Ugrás a tartalomra
x

100%-os hatékonyságot mutat egy új HIV-gyógyszer

Áttörés jöhet a HIV megelőzésében: a Lenacapavir nevű, injekció formájában beadható gyógyszer ugyanis 100 százalékos eredményeket produkált a vizsgálatok során, és két másik készítmény is egész jó eredményekkel zárt.

Tökéletes eredményeket mutatott az 1-es fázisú klinikai teszteken egy új, HIV elleni gyógyszer, mely ezáltal teljes védettséget nyújthat a nőknek a fertőzés ellen – írja a The Conversation.

A Lenacapavir nevű, injekció formájában beadható készítményt 25 különböző dél-afrikai és ugandai helyszínen vizsgálták, de emellett két HIV elleni gyógyszert is teszteltek, melyek szintén ígéretes eredményeket mutattak fel.

A három készítményben közös, hogy mind preventív, tehát a fertőzést hivatott megelőzni. A Lenacapavir előnye, hogy elég évente kétszer beadni az injekciót a védelemért, míg a másik két gyógyszert minden nap be kellett szedni.

A vizsgálatokhoz három csoportra bontották a résztvevőket, kettős-vak módszerrel. Ez azt jelenti, hogy sem a résztvevők, sem pedig a kutatók nem tudták, hogy ki melyik gyógyszert kapja – egészen a vizsgálatok lezárultáig.

Az eredmények rendkívül bíztatóak: túl azon, hogy a Lenacapavirt kapó 2134 nőből egyetlen egy sem kapta el a HIV-et a hathónapos vizsgálat ideje alatt, a két másik gyógyszer is egészen ígéretes. A Truvadát szedő 1068 nőből 16, míg a Descovyt kapó 2136-ból 39 nő kapta el a fertőzést. Előbbi a résztvevők 1,5, míg utóbbi az 1,8 százalékát jelenti.

A félévenkénti injekció további előnye a hatékonysága mellett, hogy nem szükséges napi rendszerességgel gyógyszert szedni, ami a The Conversation cikke szerint Kelet- és Dél-Afrikában társadalmi és egyéb okokból is kihívást jelent.

A szakemberek szerint Lenacapavir eredményei reményt adnak arra, hogy egy rendkívül hatékony HIV-megelőző eszköz álljon az emberek rendelkezésére; csak 2023-ban 1,3 millió új HIV-fertőzött volt a világban.

A vizsgálatokat azonban még folytatni kell, és így is tesznek a kutatók, csak ezúttal már nem kettős-vak módszerrel. Hogy mikor kerülhet forgalomba – és milyen áron –, az egyelőre nem ismert.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux