Ugrás a tartalomra
x

A LENGYELORSZÁGI LMBTQ-PROGRAM MAGYARORSZÁGON IS ERŐTELJESEBBEN MEGJELENHET A genderlobbi befolyásolja a magyar baloldalt?

A lengyelországi kormányváltás után Donald Tusk első intézkedései között tisztogatásba kezdett a lengyel állami médiánál. Az euro­péernek nem nevezhető módon lezajlott tisztújítás után pusztán néhány hetet kellett várni arra, hogy LMBTQ-tartalmat sugározzanak Lengyelországban. Donald Tusk a választási kampányban is tett ígéreteket a szivárványos közösségnek. A lengyelországi történések kapcsán felidéztük, hogyan járultak hozzá a baloldali pártok az elmúlt évek során hazánkban az ­LMBTQ-lobbi térnyeréséhez.
A lengyel Jog és Igazságosság pártja (PiS) nyolc év kormányzás után távozott a hatalomból, és a Donald Tusk vezette erők kerültek hatalomra, hamarosan jelentős változás állt be a lengyel közmédiánál.

Az européernek nem nevezhető módon lezajlott tisztújítás után pusztán néhány hetet kellett várni, hogy LMBTQ-tartalmat sugározzanak Lengyelországban. A műsorban azonos nemű pár folytatott beszélgetést, akik egy LMBTQ-zászlót is magukkal vittek a forgatásra. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy Donald Tusk több olyan ígéretet is tett a választási kampányban, amelyek a szivárványos közösségnek szóltak, mint például a transzneműek nemének elismerése. A lengyelországi történések kapcsán érdemes felidézni, az elmúlt évek során hogyan viszonyultak hazánkban a baloldali pártok az LMBTQ-lobbihoz.

Érzékenyítés a kormányváltás előtt

Az ultraliberális tanok terjesztését az óvodákban 2010 előtt nem más vállalta magára, mint Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. Egy kimondottan a genderideológia terjesztésére hivatott szervezetet is létrehoztak 2009-ben. Az Unifem-Ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesületet 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején alapították, székhelye a Szalay utca 4., tehát a családi cégbirodalom, az Altus székhelye, az egyesület képviselője pedig nem más, mint Dobrev Klára volt. 

Az egyesület megalakulása után konferenciát szerveztek, ahol beszámoltak eredményeikről az osztrák testvérszervezet képviselői is. Ezek között szerepelt, hogy oktatási csomagot dolgoztak ki az óvodáknak és általános iskoláknak, amelyben olyan mesék és dalok szerepeltek, amelyek szakítanak a „berögzült nemi szerepekkel”.

Nem sokkal később Bajnai Gordon kormánya titokban módosította az óvodai nevelés országos alapprogramjának kiadásáról szóló kormányrendeletet, belecsempészve a szövegbe a „nemi sztereotípiák erősítésének tudatos kerülését”. A 2010-ben hivatalba lépő Orbán-kormány azonban ugyanezen év augusztusában, még az óvodakezdés előtt módosította a szocialista kormány által meghozott változtatásokat. A szövegből kikerült a nemi sztereotípiák erősítésének tudatos kerülése, és úgy változtatták meg: az óvoda „nem ad helyet az előítéletek kibontakozásának sem társadalmi, sem nemi, sem egyéb értelemben”.

Pártprogramok LMBTQ-módra

A Magyar LMBT Szövetség 2016-ban véleményezte a Demokratikus Koalíció választási programjának tervezetét, amelyben az „azonos nemű párok házasságára vonatkozó szövegrész pontosítására és a transzneműek önrendelkezési joga biztosításának szerepeltetésére” is tettek javaslatot – olvasható a szervezet web­oldalán található éves beszámolókban. Később teljes ajánlatlistát állítottak össze a 2018-as ország­gyűlési választáson induló pártoknak, s ezek valamennyi baloldali politikai formáció választási programjába bele is kerültek. „A 2018. áprilisi országgyűlési választásokhoz közeledve több politikai párt élt megkereséssel irányunkban programalkotásukhoz kapcsolódva.”

"Javasla­taink közvetlenül beépültek a Demokratikus Koalíció, a Momentum és az Együtt választási programjába" – írták a beszámolóban. A baloldali pártok programpontjai­ban segítő Magyar LMBT Szövetségről érdemes megjegyezni, hogy csaknem egy évtizede lobbiznak azért, hogy a kormány biztosítsa a transzneműeknek a nemi átalakító műtétek teljes társadalombiztosítási finanszírozását. De az említett szövetséghez tartozik egyebek mellett az a Labrisz Leszbikus Egyesület is, amely korábban számos oktatási intézményben tartott diákoknak és pedagógusoknak LMBTQ-érzékenyítő foglalkozást, valamint az ő gondozásukban jelent meg az első ­LMBTQ-mesekönyv is Magyarországon. 

A Momentum 2021-ben egy ­LMBTQ+ szakpolitikai javaslatokat tartalmazó dokumentumot is feltöltött az oldalára, amelynek kifejtik többek között, hogy szerintük biztosítani kell a megfelelő szexuális felvilágosítást az iskolában, és érzékenyíteni kell a pedagógusokat is. A párt szerint emellett biztosítani kell a nem- és a névváltoztatás jogát a transzneműeknek, az egészségügyi szakemberek továbbképzésébe pedig érzékenyítőprogramokat illesztenének be.

Genderideológia a kultúrában 

Emlékezetes, 2021 novemberében elemi felháborodás söpört végig az országon, miután megszervezték az első magyar LMBTQ-néptáncfoglalkozást Budapesten. A szervezők a DK-s László Imre által vezetett Újbuda Önkormányzatának Újbuda-Mecénás ösztöndíjprogram támogatását is felhasználták.

Ezt a pályázatot Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Polgármesteri Hivatal oktatási és kulturális osztályára lehet benyújtani. Újbuda kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere egyébként a magát nyíltan homoszexuálisnak valló Barabás Richárd, a Párbeszéd politikusa. Baranyi Krisztina által vezetett ferencvárosi önkormányzat emellett az LMBTQ-emberek történetét feldolgozó, Sokszínű Ferencváros című kiállítás megrendezését támogatta idén a IX. kerületben. A lengyelországi történések kapcsán érdemes felidézni azt is, hogy az összes baloldali politikai párt folyamatosan támadta a hazai és nemzetközi színtéren is a gyermekvédelmi törvényt. 

Bár a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy ideig visszafogottan nyilatkozott, később a BBC Hard Talk című műsorában beismerte, hogy megválasztása esetén azonnal eltörölné a magyar gyermekvédelmi törvényt. Említhetnénk emellett Karácsony Gergelyt is, aki egy közpénzből fenntartott podcastcsatornát és az Énbudapestem.hu weboldalt is felhasználta az LMBTQ-propaganda terjesztésére és a gyermekvédelmi törvény elleni hangulatkeltésre.

www.magyarnemzet.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux