Ugrás a tartalomra
x

Kisokos a nyaralás utáni bőrápoláshoz

Sokan nem is tudják, hogy egy hét nyári szabadság alatt mennyi negatív hatás érheti a bőrünket.Egy hét lazítás barátaiddal, családoddal vagy pároddal a tengerparton – igazi álomvakáció? Nos, a bőröd nem ezt mondaná! A sós víz és erős napsütés kombinációja nagyon megviseli a bőrt, így nyaralás után nem szabad megfeledkezned a megfelelő bőrápolásról. Hoztunk néhány tippet, amelyeket egyetlen vízparti utazás után se felejts el alkalmazni!

Első lépés: a bőr megfelelő tisztításaára

Szerencsére már egyre kevesebben használnak erős, zsíros krémeket, a nyári hónapokban, ám ebből nem következik az, hogy bőröd nem is igényli a tisztítást! A napvédő krémeket ugyanúgy el kell távolítani este, alvás előtt. Testeden ezt bőrápoló szappannal teheted meg, míg arcodra micellás vizet vagy arctisztítót használj.

Sós víz = száraz bőr?

A sós víz nagymértékben kiszárítja bőrödet, így a nyaralás utáni napokban használj valamilyen hidratáló krémet reggel és este. Próbálj olyan krémeket választani, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak. Természetesen a zsíros krémeket ebben az esetben is kerüld, többet ártanak, mint gondolnád!

Mindannyiunk rémálma: a leégés

Elszámoltad magad, és Minden igyekezeted ellenére mégis pirosan tértél vissza a vakációból? Elő a bőrnyugtató krémekkel! Lényeg, hogy mindenképp vizes bázisú krémeket használj, a legjobb, ha ezek gyulladásgátló és bőrnyugtató hatásúak. Azokkal, amelyek aloe verát, kamillát vagy levendulát tartalmaznak, nem lőhetsz mellé.

Igyál sokat!

Ha nyaralás alatt kicsit lazábban vetted a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, hazatérés után ismét próbálj visszaállni a napi legalább 3 liter folyadék fogyasztására! Ezzel szintén segítesz visszanyerni bőrödnek eredeti szépségét.

Napfény

Egy évben átlagosan 2-3 hét szabadság jut egy emberre, többségük nyáron vesz ki 1-1 hét szabadságot, a többi szabadnap elaprózódik vagy a karácsonyi ünnepekre jut. A rövidnek tűnő nyári szabadság alatt mindent elkövetsz, hogy szépen lebarnulj, mert milyen nyaralás az, amiről nem csokibarnán térsz haza? Sokan gondolják így, ezért nem vigyáznak a bőrükre megfelelően. Általában első nap sokan megégnek, mert nem mérik fel az UV sugárzás erősségét, ezt a hibát nem szabad elkövetni, mindig használni kell fényvédő krémet, ha kell 50 faktorosat bőrtípustól és éghajlattól függően.

Az UV sugárzás rendkívül szárítja a bőrt. Fényvédő ide vagy oda, a barnára sült bőr megvastagodik, rugalmatlanná válik az erős napfénytől, pigment foltok és szeplők jelenhetnek meg rajta, ha leégés után lehámlik, akkor pedig foltos lesz. Szóval benne van a pakliban, hogy nem a legszebb barna bőrrel térsz vissza a pihenésből, ilyenkor mindenképp fontos, hogy regeneráld a szöveteket, hisz a bőr nem felejt, kell neki a gondoskodás a nyári kiruccanás után.

Sós víz

A tengervíz elsősorban sótartalmáról híres, de ezen kívül tartalmaz még ásványi anyagokat, kalciumot, magnéziumot, vitaminokat, fehérjéket, növényi összetevőket, valamint szerves anyagokat, melyek a fürdőzés során a bőrön keresztül bejutnak a szervezetbe. A só tehát nagyon jó hatással van a testre, a bőrt ellenben nagy mértékben szárítja. Ekcémásoknak és gyulladt bőrfelülettel rendelkezőknek kifejezetten tilos, mert csípheti a sebet, ez esetben egy kellemes tengervizes fürdő még fájdalmas is lehet. Aki hosszabb időt töltött tengerparton, annak bőre hámlóvá, rugalmatlanná és vízhiányossá válik.

Klóros víz

Az uszoda vizét klórozzák tisztán tartása miatt, viszont a klór szárítja a bőrt. Klóros vízben csökken a bőr zsírtartalma, károsodik a lipidréteg minősége, ennek hatására a bőr kiszárad, húzódik és feszül.

Pigment foltok

A leghatékonyabb kezelést C vitaminnal lehet elérni, ugyanis a bőr minden megújulási folyamatában fontos alkotó elem. Segít a kötőszövet megújulásának helyreállításában, véd a környezet káros hatásaitól, segít a sebgyógyulásban és javítja a kollagén termelést. Ezek összessége megakadályozza a bőr idő előtti öregedését, emellett a C vitamin aktívan gátolja a melanin termelést is, ezáltal csökkenti a pigment foltok és szeplők kialakulását, azaz egy kiváló természetes bőrhalványító. A Refan C vitaminos termékcsalád minden tagja felveszi a harcot a nap okozta káros hatások ellen, ha ilyen a problémákkal küzdesz mindenképp próbáld ki, nem fogsz csalódni benne.

Ráncos és dehidratált bőr

Érdemes beszerezni olyan testvajat, mely természetes shea vajban és joghurt koncentrátumban gazdag, mert a shea vaj nagyon pozitívan hat a bőrre, bársonyossá és rugalmassá teszi, ezen felül erősíti barrier rétegeit is. A joghurt koncentrátum visszaállítja a bőr víz-só egyensúlyát, ezért tartósan hidratál. Ez a két összetevő a bőrt rövid időn belül puhává és lággyá varázsolja.

Pikkelyesen száraz bőr

Az ilyen bőrfelületen legjobban a hámlasztás vagy radírozás segít, mert ezáltal a felső száraz és pikkelyes réteget távolítod el. Fontos, hogy cukorkristályos testradírt válassz természetes növényi olajokkal, mert a sókristályok szárítják a bőrt, így az eredmény csak pillanatnyilag tűnik hatékonynak. Bőrradírozás után a friss és puha bőr kerül a felszínre, melyet természetes shea vajat tartalmazó testvajjal érdemes bekrémezni, hetente 1-2 alkalommal, így megőrizheted puhaságát és feszességét.

Száraz haj

A töredezett, száraz, fénytelen hajra a legjobb megoldás az extra szűz olívaolaj pakolás vagy olívaolajat tartalmazó regeneráló sampon. Sokat segít az is, ha a hajat nem hőkezeled, hanem mosás után hagyod, hogy magától száradjon meg. A törülközővel ne dörzsöld, csak finoman itasd fel a hajról a vizet, majd gyengéden fésüld ki.

Hogyan segíthetsz még?

A C- és E-vitamin belülről táplálja szépséged, szedj belőlük nyáron megemelt mennyiséget, mert segít a bőrödnek a regenerálódásban.

Ha lehet fogyassz sok szardíniát, lazacot, tonhalat, kagylót, lencsét és babot, mert rengeteg tápanyagot tartalmaznak, ami elengedhetetlen a bőr számára. Javítják a sejtek energia ellátását és segítenek megújítani, fiatalon tartani a bőrt. Az antioxidánsokban és növényi tápanyagokban gazdag ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek és a zöld tea segítenek a sejteket megóvni a szabad gyökök támadásától.

Használj természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat, a nappali arckrémnél kifejezetten fontos a fényvédelem, a többi testápoló krém pedig lehetőség szerint tartalmazzon E- és C-vitamint, növényi olajokat, úgy mint a mandulaolaj, a sárgabarackmag olaj vagy az olívaolaj, mert ezek a bőrt természetes módon hidratálják és ápolják.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux