Ugrás a tartalomra
x

Szólíts a neveden – az Oscarra várva

Vasárnap este, illetve a mi időzónánkban hétfő hajnalban Oscar gála 2018! Hogy a 10 jelölt közül végül is melyik lesz a befutó film, nem tudhatjuk, viszont az tény, hogy a Szólíts a neveden az az alkotás, amely talán a legtöbb embert elbűvölt, amelyről a legtöbbet lehetett olvasni a Világhálón.

Luca Guadagnino filmje 4 Oscar-jelölést kapott: Legjobb film; Legjobb férfi főszereplő: Timothée Chalamet; Legjobb adaptált forgatókönyv; Legjobb betétdal: The Mystery Of Love. Mi is élőben szurkolhatjuk végig a gálát, a Duna Televízió 0.25-től kezdi a külön műsort, majd 0.50-től az élő közvetítést. Addig is mazsolázzunk a filmkritikák között. A linkre kattintva elolvashatjátok a teljes méltatásokat.

KRITIKÁK

„Luca Guadagnino alkotása az a fajta remekmű, ami után az ember úgy érzi, többé nem akar látni semmi mást, csak ebben a filmben lebegni örökre.”

http://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20170217-call-me-by-your-name-kritika-armie-hammer-timothee-chalamet-michael-stuhlbarg-luca-guadagnino.html

„A Szólíts a neveden így bátran nevezhető az ezredforduló utáni felnövés-mozik egyik legjobban sikerült darabjának, mely bár a felszínen egy homoszexuális viszony kibontakozását mutatja be, valójában az első szerelem univerzális, korosztályokat és nemeket figyelmen kívül hagyó erejéről szól.”

http://www.filmtett.ro/cikk/4788/luca-guadagnino-call-me-by-your-name-szolits-a-neveden

„Nagyon finom, nagyon visszafogott film ez, ami nem véletlenül lett fesztiválkedvenc, tele van emlékezetes képekkel, és olyan hangulatokkal, amelyektől az ember kvázi lebeg 132 percen keresztül a nyolcvanas években.”

http://player.hu/kult/kritika-szolits-a-neveden/

„Tisztában vagyok azzal, hogy ez az alkotás sem debütálhatott mindenféle fenntartások, idegenérzet vagy puszta megrökönyödés nélkül, mert hát így tekint társadalmunk egy meleg pár őszinte, igaz szerelmének bemutatására. De az a kor szerintem sosem jön el, amikor nyugodtan feltett kézzel, olajágat lóbálva fogadhatnánk bármit, ami eme műremekhez fogható.”

http://hu.ign.com/szolits-a-neveden/34166/review/kritika-szolits-a-neveden

„Az első szerelem még nem volt ennyire csodálatos a moziban” „Chalamet elképesztő természetességgel játssza el a tini zsidó fiú ráébredését szexualitására és a saját neméhez való vonzódósára. Ebben a nála valamivel idősebb Armie Hammer tökéletes partner, nemcsak színészként, hanem az általa alakított Oliver megértő, türelmes és őszinte az érzéseit, vágyait még nehezen kezelő Elioval.”

https://www.glamour.hu/monitor/szolits-a-neveden-az-elso-szerelem-meg-nem-volt-ennyire-csodalatos-a-moziban-28992

„A film igazi fölfedezése azonban mégiscsak az Elio-t megformáló Timothée Chalamet, akinek intelligenciájába és ettől fakadó személyes bájába garantáltan sokan beleszeretnek, férfiak és nők egyaránt (abszolút jogos az az Oscar-jelölés). (…) Ő az, aki maga sem tudja, hogy hogyan kezelje, ha valaki bele van zúgva és ő az, aki még nem tudja, hogy mennyire tud fájni, ha valakit túlontúl közel engedünk magunkhoz.”

https://www.puliwood.hu/kritikak/szolits-a-neveden-kritika-243504.html

„Timothée Chalamet (Elio) és Armie Hammer (Oliver) szerencsére jól működnek párként, van köztük szikra. Noha a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar jelölést Timothée Chalamet kapta, engem Armie Hammer alakítása jobban lenyűgözött. Chalamet Eliója, míg minden másban tényleg remekelt, romantikus jelentekben inkább a sok ugrással, verekedéssel és harapással inkább emlékeztetett egy aranyos kölyök tigrisre – Armie Hammer ezzel szemben ugyanaz a személy maradt a strandon és az ágyban is.”

http://cornandsoda.com/szolits-neveden-2018-kritika/

„Chalamet arcának és testének minden rezdülése igazi, Hammerről nem bírjuk levenni a szemünket, minden pillanatuk spontán és valódi, de a lényeg, hogy milyen érzés nézni ezt a filmet. Olyan, mint elmenni nyaralni.”

http://recorder.blog.hu/2018/02/24/filmrecorder_szolits_a_neveden_filmkritika

„Az Oscar-jelöléshez minden bizonnyal hozzájárult az az elképesztő mód, ahogy a készítők a történetet láttatják. Az olasz rendező Luca Guadagnino és a thaiföldi operatőr Sayombhu Mukdeeprom ritka összhangban dolgozott, és sikerült minden egyes jelenetben megtalálni pontosan azt a helyet, ahonnan az eseményeket mutatni KELL, olyan kameramozgásokkal és vágásokkal, hogy az ritkaságszámba megy már manapság. Izgalmas és egyedi képi világot alakítottak ki, minden fontos jelenet egy-egy minikompozíció a filmen belül.”

https://hetediksor.hu/2018/02/06/szolits-neveden-kritika/

„Nem az elfojtást, a társadalom szemében bűnös vágyat kell itt elfogadni és elfogadtatni, hanem egyszerűen csak végigtáncolni azt az idegtépő flörtölést, amíg két ember egymásra hangolódik, és elkezdi a hasonlóságot látni a másikban az idegesítő különbségek helyett.”

http://www.vox.hu/newvox/?review=szolits-a-neveden

„…a fital fiú meglehetősen undok a család meleg barátaival, mert sokáig nem akar szembenézni azzal, hogy a saját neméhez vonzódik. A beavató persze Oliver lesz, aki cseppet sem erőszakos Elióval, és nem is hagyja magára a döntése meghozatala után.”

https://nullahategy.hu/barackos-kert-a-nyar-a-szolits-a-neveden-cimu-filmrol/

„Szeretném Armie Hammer és Timothée Chalamet alakítását az egekig magasztalni, de nem tudom megtenni. Ugyanis olyan teljesítményt nyújtanak mindketten, ami mögött pont a színészi alakítás tűnik el. Csak Olivert és Eliot látom. Eliot és Olivert. És azt a valamit vagy semmit, ami köztük van.”

http://www.lanyossarok.hu/2018/03/szolits-neveden.html

„Oliver hiába van távol otthonról, az ottani társadalmi béklyók legfeljebb átmenetileg oldhatók fel, ő csak szabadságra ment az életéből, Elio viszont liberális, érzékeny szüleivel (Stuhlbarg a film vége felé kap egy fantasztikus, megejtő jelenetet) valóban szabad, ő nem egy tiltott dologra vágyik, zavarát nem az okozza, hogy egy férfiba szerelmes, csak az, hogy először szerelmes.”

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/7076/szolits-a-neveden/

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux