Ugrás a tartalomra
x

Sadiq Khan izgatottan várja London első LMBT-múzeumának megnyitóját

[caption id="attachment_11284" align="aligncenter" width="1170"] Sadiq Khan, London polgármestere[/caption]

Az új múzeumban a leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és a transznemű közösségek történetét dolgozzák majd fel.

2021-ben fogja megnyitni kapuit a Queer Britain, ami a szigetország első LMBT-múzeuma lesz.

"A nemzetünk családi fotóalbuma hiányos, a lapjai szét vannak szóródva"

– fogalmazott Joseph Galliano, a projekt ötletgazdája, aki szerint az intézmény a virtuális valóság és tárgyak révén fogja elmesélni a brit LMBT-közösség és tagjainak történetét.

"Olyan helyet szeretnék, ahová elmehet az anyjával egy fiatal lány, ha megosztja vele a szexuális hovatartozását, hogy mindketten egy kicsit jobban megértsék, megismerjék egymást"

– mondta Galliano, aki a kezdeményezést abból az alkalomból indította el, hogy tavaly volt ötven éve annak, hogy Angliában és Walesben eltörölték a homoszexualitás büntethetőségét.

Az Egyesült Államok területén New Yorkban és San Franciscóban, Európában pedig Berlinben és Amszterdamban működik LMBT-múzeum, míg Torontóban és Melbourne-ben levéltárak őrzik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség történelmének dokumentumait.

"Izgatottan várom az új múzeum megnyitóját és szerepét, amelyet az LMBT-közösség történelmének bemutatásában fog játszani"

– húzta alá közleményében Sadiq Khan, London polgármestere.

Az intézmény tanácsadói testületében mások mellett Chris Smith, az első nyíltan homoszexuális brit törvényhozó, Sandy Nairne, a National Portrait Gallery korábbi igazgatója és Lisa Power, a Stonewall melegjogi szervezet társalapítója foglalnak helyet.

 

888.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux