Ugrás a tartalomra
x

Szingapúr lehet a következő, ahol megszűnhet a homoszexualitás büntethetősége?

Tommy Koh, az ország egykori ENSZ-nagykövete szólalt meg annak érdekében, hogy megváltoztassa a szingapúri 377A törvényt, amely az indiai  jogszabályokkal együtt, a brit gyarmati uralkodás idején került bevezetésre. Egy facebook posztban így nyilatkozott:

"Bátorítanám a meleg közösségünket, hogy hozzon létre egy csoportos keresetet, hogy vitára kerüljön a 377A törvény, és így annak alkotmányossága. "
 

 

Tommy Koh szingapúri nagykövet

 

Szingapúr Belügyminisztere Kasiviswanathan Shanmugam szintén felvetette a törvény hatályon kívül helyezésének lehetőségét, amely egyébként legfeljebb két év börtönbüntetésre ítélte a melegszexet folytatókat. Ugyanakkor Shanmugam a Channel NewsAsia  kérdésére úgy reagált, hogy: 

"Szingapúr ... ebben a kérdésben egy mélyen megosztott társadalom. A többség ellenzi a 377A törvény minden módosítását - ellenzik, hogy eltöröljük. De van egy kisebbség - azt kell mondanom, egyre növekvő kisebbség - amely azt akarja, hogy hatályon kívül helyezzék a törvényt. A kormány ebben a kérdésben középre helyezkedik."

Shanmugam hangsúlyozta, hogy az ország alapítója és első miniszterelnöke Lee Kuan Yew "szimpatizált" az LMBT emberekkel, és "kifejezte a megértését azok irányába, akik melegek".

Kasiviswanathan Shanmugam Belügyminiszter

A törvényt 2014-ben már megpróbálták eltörölni, de akkor nem sikerült. Ugyanakkor a közelmúltbéli esemény, történetesen az indiai legfelsőbb bíróság döntése, amely egyhangúlag alkotmányellenesnek nyilvánította, és eltörölte a homoszexualitást büntető, csaknem másfél évszázada hozott törvényt, nagy lökést adhat a Szingapúri LMBT szervezeteknek, hogy Szingapúrban is dekriminalizálják a homoszexualitást. 

Az érvényben lévő törvény ellenére Szingapúrban hosszú ideje nem vádoltak, és nem büntettek senkit a homoszexualitása miatt. A rendőrség rendszeresen engedélyezi a meleg felvonulásokat, melyen kb. 5 ezren szoktak részt venni. 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux