Ugrás a tartalomra
x

Alan Hollinghurst: Más apától

Hogyan válik valaki híres költővé – nem életében, hanem inkább a halála után? Hogyan működik az irodalmi mítoszteremtés, hogyan működik az egyéni és a kollektív emlékezet? Mi történik akkor, ha a költő meleg, de legalábbis biszexuális?

Cecil Valance, a Cambridge-ben tanuló nemesifjú 1913-ban ellátogat barátja, George birtokára. Itt megírja „Két Hold" című költeményét, melyet George húgának, Daphnénak ajánl: „Akar az özvegyem lenni?", ám George-nak jó oka van azt hinni, hogy a vers valójában neki szól. Cecil megkéri Daphne kezét a háború alatt, ám nemsokára elesik. Daphne ezután hozzámegy a halott költő féktelen természetű bátyjához, Dudley Valance-hoz, azonban közös gyermekeik ellenére sem lel boldogságra mellette.

Cecil hozzá írt verse a háború utáni években híressé válik, ahogy szerzője is; egy nemzedék, egy olyan Anglia szimbólumává lesz, mely örökre tovatűnt. E versnek köszönhetően írnak róla évtizedekkel a halála után is könyveket, monográfiákat, adják ki levelezéseit, ifjúkori zsengéit. S e vers - és a körülötte fel-felderengő elhallgatásháló - okán kutakodnak még egy évszázad múltán is irodalomkutatók a Valance- és a Sawle-család szennyesében. Mert tán a vers keletkezése némiképp különbözik attól, ahogy az irodalomtankönyvek hirdetik. Alan Hollinghurst nagyszabású családregénye ezt a különbözőséget veszi górcső alá és járja körül több szinten is. Egyfelől a hétköznapi értelemben vett másság felől – így a regény olvasható a homoszexualitás elfogadás-történetét a huszadik század (angol) társadalmi, politikai, ideológiai változásainak tükrében leíró műként; másfelől a tágabb értelemben vett társadalmi változások, az emancipáció, az osztályhatárok elmosódása felől – így olvasható afféle nemzetdiagnosztikai regényként is.

Alan Hollinghurst nagy ívű regénye három idősíkon, három különböző történelmi korszakon keresztül ábrázolja a társadalmi rétegeket, szubkultúrákat, s ezeken keresztül egész történelmi korszakokat. Egészen napjainkig követi a költemény és a család sorsát, mesterien helyezkedve bele a különböző szereplők nézőpontjába.

Kritikák

Kovács Tímea:

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-01-21+09%3A00%3A00/alan-hollinghurst-mas-apatol

Ureczky Eszter:

http://www.muut.hu/?p=7619

Tukacs Tamás:

http://kulter.hu/2014/09/semmi-nem-az-aminek-latszott/

A szerző életrajza

Allan Hollinghurst 1954-ben született Gloucestershire-ben, 1979-ben végzett angol szakon Oxfordban, jelenleg Londonban él. Első regénye, a The Swimming Pool-Library 1988-ban jelent meg, és rögtön elnyerte a Somerset Maugham-díjat. Ezt követte a Booker Prize of Fiction-re jelölt The Folding Star 1994-ben, majd a The Spell a 1998-ban. A szépség vonala a legújabb regénye, melyet számos díjjal tüntettek ki. A könyvből a BBC 2006-ban háromrészes minisorozatot készítettek. A Más apától a szerző ötödik regénye, amely korábbi köteteivel összevetve egyrészt a melegíróként számon tartott Hollinghurst újabb homoszexualitást (is) tárgyaló könyve, ugyanakkor ismét sikerült eddig ismeretlen szemszögből, gazdag társadalmi-kulturális kontextusba illesztve szólnia a témáról.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux