Ugrás a tartalomra
x

Visszadobta a transznemű úszó keresetét a Sportdöntőbíróság

Lia Thomas azt akarta elérni, hogy változtassa meg szabályait a World Aquatics, amely két éve úgy döntött, hogy a pubertáskor után nemet váltó, eredetileg férfi úszók nem versenyezhetnek a nők mezőnyében.

Elbukta keresetét a transznemű amerikai úszó, Lia Thomas, aki a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (World Aquatics, WA) döntését támadta meg, elutasította a nemzetközi Sportdöntőbíróság – adta hírül a BBC.

A WA 2022-ben úgy döntött, hogy nem engedi az elit versenyeken a nők között versenyezni azokat az úszókat, akik a férfiként mentek át a pubertáskor bármely szakaszán, függetlenül a nemi identitásuktól vagy az aktuális tesztoszteronszintjüktől.

A most 25 éves Thomas férfinak született, 2019 tavaszán kezdte el a nemváltást. Három évvel később a nők mezőnyében győzött a gyorsúszás 500 yardos távján az amerikai egyetemi divízió 1-es bajnokságán. Gyorsabb volt a tokiói olimpián 400 méter vegyesen ezüstérmes Emma Weyan és az 1500 gyorson szintén második Erica Sullivan.

Ezután született meg a WA döntése, amelyet Thomas arra hivatkozva támadta meg, hogy diszkriminatív. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azonban elutasította a kezdeményezését, arra hivatkozva, hogy mivel Thomas már az amerikai úszószövetség égisze alatt rendezett versenyeken sem indulhat, egyszerűen nem érintett eléggé az ügyben ahhoz, hogy kifogással éljen a szabályok ellen.

A WA üdvözölte a döntést, amely szerintük jelentős lépés a nők sportjának megőrzésében. Azt írták, elkötelezettek egy olyan környezet fenntartásában, amely támogatja a méltányosságot, a tiszteletet és az egyenlő esélyeket minden nem képviselője számára.

 

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux