Ugrás a tartalomra
x

Férfi egészség megőrzése, avagy ismerjük meg a prosztatát!

A férfi testben létezik egy fontos mirigy. Nélkülözhetetlen a termékenységhez, de nem az erekcióhoz, az életkor előrehaladtával megnő, nem pedig zsugorodik. Így van, ez a prosztata. Most bemutatjuk, hogy mit kell tudni róla, és mit tehet az egészségéért. 

Ez a fontos szerv a húgyhólyag és a pénisz között található, és a húgycső 2-3 centiméteres szakaszát öleli körül. A prosztata is termel váladékot, ami az ondó részét képezi, és fontos szerepe van a spermiumok mozgásában, így a megtermékenyítésben. 

Születéskor még kicsi, majd serdülőkorban kezd el növekedni, és körülbelül 25 éves korra fejlődik olyan méretűvé, amelyet a negyvenes évek közepéig meg is tart. Idősebb korban ismét beindul a növekedése, ami pont az elhelyezkedése miatt, vizeletürítési gondokat okozhat. Ennek oka, hogy a növekvő mirigy nyomja a húgycsövet, aminek eredménye vékonyabb folyadéksugár, és a vizeletáramlás erejének csökkenése.

Amikor a nagyobb nem jobb 

A prosztata megnagyobbodása szinte elkerülhetetlen. Máig tisztázatlan okokból, de a kor előrehaladtával párhuzamosan növekszik, ez okozza a problémákat. Igen gyakori jelenségről van szó, ugyanis 60 éves korig a férfiak felénél, 80 éves korukig pedig szinte minden férfinál jelentkeznek a tünetek. 

Egyes prosztata problémák kellemetlenek lehetnek, és az életminőség romlásához vezethetnek. Mások hosszú távon károsabbak lehetnek az egészségre nézve. Ássunk egy kicsit mélyebbre, és tekintsük át a három leggyakoribb prosztatával kapcsolatos problémát.

A prosztatakő

A dülmirigyben kialakuló meszesedésért a pangó mirigyváladék felelős, ugyanis ennek összesűrűsödése esetén "keményítőtestek" alakulnak ki. Szerencsére a prosztatakő nem ártalmas az egészségre, nem jár különösebb panaszokkal, és műtéti beavatkozás sem szükséges. Ugyanakkor súlyosabb problémára utalhat, mint például régóta fennálló gyulladásra.

Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás bármilyen életkorban előfordulhat. Ennek leggyakoribb oka egy baktériumfertőzés, amely a test egyéb területéről, mint a fogak, arcüreg vagy mandula származhatnak. Ez a gyulladás teljesen vagy akár részlegesen is megakadályozhatja a vizeletürítést. Ennek eredménye, hogy gyengül a húgyhólyag, ami által fogékonyabb lesz a fertőzésre.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása

A prosztata betegségei kapcsán a legtöbben a prosztata megnagyobbodásra gondolnak. Ez nem is meglepő, hiszen a probléma igen sok férfit érint, főleg 50 éves kor felett, melynek elsősorban hormonális okai vannak. Ennek következtében a prosztata a normális méretének akár többszörösére is növekedhet.Ilyenkor – mivel nyomás alá kerül a húgycső- a vizelés szakaszossá válik, a vizelet sugara gyengül és a vizelés is nehezen indul. A hólyagot nem lehet teljesen kiüríteni, így az kiváló táptalajául szolgál húgyúti fertőzéseknek, sőt, rossz esetben vesekárosodás is felléphet, mivel a hólyag falában hegesedés indulhat meg

A prosztata megnagyobbodás jelei:
 gyakori és hirtelen jelentkező vizelési inger
 éjszakai felébredés
 nehézkes vizeletindítás
 túl vékony vizeletsugár
 szakadozottság vizelés során
 vizeletcsepegés

Prosztatarák

Férfiak körében a prosztatarák a harmadik leggyakoribb rosszindulatú, daganatos megbetegedés. A 60 évesnél fiatalabb férfiak esetében viszonylag ritkán fordul elő. Korai szakaszának tünetei a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz hasonlítanak. Urológiai vizsgálat során már tapintással egyértelműen azonosítható. Az időben elcsípett prosztatarák kezelhető, ezért nagyon fontos, hogy minden 45. életévét betöltő férfi rendszeresen vegyen részt prosztataszűrésen.Sajnos a prosztatarák kezdetekben nem okoz tüneteket, éppen ezért fontos 40 év felett az évenkénti prosztata vizsgálat, hiszen akkor még kezdeti stádiumban el lehet kezdeni a megfelelő terápiát (amely korai stádiumban rendkívül hatékony). Ebben nagy szerepe van az ultrahangnak.

Hogyan zajlik a prosztata ultrahangos vizsgálata?

Az ultrahang biztonságos és fájdalommentes módszer, mivel a vizsgálat során hanghullámok segítségével készülnek képek egy adott területről. A vizsgálat során egy gélt helyeznek közvetlenül a bőrre, ez az anyag segíti a hanghullámok terjedését, melyek a vizsgálófejtől a gélen keresztül a testbe jutnak. A fej összegyűjti a visszaverődő hangokat – a számítógép ezeket a hanghullámokat használja a kép létrehozásához. A vizsgálat során nincs káros sugárzás, a módszer nem invazív, tehát teljesen biztonságos és fájdalommentes. A prosztata ultrahang vizsgálata a hason, kismedencei területen keresztül történik. Meghatározható így többek között a prosztata mérete, szerkezete, gyulladás fennállása, valamint a húgyutak és a húgyhólyag állapota is.

Tegyen az egészséges prosztatáért

Bár vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják a prosztata egészségét, és amelyeken nem tud változtatni (életkor, családi előzmények). Emellett azonban számos dolgot megtehet a egészségének fenntartása érdekében. 

Iktasson be több gyümölcsöt és zöldséget az étrendjébe 

A gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Ezek mindegyike segít megőrizni a prosztata egészségét.

Fogyasszon több hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonát

A hüvelyesek gazdagok olyan fontos tápanyagokban, mint a folsav, kálium, vas, magnézium és rost. A szójabab különösen előnyös lehet a prosztatára nézve. Étkezése során fogyasszon több teljes kiőrlésű gabonát, és csökkentse a finomított verzióját. 

Korlátozza a vörös húst és a tejtermékeket

A sok vörös hús vagy tejtermék fogyasztása nem feltétlenül a legjobb választás a prosztatára nézve. A tejtermék és a túl sok kalcium is negatívan befolyásolhatja a működését. A megfelelő kalcium fontos ugyan a csontok egészsége szempontjából, ezért a cél az, hogy elegendő, de ne túl sok kalciumot kapjunk.

Kerüljön több zsíros hal a tányérra

Fogyasszon olyan halakat, mint például a lazac, a makréla, a hering vagy a pisztráng, amelyek gazdagok a szívet is segítő omega-3 zsírban. 

Igyon zöld teát

A zöld tea olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek szintén szerepet játszhatnak a prosztata egészséges működésében. 

Egészséges testsúly elérése vagy fenntartása

A súly nem az egészség egyetlen mutatója, de az egészséges testsúly fenntartása továbbra is fontos szempont. Fordítson figyelmet a napi szintű testmozgásra és fizikai aktivitásra. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux