Ugrás a tartalomra
x

Sarah Winman: Bádogember

   

"Visszafogott, nem érzelgős, magabiztos, meleg, és olyan gyengéd hangvételű, hogy az már fáj."- Rachel Joyce

Egy majdnem szerelmes történet. De kicsit bonyolultabb annál. Az egész egy tombolán nyert festménnyel kezdődött: tizenöt napraforgóval, amit egy olyan nő akaszt ki a falra, aki hisz benne, hogy a fiúk és a férfiak csodálatos dolgokra képesek. És van két fiú, Ellis és Michael, akik elválaszthatatlanok egymástól. A srácok tizenkét évesek, amikor szoros barátságot kötnek. Együtt bicikliznek Oxford utcáin, úszni tanulnak, felfedezik maguknak a költészetet. Egy nap azonban a szoros barátság helyébe valami más lép…

Majd a fiúkból férfiak lesznek, aztán besétál az életükbe Anne, és ez mindent megváltoztat és nem változtat meg semmit.

Tíz évvel később újra találkozunk Ellissel, már megnősült, feleségül vette Annie-t, Michael pedig – sehol. Vajon mi történhetett? Vajon mi romlott el Ellis és Michael között?

Sarah Winman Bádogembere szerelmes levél az emberi kedvességről, barátságról, veszteségről és a túlélésről. A regényt a megjelentése utáni hónapokban tizennégy nyelvre lefordították, és jelölték a nagy jelentőségű Costa irodalmi díjra.

 

KRITIKÁK

 „Ez a regény lélegzetelállító, gyönyörű szerelmi történet. Úgy érzem, hogy a szívem darabokra tört, miután elolvastam, pedig kissé tartottam tőle. Olyan egyszerű, minden szirupos máztól mentesen emberi, őszinte pillanatai erősek. Mélyen érintett, csodálatos. Sarah Winman lírai módon írt új könyvében. Csak annyit mondhatok, hogy a Bádogember az egyik leginkább élő, lüktető történet, amit a közelmúltban olvastam. (…)

Megismerjük annak a régi nyárnak a kilenc boldog és önfeledt napjait: Michael és Ellis rövid szerelmi kapcsolatáról szóló leírás mind a fiatalos vágyakozással, mind a reményteljes fájdalommal teliek. Igazából talán egyikőjük sem mert lépni, dönteni ez ügyben. Az érzés azonban ott maradt a lelkükben örökre. A szerelem tiszta, kínzóan magasba röpít és a pokolba viszi hőseink lelkét ezúttal is.

Emlékszünk, hogy milyen kegyetlen és forró volt az a nyár, a lehetőség valahol ott vibrált. A közös jövőjük másik változata, valahol azonban elmaradt az örökkévalóságban. A könyvben lévő barátságok valóban gyönyörűen vannak megjelenítve, és valódi intim betekintést nyújtottak az emberi kapcsolatok különböző típusaihoz és az egyes emberek egymáshoz viszonyuló kapcsolataihoz. Winmanról kiderült, hogy nagy empátiával ír és érzékeny krónikása a bánat megjelenítésének, annak hatásainak ábrázolásában. Gyönyörű próza a szerelemről, a magányról és a veszteségről: ezek olyan karakterek, akik nemcsak az emberekért, hanem a vágyaikért szenvednek, akár szexuális, művészi vagy érzelmi jelleggel.”

tovább olvasom

„Érdekes felépítésű regény, a középpontban három ember áll. Először Ellist ismerjük meg, aki emlékeibe temetkezve próbálja túlélni a napokat, olvashatunk családjáról, apjáról és édesanyjáról, Doráról, akinek az életében nagy jelentőséggel bír egy tombolán nyert híres festménymásolat.

Apja és Ellis kapcsolatáról, amely szintén meghatározó volt a kisfiú Ellis, majd a felnőtt Ellis életében. Majd betoppan a történetbe Michael. A két kamaszfiú között egy életre szóló szoros kapcsolat, barátság alakul ki, amit Annie, Ellis későbbi felesége sem tud gyengíteni. Sőt, különös kapcsolatba kerülnek ők hárman.”

tovább olvasom

 

   

A SZERZŐRŐL

Sarah Winman (1964. december 24., Ilford, Egyesült Királyság) brit író és színész. Korábbi regényei: Amikor Isten nyúl volt, Csodálatos dolgok éve

ADATOK  A KÖNYVRŐL

Eredeti cím és első megjelenés: Tinman, 2017

Fordította: Békési József

XXI. Század Kiadó, 2018, 270 oldal

Eredeti ár:  3490 HUF

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux