy nagyon angolos botrány Ben Whishaw-val és Hugh Grant-tel. Ha még nem láttad, nálunk megnézheted.

Szóval, mik is voltak az idei kedvencek? Showtime!

Póz // Pose

A műsor maga mérföldkőnek számít napjaink tévékínálatában. Nem véletlenül népszerű, hiszen az a Ryan Murphy vitte sikerre, akinek a Glee-t, vagy az ikonikus Kés/Alatt című plasztikai sebészes sorit köszönhetjük. Ezekben láthatóak a legtöbb transznemű színészek, karakterek.

A Póz az 1980-as évek New Yorkjában játszódik, és a város hírhedt queer szalontánc-kultúrájába enged betekintést. Leginkább a Párizs lángjai (Paris is Burning) című 1990-es doksihoz lehetne hasonlítani. A stábra úgyszintén a sokszínűség jellemző. Július elején is olyan dolog történt, ami eddig soha: egy színesbőrű transz hölgy, Janet Mock rendezhetett egy epizódot. Ez azt is jelenti: a transzneműek is elismerik és magasztalják a sorozatot.

Májusban Murphy bejelentette, hogy a sorozatból származó összes bevételt LMBTQ+ jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel, beleértve a The Sylvia Rivera Law Projectet, ami a transznemű emberek nagyobb fokú elfogadásáért harcol.

Meleg szemmel // Queer Eye

Ugye, még emlékeztek a Viasat3-on, vagy a Coolon vetített Melegítőre? Ennek eredeti címe Queer Eye for the Straight Guy volt (ezt rövidítették le később), 2003 és 2007 között futott a Bravo TV-n, és a reality sorozatban öt igazán meleg hapsi mutatta meg slampos, hétköznapi heteró f.sziknak, mitől döglik a légy… Oh, nem, ez nem a Mi kell a nőnek? koppintása, annál sokkal jobb! A „Fab Five” mindegyike egy-egy – mondhatni – aspektusért – felelt, amik szükségesek egy jó randihoz. Volt pl. „étel- és borfelelős”, „higiénia”-, „ruhatár felelős” és aki a kulturális dolgokat magyarázta el.

Szóval, a lényeg, hogy idén februárban a Netflix rebootolta, és bombasztikus siker lett! Persze, az új Fab Five népszerűsége az egekben. Antoni Porowski az étel- és borszakértő, Tan France a divatguru, Karamo Brown a kultúra és az életstílus megszállottja, Bobby Berk a design világában szerzett tapasztalatait adja tovább, Jonathan Van Ness pedig mind közül talán a legqueerebb, mert újabban mindig nadrág nélkül flangál… (talán azt vallja, így higiénikusabb, mivel ennek ő a mindenese).

Az első epizódért odavoltak mind a kritikusok, mind pedig a queer közönség. Szeptemberben elnyerte az Emmy-díjat, és olyan részekkel kavarta fel az állóvizet, mint a széria történetének legelső transznemű résztvevője (a nem-átalakító műtétjeit is nyomon követhettük), vagy amikor egy meleg pasi a nevelőanyjának bújik elő. Mindenki megkönnyezte. Szóval, ez tekinthető a Queer Eye második évadának, és már készül a harmadik, ahol a Fab Five többek között egy leszbikus hölgynek segít átalakulni.

Merénylet Gianni Versace ellen // The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

Az amerikai FX csatorna szereti az antológia jellegű sorozatokat. Némileg az Amerikai Horror Sztorihoz hasonló, ám itt valódi bűneseteket vagy eseményeket dolgoznak fel. Óriásiak volt az első évadban az O. J. Simpson-ügyet taglaló részek, ahogy talán sokakat fog kedvenc tévés foteljukba szegezni a harmadik (Katrina hurrikán) és a negyedik (Monica Lewinsky) évad.

Gianni Versacét 1997-ben gyilkolták meg, és arra keresi a választ, Andrew Cunnanan hogyan juthatott el odáig, hogy brutálisan bevégezze egy zseni életét. Sosem derültek ki a miértek, erről mi is írtunk korábban. Ahogy arról is, a Versace család engedélye nélkül készült el a széria.

A Golden Globe-díjra jelölt, és három Emmyt is bezsebelő évadot pedig ITT tekintheted meg.

Pillangó // Butterfly

A Pillangó egy háromrészes brit minisorozat, ami a 11 éves Maxine története, aki eldönti, hogy a nyilvánosság előtt lányként fog megjelenni, és át is fog alakulni. A karakter a nagyszámú transz emberek leges legelső ábrázolása a brit tévétörténelemben. A Maxine anyukáját megformáló Anna Friel alakítását Susie Green, a Mermaids (Sellők) nevű transz gyerekeket segítő jótékonysági alapítvány elnöke is magasztalta épp úgy, ahogy a nézők és a kritikusok.

Tony Marchant forgatókönyvírót az a vágy motiválja, hogy nevelési szempontból bemutassa az embereknek az átalakulás folyamatát.

„A britek fejében az átalakulás nem több egyszerű folyamatnál: a pubertáskorban megvonják a hormonokat, akár amikor a kezünkkel nyomjuk el a gyertyát. Én meg akartam dönteni ezt a mítoszt, hiszen ez egy bonyolult folyamat.”

Hozzáteszi, 2018-ban a transzneműek körében érezhető volt a hisztéria, és Margaret Thatcher 1988-as törvényére emlékeztek sokan, ami megtiltotta, hogy „a homoszexualitást a kiskorúak előtt promotálják”.  

Egy nagyon angolos botrány // A Very English Scandal

A szintén díjnyertes minisorozatot oldalunkon is bemutattuk. Az igaz történetben Hugh Grant játszotta a biszexuális politikust, Jeremy Thorpe-ot, fiatalabb szeretőjét pedig James Bond egyik segítője, Ben Wishaw. Az 1960-as, 70-es években járunk, amikor egy átlagember életét is romba dönthette Nagy-Britanniában, ha rajtakapták egy másik férfival, nemhogy a Liberális Párt fejének életét… Az történt, hogy Thorpe – hogy mentse reputációját – állítólag megpróbálta megölni ifjú, de annál tüzesebb szeretőjét. Az ügyet a bíróságon teregették ki, és megrengette a brit politikai életet.

A biszexuális // The Bisexual

Ez nem a The Bi Life című pionír biszexuállis reality show, hanem a Channel 4-on futó széria, és Deriree Akhavan jegyzi. A színész-rendezőnő neve a Cameron Post rossz nevelése kapcsán lehet ismerős. Ebben a soriban a New Yorki Leilát formálja meg, aki a harmincas éveiben fedezi fel biszexualitását, és felrúgva 10 éves kapcsolatát barátnőjével és üzleti partnerével, felkerekedik, hogy felfedezze az ellenkező nemet, és jobban megismerje önmagát.

Supergirl

A CW-n futó széria negyedik évadában debütált a transznemű karakter Nia Nal – szuperhős neve Álmodó. Fontos, hogy egy transz aktivista, Nicole Maines kapta a szerepet.

„Az, hogy transz emberek játszanak el transz szerepeket, megmutatja, hogy van helyünk a világban, és megérdemeljük a létezést” – mondta el Maines.

Fekete Villám // Black Lightning

A Fekete Villám egy másik szuperhősös sorozat, és első évadát láthatták az amerikai nézők. Egyik karaktere Anissa Pierce, egy leszbikus, színesbőrű tanár, orvostanhallgató és aktivista. Az utolsó részekből kiderül: ő bújik Thunder (Vihar) bőrébe is, amikor szükség van a segítségére.

Thundert a 28 éves Nafessa Williams alakítja, és az évad elején barátnője van, akivel szakítanak, majd egy másik lánnyal kezd új életet. Az az új barátnő szintén színesbőrű. Na, ilyen sem volt még a dobozban!

Szomszédok // Neighbours

Ez nem a gazdagréti lakótelep, ahol Taki bácsi és a mindig pityókás Janka néni volt a sztár, hanem a több, mint 33 éve futó ausztrál szappanopera, amiben a nézők a leges legelső meleg esküvőnek lehettek szemtanúi. A ceremónia elég látványosra sikeredett. Aaron Brennan-t (Matt Wilson) és David Tanakát (Takaya Honda) egy ausztrál komika, Magda Szubanski adta össze. És már az is kiderült: családot fognak alapítani, mielőtt túl késő lenne. Szerencsére Aaron és David nagyfokú támogatást élvez a családtól és a barátoktól. Bővebbet itt találsz az esküvőről (angol nyelven).

Super Drags

Van egy rajzfilmsori a Netflixen Super Drags címmel és állítólag ennél jobb nincs is a világon, mert drag queen szuperhősöket szerepeltet. A brazil neflixesek csinálják, és három meleg kollégáról szól, akik napközben egy vegyesboltban dolgoznak, éjjel azonban felveszik a harcot a gengszterekkel szemben

Ami még rád vár…

- a Marvel sorozata csak női szuperhősökkel, akik között bármi előfordulhat

- Jim Parsons egy új meleg vígjátéksorozatot fejleszt

- jön a leszbikus Batwoman, aztán Ruby Rose, továbbá

- egy újabb Da Vinciről szóló sorozatnak örülhetünk. Ebben a polihisztor olasz művész balkezes, meleg és vegán

Sorozatfüggők! Kössétek fel az alsótokat!

(PinkNews)

 

Lancois

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux