Ugrás a tartalomra
x

Óvszer: igen vagy nem?

Egy kutatás alapján a férfiak csupán 5 százaléka használ óvszert. 

Már az ókorban is használtak állati belsőségeket óvszer gyanánt Egyiptomban. Később a Római korból is vannak hasonló feljegyzések (marha-, disznóbél használata újrahasznosítás formájában). Az idők során az óvszer gyorsan felkapottá vált, a század végén pl. már újsághirdetésekben is találkozni lehet vele.
Az óvszer gumi anyaga a vulkanizált gumi megjelenésétől datálható, ezután megindult a tömeges gyártása is. A század második felében megjelenik a latex is mint alapanyag. A latexallergia nagyjából az emberek 2 százalékát érinti. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy sokszor latexallergiának hisszük pl. a megfelelő síkosítás hiányát. 
Bár a korábbi századok gumijához képest a mai verzió már összehasonlíthatatlanul vékonyabb, kényelmesebb, minden szempontból korszerűbb, mégis fennmaradt a sokak által emlegetett „zokniban lábat mosni” szállóige, ami az óvszerhasználatot övezi. A probléma oka valószínűleg az egységesített méretezés, ami természetesen nem tud megfelelő lenni mindenki számára. Az utóbbi 15-20 évben szerencsére erre egyre nagyobb teret kapnak a méretezett óvszerek.
Az óvszer teljes elutasítása széles körben jellemző a férfiaknál, ami tévhitekre, előítéletekre vagy akár technikai jellegű problémákra vezethető vissza. Fontos kiemelni, hogy az óvszer mellőzése önmagunk egészségének mellőzését is jelenti (hiszen akár egy alkalomból is elkapható bármilyen szexuális úton terjedő betegség)!

Bár ma már óriási a választék, sokan még mindig idegenkednek az óvszerhasználattól. Ennek az egyik gyakori magyarázata, hogy nem a megfelelő méretet választják. Erre egy jó megoldást kínál most a hormonmentes.hu oldal:

Óvszer Tesztcsomagot állítottak össze, ami a webshopban megrendelhető. 6 márka több mint 10 típusát tartalmazza a csomag. 

A legtöbb óvszer az átlag méretekhez van kialakítva: az átlagos óvszer "kiterített"  szélessége általában 52 és 54 mm közötti, az XL-es 55 és 57 mm között van. Az ettől eltérő mérettel rendelkezőknek problémát okoz a használatuk, vagy túl laza, vagy éppen túl szoros az óvszer, ami gyorsan elveszi a kísérletező kedvet a további használattól.

Milyen óvszerek vannak a különböző csomagokban?

Slimfit (S) csomag: 46–54 mm névleges méret, 5 márka, összesen 8 db óvszer – 3 db Mister Size (47-es, 49-es és 53-as méret), 2 db Glyde (Slimfit és Ultra), 1 db Lelo HEX Original, 1 db Skyn Original, 1 db Dr. Müller óvszer

Medium (M) csomag: 51–58 mm névleges méret, 6 márka, összesen 13 db óvszer – 3 db Mister Size (53-as, 57-es és 60-as méret), 2 db Glyde (Ultra és Maxi), 2 db Lelo HEX (Original és Respect), 2 db Skyn (Original és Large), 1 csomag Unique (3 db), 1 db Dr. Müller óvszer

Large (L) csomag: 58–69 mm névleges méret, 5 márka, összesen 10 db – 3 db Mister Size (60-as, 64-es és 69-es méret), 2 db Glyde (Maxi és Supermax), 1 db Lelo HEX Respect, 1 db Skyn Large, 1 csomag Unique (3 db) 

Mit érdemes tudni az egyes márkákról?

Az alábbiakban pár szóban összefoglalják, hogy mik az egyes márkák fő jellemzői, a márkák további specifikus tulajdonságairól a termékoldalakon olvashatsz a linkekre kattintva!

Dr. Müller – teafaolajos, fertőtlenítő hatású latex bioóvszer
Glyde – prémium minőségű vegán latex óvszer, amely 4 méretben kapható
Lelo HEX – speciális hatszögletű, hálós szerkezettel kialakított prémium latex óvszer, 2 méretben
Mister Size – 7 méretben elérhető vegán latex óvszer
Skyn – latexmentes, prémium minőségű óvszer szintetikus poliizoprénből, 2 méretben
Unique – latexmentes, polietilén anyagból készült prémium óvszer

A tesztcsomag választásához egy letölthető, nyomtatható ismertetőt is találhattok, benne egy mérőszalaggal, ami segít a pontos méret meghatározásában, illetve egy "használati utasítást" az óvszerekre vonatkozóan: a felhelyezéstől a tárolásig. 

A webshop ezen kívül is többfajta óvszert kínál, az extra nagy mérettől kezdve a latexmentes termékekig. Az oldalon még számos érdekességet is találhattok, például különböző témákat járnak körbe, szakértők segítségével, a "Nagy óvszerkibeszélő" címűt itt tudjátok meghallgatni. 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux