Ugrás a tartalomra
x

Enyhítettek a szigorú melegellenes törvénytervezeten Ugandában, de a halálbüntetés maradt

Az ugandai törvényhozók kedden elfogadták a melegellenes törvényjavaslat új változatát, ami megszünteti azt a záradékot, amely kriminalizálta, ha valaki az LMBTQ-közösség tagjaként határozza meg magát.

Yoweri Museveni elnök múlt hónapban visszaküldte a törvényjavaslatot a nemzetgyűlésnek, és olyan változtatásokat kért, amelyek különbséget tesznek az LMBTQ-közösség tagjaként való önmeghatározás és a tényleges homoszexuális cselekmények között.

A homoszexualitás már eddig is illegális volt a kelet-afrikai országban egy gyarmati korból itt maradt törvény alapján, amely a „természet rendje elleni” szexuális aktusokat kriminalizálja. Ennek a bűncselekménynek a büntetése életfogytiglani szabadságvesztés.

Az új törvény halálbüntetést ír elő „súlyos homoszexualitásért”, ami a HIV-fertőzöttekkel, valamint kiskorúakkal és más veszélyeztetett személyekkel folytatott szexuális kapcsolatot jelenti.

A törvényjavaslat szerint egy „súlyos homoszexualitás kísérlete miatt” elítélt gyanúsított 14 év börtönbüntetést kaphat, a „homoszexualitás kísérlete” pedig tíz évig terjedő börtönnel büntethető.

Bár a törvény már nem kriminalizálná azokat, akik LMBTQ személyként azonosítják magukat, húsz évig terjedő börtönbüntetést javasol azoknak, akik a jogaikat képviselik vagy támogatják.

A törvényhozók által kedden elfogadott törvénytervezet visszakerül Musevenihez, aki aláírhatja vagy megvétózhatja. Egyelőre nem tudni, hogy a törvényhozók milyen egyéb változtatásokat hajtottak végre a törvényjavaslaton a fővárosban, Kampalában tartott hosszú plenáris ülésen.

Musevenire nyomás nehezedik a nemzetközi közösség részéről annak érdekében, hogy megvétózza a jogszabályt.

Az Egyesült Államok gazdasági következményeket helyezett kilátásba a javaslat törvénybe iktatása esetén, ENSZ-szakértők egy csoportja pedig „az emberi jogok kirívó megsértésének” minősítette a törvényhozók által elfogadott törvényjavaslatot.

www.szabadeuropa.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux