Ugrás a tartalomra
x
MFF

Best of dráma

A mi legjobb vígjáték listánk után következzen egy újabb. Ebben az összeállításban a kedvenc drámáinkat szedtük össze:

19 Cau vong khong sac – Rainbow Without Colours / Szivárvány színek nélkül

Színes, feliratos, vietnámi filmdráma, 2015 A filmet a 2015 –ös montreali filmfesztiválon mutatták be először. A forgatókönyv író egy homoszexuálisokról szóló dokumentumfilmből kapta az ihletet. A film egy romantikus dráma, de mégis egy horrorfilmet megszégyenítő képkockákkal kezdődik. Egy családban, két testvérként felnevelkedett 25 év körüli srácokról szó. Egy vízi baleset alkalmával Hoang bevallja, hogy szerelmes fogadott testvérébe Hung-ba, aki már régebben felismerte önmaga másságát. Az események ezzel kezdődnek el. Anyjuk a bonyodalom kulcs szereplője, aki nem tudja elfogadni fia Hoang homoszexuális identitását. Mindent elkövet, hogy a két fiú elszakadjon egymástól, ami egy tragédiába torkollik….

  18 Ez csak a világ vége / Juste la fin du monde

színes, feliratos kanadai-francia filmdráma. 97 perc, 2016

Tizenkét év távollét után az író, Louis visszatér szülővárosába, hogy elmondja családjának: haldoklik. Hamarosan felszínre törnek az elfojtott indulatok, és kibukik a sok év alatt felhalmozódott keserűség. Hiába próbálnak meg empátiával közelíteni egymás felé, az egymásra figyelni már képtelen családtagok csak saját sérelmeiket és magányukat képesek előtérbe helyezni, ami még több konfliktust és fájdalmat szül.

  17 A Frozen Flower / Ssanghwajeom / Fagyott virág Színes, feliratos koreai filmdráma, 2008

A történet idején egy testőrsereget nevelnek ki az uralkodó védelmére, a király pedig egyikükkel különösen szoros kapcsolatba kerül. Mindeközben az országra nagy politikai nyomás nehezedik a kínai Yuan Dinasztia felől is, a hatalomért való harcban fontos szerepet kap, hogy végre megszülessen a trónörökös. A királyné fiatal és szép, a selyemágy is pazar, csak éppen a király a fiúkat szereti. A film állítólag valós, történelmi eseményeken alapszik. Érdekes a történet, drámai és izgalmas, vannak szép kosztümök és látványos kardforgató-jelenetek is, úgyhogy ajánlom. (De csak felnőtteknek.. a film tartalmaz néhány zavarba ejtő ágyjelenetet és némi brutalitást.)

  16 Five Dances / Öt Tánc Színes, feliratos, romantikus dráma, 83 perc 2013

Siker és szerelem keresése a nagyvárosban – az Öt tánc e klasszikus történet kortárs, szokatlan verziója. Johan Bokaerrel, a nemzetközileg elismert koreográfussal együtt dolgozva az író-rendező Alan Brown öt tehetséges New York-i táncos köré szőtte törté-netét. Chip, a különlegesen tehetséges 18 éves meleg fiú frissen érkezik Kansasből New York-ba, hogy egy kis dél-manhattani modern táncegyütteshez csatlakozzon. A próbák első heteiben Chip beavatódik a New York-i táncosok életébe, melyben minden nap minden percét a szorgalom és a kemény munka, a bajtársiasság és a rivalizálás, a meg nem feleléstől való félelem és a siker öröme határozza meg.

  15 Holdfény / Moonlight színes, feliratos, amerikai dráma, 111 perc, 2016

Little, Chiron és Black. Három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik meg, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésének legfontosabb részeit. A kisgyerek Little Miami leszakadó részén él egyedülálló és drogfüggő anyjával. Itt ismerkedik meg a drogdíler Juannal, és a felnőtt férfival barátságot köt a saját korosztályából kitaszított fiú. A tinédzser Chiron a nemi érés szakaszába lépve keresi identitását. Végül a felnőtt, kigyúrt, harmincas Blackkel zárul a történet, aki képes szembenézni múltbeli énjével és korábbi traumáival. Vajon mik azok az események, amelyek a legnagyobb hatással vannak életünkre? Kik befolyásolják leginkább a jellemünket? Ezekre az univerzális kérdésekre próbál választ találni Barry Jenkins lírai filmje. A Holdfény időtlen történet az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről.

  14 Titkolt csókok / Baisers cachés / Hidden Kisses

színes, feliratos francia filmdráma. 87 perc, 2015

Két kamasz fiú, egy csók és egy kompromittáló fénykép, amelyen azonban csak az egyik arc felismerhető… Luis harcol az érzelmeivel, képtelen elfogadni a saját másságát, a családja úgyszintén. Nathan-nak nincs mit tennie, ő lebukott! Győzhet-e a szerelem, vagy a tragédia elkerülhetetlen? Egy kiváló alkotás Franciaországból, ahol engedélyezett a melegházasság, az előítéletek azonban csak lassan múlnak el…

  13 The Falls – A szerelem nem lehet bűn Színes, feliratos, romantikus dráma, 91 perc, 2012

A jó megjelenésű, fiatal mormon fiú R.J. és Chris misszionáriusi küldetésre indulnak a mormon-egyház szigorú szabályai szerint. A két év során kénytelenek egy szobán osztozni, és szinte minden pillanatot együtt töltenek. Lelkileg egyre szorosabb kötelék alakul ki közöttük, oly szoros, hogy kénytelenek lesznek választani a hit és a valódi érzéseik között. Sem a világ, sem pedig az egyházuk nem nézi jó szemmel szerelmi kapcsolatukat. Erős-e vajon annyira kettőjük kapcsolata, hogy kibírja-e a megpróbáltatásokat? Mindketten érzik, hogy a hatalmas ellenszenv és bigott világ miatt szerelmük kénytelen keserű véget érni…

  12 The Falls 2 – A szerelem ereje Színes, feliratos, romantikus dráma, 123 perc, 2013

Az első rész végén R.J. és Chris útja különválik, miután lebuknak a mormon közösség előtt, és botrányba torkollik az egész az egyház falain belül. Különválásukat követően 5 évvel R.J. új barátjával Seattle-ben él, író lett belőle, Christopher pedig megnősült családja tanácsára, és gyerekeket nemzett. Egy közös egykori barátjuk sírjánál véletlenül futnak össze, s ez a találkozás újra fellobbantja kettőjükben a régi, egymás iránt érzett szenvedélyüket…

  11 The Falls: Covenant of Grace Színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 119 perc, 2016

A trilógia utolsó részével Jon Garcia nem csak a rajongókat örvendezteti meg. A jámbor mormon Chris végre elválik feleségétől, és készen áll arra, hogy egykori társát RJ-t meglátogassa Portland-ban. Oly közel kerülnek egymáshoz, mint még azelőtt soha, de az egyházuk döntése kemény próba elé állítja bimbózó kapcsolatukat.

 

 

  10 Holding the Man színes, feliratos, életrajzi, romantikus, Ausztrál dráma, 127 perc, 2015

Tim és John, akárcsak a többi tizenéves, a középiskola évei alatt megismerkedett a szerelemmel. John a focicsapat kapitánya volt, Tim pedig tehetséges színész, aki a Rómeó és Júlia egyik mellékszerepét játszotta. Kapcsolatuk 15 éve alatt az élet kihívásait és nehézségeit, a távollétet, a kísértést, a diszkriminációt, a féltékenységet és a veszteségeket könnyedén vették, egészen addig, amíg nem szembesültek egy olyan problémával, amit a szerelem nem tud megoldani, és amely rendkívüli fenyegetést jelent kapcsolatukra.

  9 Akron színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 98 perc, 2015

Benny, a főiskolai gólya, egy focimeccsen találkozik a szintén újonc Christopher-el. Azonnal egymásba szeretnek. A tavaszi szünetben meglátogatják Chris édesanyját, ahol egy szörnyű titokra derül fény. Chris édesanyja volt az, aki 6 éves korában elütötte autójával Benny testvérét, és annak halálát okozta. Vajon kapcsolatuk, hogyan alakul tovább? Benny szülei, és különösen anyja, még nem dolgozta fel a történteket és szeretné ha Benny szakítana Chris-el….

  8 Théo and Hugo / Théo és Hugo közös csónakban színes, feliratos, francia romantikus filmdráma, 101 perc, 2016

Théo és Hugo két párizsi, nyíltan meleg srác. Alkalmi kapcsolataik lassan szerelemmé érnek, de egy meggondolatlan lépés miatt romba dőlhet minden. A film a fiúk életének 93 percét követi nyomon, minden lépésüket veszi a kamera. Az első negyedóra gyakorlatilag kemény pornó, egy meleg klubban indul a történet. Utána a párizsi éjszakában csatangolva homofób beszólásokat is el kell viselniük, jelzésértékű az ökölbe szorított kéz a metróban… Mégis megéri, hogy felvállalják magukat. Utastársuk életének kontrasztja utal erre, aki még előttük is tagadja másságát, de a nyomasztó hazugság arra ösztönzi, hogy beszéljen erről a két ismeretlen fiúnak.

  7 Handsome Devil / Vörös ördög színes, feliratos, ír filmdráma, 105 perc. 2016

A tizenhat éves Ned minden igyekezete ellenére sem tudja meggyőzni apját és mostohaanyját, hogy ne egy olyan bentlakásos iskolába küldjék, ahol a rögbi nem sport, hanem egyenesen vallás. A fiú egyedi ízlésével, magának való természetével és furcsa viselkedésével meglehetősen kilóg a sorból, és hamar az iskolatársak célpontjává válik. Az új tanév sem kecsegtet semmi jóval, ráadásul érkezik egy új tanuló, Connor, aki a rögbi csapat legnagyobb reménysége, és aki Ned szobatársa lesz. A két fiú nem is lehetne különbözőbb egymástól, közös életük döcögősen is indul, azonban hamar kiderül, hogy egyikük sem találja a helyét a konzervatív és csökönyös közegben. A sorsközösség barátsággá válik, amelynek sok kihívással kell megküzdenie.

  6 120 dobbanás percenként / 120 battements par minute színes, feliratos, francia dráma, 140 perc, 2017

120 dobbanás: ennyit ver átlagosan percenként a szív. A megtörtént eseményeket feldolgozó 120 dobbanás percenként a kilencvenes évek elején játszódik, amikor már évek óta szedte a HIV vírus és az AIDS az áldozatait. Aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felrázza a közvélemény közönyét a betegséggel szemben, s felhívja a figyelmet a különbözőségekre és azok fontosságára. A fiatalok az eszközökkel és célokkal kapcsolatban azonban nincsenek egyetértésben. Vannak közöttük radikális gondolkodásúak, mások pedig inkább mértékletességet hirdetnének. Az AIDS azonban kérlelhetetlenül szedi áldozatait, s többeknek nincs ideje egy lassan kibontakozó mozgalomra. A 120 dobbanás percenként a szerelem, a remény, az összefogás filmje, valamint az életé, ami erősebb a halálnál.

  5 God’s Own Country / Isten országa színes, feliratos, angol romantikus dráma, 100 perc, 2017

A Saxby család észak-angliai farmján nehéz és monoton az élet. Az anya nem bírja sokáig, gyermekét is elhagyva délre költözik. Johnnyt ezután az édesapja és nagyanyja neveli. Az apa azonban egy szélütés következtében munkaképtelen lesz, így a napi teendők a fiú nyakába szakadnak. Ő azonban nem a szorgalom mintaképe! Szívesebben kocsmázik hajnalig, s dug meg egy-egy pasit a pubok mellékhelyiségeiben. A család a juhok tavaszi ellési idejére egy kisegítő munkást keres, de a hirdetésre csak a romániai migráns, Gheorghe jelentkezik. Johnny ellenségesen fogadja a fiút. Attól tart, hogy társaságában nehezebben folytathatja majd kettős életét. Túl a barátságon Yorkshire festői lankáin…

  4 Latter Days Színes, feliratos amerikai filmdráma, 2003

Aaron Davis (Steve Sandvoss) és Christian Markelli (Wes Ramsey) a két legellentétesebb ember a földön. Aaron egy mormon misszionárius fiú, aki odafigyel a családja elvárásaira és szereti a vallását. Christian az a fiú, aki minden éjszaka új partnert keres, és nem mellesleg egy pincér. Christian rájön, milyen sekélyes életet élt, és azonnal szerelmes lesz Aaron-ba, akinek viszont felfordul az élete. Aaron nehezen döbben rá, hogy valójában ő is homoszexuális, majd a családja és barátai hatására majdnem öngyilkos lesz. A szerelmük olyan nehéz próbák elé állítja a két fiút, mint a megbánás, az állhatatosság, a megbocsátás és az elvesztés.

  3 Shelter / Menedék színes, feliratos, amerikai romantikus dráma, 2008

Szívet melengető történet egy fiúról (Zack), akinek fel kell adnia az álmát, a rajziskolát a rosszul fizető munkája és családi helyzete miatt. Nővérével közösen nevelik unokaöccsét, Cody-t. Zack szabadidejében szörföl, rajzol, fest, a legjobb barátjával, Gabe-bel vagy a barátnőjével, Tori-val lóg. A dolgok fenekestül felfordulnak, amikor Gabe bátyja, Shaun hazatér. A szörfnek köszönhetően újra sok időt töltenek együtt, miközben egymás iránti érzelmeik is túllépik a barátság határát. Shaun felfedezi Zack kiemelkedő tehetségét, és Cody-ra is rendkívül pozitív hatással van. Zack küzd, hogy összeegyeztesse vágyait a család szükségleteivel.

  2 Freier Fall / Szabadesés Színes, feliratos német filmdráma, 100 perc, 2013

Karrierlehetőség a készenléti rendőrségnél, útban az utód: Marc élete minden jel szerint sínen van. Aztán egy továbbképzésen megismerkedik kollégájával, Kayjal – és megtudja, hogy milyen dolog vonzalmat érezni egy férfi iránt. Ide-oda vergődve megszokott világa és az új élmény mámora között, lassan elveszíti az irányítást sorsa felett. Első játékfilmjében Stephan Lacant úgy beszéli el az életének átlátható rendjéből kizökkenő férfi drámáját, hogy nem minősít, és nem ítélkezik alakjai felett.

  1 Do Começo ao Fim – From Beginning to End / A bölcsőtől a sírig Színes, feliratos, romantikus dráma, brazil, 2009

Akár egy szerelmi vallomás olyan ez az eleinte vontatottan induló művészfilm, mely a romantikus filmekre oly jellemző kliséken keresztül mutatja be a szerelem kialakulását már a gyermekkortól két ember között. Bár édesanyjuk kisiskolás korukban megérzi, hogy gyermekei többet éreznek egymás iránt mint ahogy az testvérek között elvárható lenne, nem szól közbe, nem tesz ellene semmit. Első és második házasságából származó szeme fényei ezért aztán olyan idilli családi körülmények között nőnek fel, ahol mindenben támogatják őket. Felnőttként sem szólnak bele az életükbe, sőt az anya halála után az apjuk támogatásával önálló életet élhetnek a szülői házban, miközben egyikükből állatorvos, másikukból reményteli úszó olimpikon lesz hamarosan.

  +1 Prayers for Bobby / Imák Bobbyért Színes, szinkronos amerikai filmdráma, 2009

Mary Griffith (Sigourney Weaver) konzervatív keresztény elvek alapján neveli gyermekeit. A családi idill megváltozik, amikor kiderül, a legkisebb fiú, Bobby (Ryan Kelley) homoszexuális. Mary szentül hiszi, hogy Isten ki tudja gyógyítani fiát ebből a “bűnből” , és mindent el is követ ennek érdekében.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux