Ugrás a tartalomra
x

Jogvédő csoportok bírálják Bulgáriát az LMBTQ+ „propaganda” betiltása miatt

A bolgár parlament szerdán törvényt fogadott el az LMBTQ+ „propaganda” betiltásáról az iskolákban, ami tüntetések hullámát és jogvédő csoportok elítélését váltotta ki. A törvény az elmúlt években az Oroszországban és Magyarországon elfogadott hasonló jogszabályokat tükrözi.
Az ország oktatási törvényének módosítása, amelyet a szélsőjobboldali, oroszbarát Újjászületés párt terjesztett be, és amelyet támogattak az Európai Unióhoz húzó pártok is, megtiltja az LMBTQ+ „propagandát és népszerűsítését” az iskolákban, amelyhez további magyarázatot nem fűztek. A törvényt meggyőző többséggel, a 240 fős parlamentből 159 igen szavazattal fogadták el, írta meg a Politico.

A helyi média szerint szerdán és csütörtökön tüntetők vonultak utcára a szófiai parlament épülete elé, hogy hangot adjanak a törvény elleni tiltakozásuknak. A Forbidden Colours, egy belgiumi székhelyű, az egész Európai Unióban működő LMBTQ+ jogvédő csoport nyilatkozatban ítélte el a jogszabályt, és azt „az LMBTQ+ személyek, különösen a gyermekek alapvető emberi jogai elleni közvetlen támadásnak” nevezte.

„Mélységesen nyugtalanító, hogy Bulgária az oroszországi emberjogi játszmákból vett taktikát alkalmazza. Az ilyen intézkedések nem csak visszafejlődést jelentenek, hanem szöges ellentétben állnak az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség értékeivel, amelyeket az Európai Unió képvisel” − tették hozzá.

A bolgár törvény tükrözi az elmúlt években Oroszországban és Magyarországon elfogadott hasonló jogszabályokat, amelyek az LMBTQ+ jogokat támadják és az iskolákban nem biztosítanak számukra láthatóságot. A magyar törvényt az Európai Bizottság, az Európai Parlament és több mint egy tucat uniós ország támadta az Európai Bíróságon.

A Bizottság szóvivője csütörtökön elárulta a Politicónak, hogy az Európai Unió végrehajtó szerve tud a bolgár törvényről, de nem véleményezi azt, de hozzáteszi, hogy „továbbra is szilárdan elkötelezett a diszkrimináció, az egyenlőtlenségek és az LMBTQ+ egyének előtt álló kihívások kezelése mellett”.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux