Ugrás a tartalomra
x

Sóska vagy spenót?

Van két igazán megosztó zöldségféle:van aki él-hal a sóskáért,van aki a világból tudna kiszaladni a látványától,és ugyanez igaz a spenótra is. Általában a menzás ebédek jutnak az ember eszébe a nevük hallatán,főzelék-főtt burgonya-főtt tojás variácóban.

Mutatunk pár receptet, amiből kiderül mennyiféle étel készíthető még belőlük.

Spenót

Másik nevén paraj. Népszerű levélzöldség, szinte a világ minden részén fogyasztják. Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk. A spenót kiváló C-, A-, és B-vitamin forrás és hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat.

A klasszikus spenót főzelék egyszerűen

Hozzávalók

600 g spenót (krém)
200 ml tej
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál finomliszt
5 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A spenótot felforraljuk.
Közben az olajból és a lisztből rántást készítünk. Belenyomjuk a fokhagymát, elkeverjük a rántásban, és pár pillanatig pirítjuk.
Ezután azonnal felhigítjuk a rántást pár kanál spenóttal, összekeverjük, majd beleöntjük a rántást a maradék spenótba, és jól eldolgozzuk.
Ezután felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.

Spenótos gnocchi fokhagymás csirkemellel

Hozzávalók
A gnocchihoz

1 kg burgonya
2 db tojás
500 g búzadara
500 g spenót (fagyasztott)
1 ek só

A szószos husihoz

80 dkg csirkemellfilé
3 ek vaj (a husi sütéséhez)
2 dl tejföl
4 dl habtejszín
1 evőkanál finomliszt
3 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

Gnocchi elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és feltesszük főni. Nagyon puhára kell főzni, mert úgy könnyebben dolgozunk vele később.
A kiolvasztott spenótot nagyon kinyomkodjuk, hogy semmilyen kesernyés anyag ne maradjon benne, és ne tartalmazzon plusz folyadékot, mert akkor ragadni fog a gnocchink.
Ha a krumpli megfőtt, egészen krémesre törjük, hogy ne maradjanak benne darabkák.
Jól kihűtjük. (Legegyszerűbb a szószt addig elkészíteni, amíg a krumplink hűl, ezzel időt spórolunk.)
Ha kihűlt, beleütjük a tojásokat, és hozzákeverjük a spenótot.
Lassan, adagonkéntdolgozzuk bele a búzadarát.
Ha nudli jellegű a tésztánk (tehát jóllehet formázni, de még nem kőkemény), akkor lisztezett munkafelületen hosszú rudakat sodrunk belőle (kb. 2 cm átmérőjűeket), és kb. 2 cm-es kis nudlikra vágjuk fel.
Lobogó, sós vízbe dobjuk, és ha feljöttek a víz felszínére (ez kb. 3-5 perc), akkor szűrővel kiszedjük, és lecsöpögtetjük.

Szósz elkészítése:

A szószhoz felkockázzuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben vajat hevítünk, rádobjuk a húskockákat, és hirtelen átsütjük, hogy szép, pirosak legyenek.
Hozzáöntjük a tejszínt, belepréseljük a fokhagymagerezdeket.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, és azt is a szószhoz öntjük.
Megvárjuk, míg egyet rottyan, és ha szükséges, utánafűszerezzük.
Ha a gnocchi és a szósz is készen van, tálalhatunk!

Édesburgonya egytálétel

Hozzávalók

50 dkg édesburgonya
25 dkg spenót
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon (vagy sonka)
3 ek olívaolaj
1 csipet só
bors ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint

Elkészítés

Tisztítsuk meg a zöldségeket, az édesburgonyát 2-3 cm-es kockákra, a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát apróra vágjuk és kockázzuk fel a sonkát.
Serpenyőben az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjunk hozzá csipet sót (így könnyebben kiengedi a levét és az ízét).
Tegyük a hagymára a sonkát, kissé pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az édesburgonyát.
Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje és pároljuk addig, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 15-20 perc), majd végül adjuk hozzá a spenótot és pár percig főzzük össze.

Krémsajtos csirkemell spenóttal és póréhagymával

Hozzávalók

2 ek vaj
2 db csirkemellfilé (kb. 1 kg)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
30 dkg krémsajt
1 db póréhagyma
2 dl alaplé
75 g parmezán sajt
150 g spenót

Elkészítés

A fokhagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, és egy kis részét félretesszük. A csirkemellet kisebb darabokra-szeletekre vágjuk.
Egy hőálló serpenyőben vajat olvasztunk, rádobjuk a csirkemellet, sózzuk-borsozzuk, és kicsit megpirítjuk. Amikor már teljesen kifehéredett a hús, rádobjuk a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a krémsajtot és a póréhagymát, majd az egészet összekeverjük. Amint teljesen elolvadt a krémsajt, hozzáöntjük az alaplevet, és belereszeljük a parmezán kétharmadát.
Hagyjuk kicsit bugyogni, majd hozzákeverjük a bébispenótot, és addig főzzük, amíg a spenót összeesik. Alaposan megkeverjük, majd a tűzről lehúzva a tetejét feldíszítjük a félrerakott póréhagyma-karikákkal, és ráreszeljük a maradék parmezánt.
200°C-ra előmelegített sütőben 10-15 percet sütjük, hogy a teteje megpiruljon egy kicsit. Rizzsel vagy tésztával kínáljuk.

Spenótos lasagne

Hozzávalók
A spenótos tésztához

50 dkg lasagne tészta
1 ek napraforgó olaj
50 dkg spenót (fagyasztott)
4 dl tejföl
20 dkg ementáli sajt (vagy edámi, reszelve)
só ízlés szerint
1 csipet szerecsendió (őrölt)
1 gerezd fokhagyma

A mártáshoz

3 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
4 dl tej
10 dkg ricotta

Elkészítés

A spenótot hagyjuk felolvadni, majd hozzákeverjük a préselt fokhagymát, a tejfölt, és megsózzuk .
A vajon a lisztet megfuttatjuk, a tejjel felengedjük, és mártássá főzzük.
A tűzről lehúzva ízesítjük kiskanálnyi sóval és szerecsendióval, majd a ricottávalsimára keverjük.
A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük.
Tepsi vagy jénai aljára egy sor tésztát fektetünk, a spenót felét rásimítjuk, második sor tésztával befedjük.
Rá a mártás felét kenjük, és reszelt sajttal meghintjük.
Még egy sor tésztát egyengetünk rá, a spenót maradékát ráöntjük, és a maradék tésztával beborítjuk.
Végül az egészet a maradék mártással bevonjuk, és sajttal meghintjük.
Forró, 200 fokos sütőbe tolva 30 percig sütjük.

Kivis smoothie

Hozzávalók

0.5 kg kivi (meghámozva)
80 g spenót
0.5 közepes db kígyóuborka
1 közepes db banán
0.5 dl víz

Elkészítés

A kivit és a banánt meghámozzuk és feldaraboljuk. Az uborkát és a spenótot megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.
Az összes hozzávalót összekeverjük, és botmixerrel az egészet összeturmixoljuk.
Ha túl sűrű lenne, akkor érdemes kevés vízzel hígítani.

Sóska

Európában, Amerikában és Ázsiában őshonos, savanykás ízű levélzöldség ízét magas oxálsav tartalmának köszönheti. A Kárpát-medencében vadon is előfordul, szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon. Márciustól egészen késő őszig (tenyészidő) gyűjthető, de a legízletesebb a virágzás előtti (március-április) időszakban. A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. 

Sóskafőzelék tejjel

Hozzávalók

1 kg sóska
4 ek napraforgó olaj
2 evőkanál finomliszt
0.5 l tej
só ízlés szerint
3 ek cukor

Elkészítés

A sóskát alaposan átmossuk, a szárát (nem csak ami a levélen túllóg!) eltávolítjuk. Jól lecsepegtetjük.
Az olajat megforrósítjuk, rádobjuk a sóskát, és addig fonnyasztjuk, míg a leve nagyjából elfő.
Megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, a tej felével felengedjük és csomómentesre keverjük.
Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, felfőzzük, és kis lángon kevergetve pár perc alatt besűrítjük úgy, hogy kis adagokban annyi tejet adunk hozzá, míg a kívánt állagot el nem éri.
4-5 szem sós vízben főtt krumplival, és személyenként 1-2 főtt tojással tálaljuk.

Omlett sóskával 

Hozzávalók

6 db tojás
150 g sóska
3 ek vaj
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Elkészítés

Egy kb. 20 centi átmérőjű serpenyőben, másfél evőkanálnyi vajon, 1-2 perc alatt megfuttatjuk a megtisztított sóskaleveleket. Kis tálba félretesszük. (A sóska enged egy kis levet, ezt csepegtessük le róla.)
Ugyanebben a serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat, és ráöntjük a felvert, sózott-borsozott tojásokat.
Nem piszkáljuk, hagyjuk, hogy a közepes láng felett az alja megszilárduljon.
Amikor az alja megsült, de a teteje még lágy, a közepére halmozzuk a dinsztelt sóskát és az omlett két oldalát, egy villa vagy spatula segítségével, felhajtjuk.
Hajtással lefelé tányérra csúsztatjuk és azonnal fogyasztjuk.

Sóskás-sajtos csirkemell

Hozzávalók

4 db csirkemellfilé
20 dkg sajt (félzsíros, de lehet füstölt is)
15 dkg sóska
2 közepes db újhagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín (lehet tejföl is)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg vaj

Elkészítés

A filézett csirkemelleket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk.
A csirkemellekre egyenként rárakunk 2 levél sóskát és egy vékony szelet sajtot, majd összehajtjuk.
Az összehajtott-töltött csirkemellek mindkét oldalátteflonosserpenyőbenvajon hirtelen megkapatjuk, majd enyhén vajazott tepsibe tesszük, és kb. 10 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük.
A serpenyőben visszamaradt vajba szórjuk az apróra vágott újhagymát, fokhagymát és a megmaradt aprított sóskát.
2-3 percig hirtelen megfuttatjuk, majd hozzáöntjük a tejszínt és a megmaradt és lereszelt (vagy apróra kockázott) sajtot, majd az egészet összeforraljuk.
Tálaláskor a sült csirkemellekre öntjük az elkészített szaftot, melegen tálaljuk.

Sóskaleves

Hozzávalók

16 dkg sóska
3 szelet bacon
2 gerezd fokhagyma
2 ek napraforgó olaj
2 dl kefir
1 db tojás
1 csipet só
1 teáskanál ételízesítő

Elkészítés

A sóskaleveleket alaposan megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A bacont és a fokhagymát egész apró kockákra daraboljuk.
Egy kevés olajon megfuttatjuk a szalonnát a fokhagymával, majd hozzákeverjük a feldarabolt sóskát is. Addig keverjük, amíg a sóskalevelek kissé összefonnyadnak. Ezután felöntjük kb.1,5 l vízzel, és felforraljuk. Kevés sóval és 1 tk delikáttal ízesítjük.
A kefírt elkeverjük a tojással. Miután a leves felforrt, kislángra tesszük, és belekeverjük a kefíres tojást. Újraforraljuk, és már készen is van!

Sóska torta

Hozzávalók

5 db tojás
2 ek tejföl
30 ml folyékony édesítőszer (2 ek)
20 dkg mák (darálva)
8 dl tej
45 dkg sóska (gyorsfagyasztottal könnyebb a dolgunk)
45 ml folyékony édesítőszer (3 ek)
3 tasak vaníliás pudingpor
2 db tojás
1 ek vanília kivonat

Elkészítés

Az 5 tojást habosra keverjük, majd beletesszük a tejfölt és a 2 ek folyékony édesítőszert. Jól elkeverjük.
Aztán jöhet bele az összes mák, és mehet is a papírozott, kapcsos tortaformába.
160 fokra előmelegített sütőben olyan 15-20 perc alatt készre sütjük. Közben lehet ellenőrizni, biztos ami biztos.
Amíg sül a tészta, felteszünk melegedni 5 dl tejet, bele a sóskát (akár fagyasztva is mehet bele).
A maradék 3 dl tejjel jól elkeverjük a pudingporokat, 3 ek édesítőszert, a 2 db tojást és a vanília kivonatot is beletesszük.
Amikor a tejben felolvadt a sóska, és forrás közelében van az egész, mehet bele a pudingos egyveleg, majd jó sűrűre főzzük.
Ha kész a sóskás"krém", akkor félretesszük olyan 20 percre, hogy hűljön langyosra (de nehogy túlhűtsük, mert akkor nem egyszerű vele bánni). Ez idő alatt elhűlt a mákos tészta is.
A tésztát kivesszük a formából, levesszük róla a sütőpapírt, és visszatesszük a formába, összekapcsozva. Kikenjük valami zsiradékkal a forma belső oldalát, hogy nehogy hozzáragadjon majd a sóska.
Mehet a krém a tésztára, aztán jól le kell hűteni. Ha megdermedt, akkor óvatosan le lelet szedni a tortaformát róla.

Zöld zöldségturmix

Hozzávalók

20 dkg sóska
10 db salátalevél
1 csokor petrezselyem
1 db banán (vagy 1 db alma)
1 db kivi
2 dl víz
Elkészítés

A leveleket, zöldség zöldet alaposan megmossuk. Kicsit összeaprítjuk késsel (könnyebb a dolga a gépnek).
A kivit, banánt vagy almát megpucoljuk, és kicsit ezeket is összeaprogatjuk.
Mindent belerakunk a turmix gépbe, és a vizet is hozzáöntjük(botmixerrel is elkészíthetjük), és pépesre mixeljük.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux