Ugrás a tartalomra
x

Miért pont ezekért a számokért őrülnek meg a melegek?

Judy Garland Over the Rainbowja, George Michael Freedomja, Madonnától a Vogue, Lady Gagától a Born This Way, vagy Britney Spearstől a Toxic. Mi ezekben a közös? Hogy ezek mind meleghimnuszoknak vannak kikiáltva. De miért pont ezekért a számokért őrül meg a meleg közösség?

Nemzetközi szinten rengeteg melegikon létezik, méghozzá nemtől és nemi identitástól függetlenül. Hisz akkor is lehet valaki gay icon ha nem meleg, sőt még akkor is, ha nem feltétlenül áll ki nyíltam a melegek jogaiért. Ilyen volt például a történelem egyik legismertebb melegikonja, az 1969-ben elhunyt Judy Garland. De hasonlóan népszerű a melegek körében Barbra Streisand, Lisa Minelli, Cher és Madonna, a 2000-es évek óta pedig Lady Gaga, Britney Spears, illetve Beyoncé.

De mitől lesz valaki melegikon, és leginkább mitől lesz egy szám meleghimnusz?

Ezekre a kérdésekre Perőcsényi Zsolt válaszolt, aki DJ Zsolo néven zenél, többek közt az Alteregóban is.

Legtöbbször az olyan előadók zenéiből születnek meleg himnuszok, akik valamilyen formában kiállnak a melegjogokért, és ezt kommunikálják is. Úgy vettem észre, leggyakrabban női előadók számai lesznek meleghimnuszok. Szövegükben általában a belső erősségre ösztönöznek, egymás elfogadására biztatnak. Sokszor büszkeségre és összetartásra szólítanak fel, tehát a legfontosabb, hogy mindenképpen kell tartalmazzanak egy erős üzenetet. A meleghimnuszoknál talán a legfontosabb elem a dallam szövege, ha az nem tesz utalást valamilyen szinten az elfogadásra, egyenlőségre, akkor lehetséges, hogy kevésbé lesz felkapott – mondta Perőcsényi, aki azt is elmondta a 24.hu-nak, hogy szerinte egy adott énekesnő attitűdje is befolyásolja, hogy felkapja-e a meleg közösség.

Fontos, hogy a zene körül legyen felhajtás, gondoljunk csak Madonna és Britney csókjára. Az énekesnek/énekesnőnek pedig legyen egy igazi belevaló személyisége, megjelenésében pedig legyen valami kirívó, extravagáns, ezek mind-mind üzenetek a külvilág számára.

#dj #nightlife #music #budapestnight @vibebudapest @godorklub

Zsolo (@thezsolo) által megosztott bejegyzés,

Hazai téren, ha lehet ilyet mondani, kisebb léptékben és kisebb mértékben Tolvai Renit mondhatjuk az egyik legnagyobb melegikonnak. Az énekesnő fel is lép a Budapest Pride hivatalos afterén a Budapest Parkban, olyanok mellett, mint Conchita Wurst. Tolvai Reni egyébként a napokban ott volt a már említett szintén melegikonnak számító Beyoncé berlini koncertjén.

Magyarországon Tolvaihoz hasonlóan népszerű a melegek körében Puskás Peti együttese, a The Biebers, akik szintén fellépnek a Pride afterbuliján. Ha minden országnak lenne hivatalos meleghimnusza, akkor Magyarországé valószínűleg egyébként a The Biebers Sorry-ja lenne az. A számhoz készült videóklip főszereplője is egy meleg srác, erről Puskás 2014-ben egy interjúban így nyilatkozott:

Érdekes, hogy egy táncos lányról énekelek és egy konkrét sztori van benne, és a klipben van egy meleg fiú, a barátunk. Úgy voltam vele, hogy ne legyen egyértelműen beskatulyázható a dolog, hogy miről szól a dal, mi a tartalom, vagy kik azok, akiket megszólít, de azt gondolom, hogy olyan fiatalokat szólítunk meg, budapestieket és vidékieket, akik nyitottak, szabadok és előítéletektől mentesek.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux