Ugrás a tartalomra
x

FÉRFI BŐRÁPOLÁS? ÍME EGY HATÉKONY, MINIMALISTA RUTIN FÉRFIAKNAK

A férfi arcbőr jellemzői

A férfibőr 20%-kal vastagabb, mint a női, jobb a vérellátása és anyagcseréje is fokozottabb. Bár a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbb, a bőr középső, kötőszöveti rétegében található nagy mennyiségű faggyúmirigy miatt könnyebben zsírosodik és pattanásra hajlamos. A fent említett tényezők, valamint a bőr gazdag kollagén-tartalma miatt a férfiak bőre később, csak 35 éves kor körül kezd öregedni, akkor viszont hirtelen és látványosan. A szemöldökök között mélyebb, míg a szemek körül nevetőráncok jelennek meg. Az arc alsó részén látható, úgynevezett statikus ráncokat a gravitáció okozza, de a nőkhöz hasonlóan gyakran kontúrvesztés is tapasztalható.

A férfi bőrápolás kapcsán sokunknak még ma is a borotválkozáshoz használatos szerek, arcszeszek, habok jutnak eszébe, holott ez hiba: a férfiak bőre is éppúgy igényli a törődést, mint a nőké. Ennek ellenére nem tanácsos a párod kencéit kölcsönvenni, már csak azért sem, mert mindannyiunknak más a bőre, másfajta ápolást igényel. Nézzünk most néhány tippet, és egy hatásos, egyszerű példarutint a férfi bőrápolásra!

Miben különbözik az erősebbik nem arcbőre a nőkétől? 

Vastagságából és magasabb kollagén tartalmából adódóan szerencsére ritkább esetben okoznak érzékenységet, vagy allergiát a különböző kozmetikumok összetevői - az állandó borotválkozás miatt pedig viszont mégis nagyobb igénybevételnek van kitéve, ezért nem árt, ha férfiként is ügyelünk kozmetikumaink összetételére: kerüljük például azokat, melyek alkoholt, tartósítószereket, kőolajszármazékokat, parabéneket, és erősen irritáló illatanyagokat tartalmaznak. Sajnos, a legtöbb, férfiaknak szánt kozmetikum a trendi sötét csomagolás, minimál dizájn mellett tele van alkohollal, mentollal, mert ez frissít, üdít – de sajnos nagymértékben szárít is. Az egyszerű, minél kevesebb és természetesebb összetevőkből álló, illatmentes natúr kozmetikumok használata azonban egy jó irány lehet, és egyben unisex megoldás is – hiszen a család bármely tagja tudja majd használni egy jól felépített, vagy akár egy teljes minimál bőrápolási rutin részeként. Na de mit is jelent egy bőrápolási rutin, és milyen lépéseket érdemes követnünk ápolt férfiként?

Bőrünk vastagsága és annak összetétele némileg tehát különbözik, az alapvető lépések, vagyis a bőrápolás három legfontosabb pillére azonban megegyezik: a tisztítás, a hidratálás és a fényvédelem – ezeket érdemes lenne férfiként is éppúgy beépíteni a mindennapjainkba, melyeket még tovább turbózhatunk a korunknak, és - ha van – akkor az éppen aktuális bőrproblémánknak megfelelően.

Ám, ha mindezt túl macerásnak érezzük, akkor is van megoldás!

1. Tisztítás

Arcbőre tisztítására a férfiak többsége nem fordít különösebb figyelmet. Szappan, vagy tusfürdő és víz. De miért nem jó a szappan? Azért, mert felborítja a bőröd természetes egyensúlyát: a jó baktériumokat kíméletlenül lelöki a bőrfelszínről, utat engedve a rossz baktériumok elszaporodásának, miközben erőteljesen ki is szárítja a bőrfelszínt. Noha vannak köztünk szerencsések, akiknek tényleg semmi bajuk nem lesz, ha egyszerűen csak zuhanyzás közben tusfürdővel lemossák az arcukat, a többiek számára ez az eljárás túlzottan agresszív, előbb-utóbb száraz, érzékeny bőrt, pattanásokat okoz. Ha pedig csak simán vízzel mosnánk arcot, az nem oldaná le a bőrünkről a szennyeződéseket és a zsírt sem.

Mi hát a megoldás? A tipikusan arcbőrre készült, speciális tisztító szappan, vagy egy gyengéd, kíméletes géles lemosó. Lehetőleg olyan, mely nem tartalmaz alkoholt, mentholt, parabéneket, és egyéb szárító összetevőket, mégis maradéktalanul letisztítja az arcbőrt, anélkül, hogy a benne lévő anyagok, kémiai összetevők kiszártanák a bőrfelszínt, és beleavatkoznának annak természetes PH-jába. 

2. Tonizálás

Borotválkozás után az egyik legfontosabb, hogy visszaállítsd a bőröd természetes PH-értékét, erre persze vannak nagyon jó és kíméletes „after shave” termékek a piacon, ám sajnos ezek legtöbbje erős illatanyagokat, mentolt és alkoholt is tartalmaz, ami ugyan azonnal felfrissít, fertőtlenít, hosszú távon viszont kiszárítja bőröd. Tonikot leginkább azok szoktak beépíteni az arcápolási rutinjukba, akik már valamilyen bőrproblémát is orvosolni szeretnének, például harcolnak a mitesszerek és a pattanások ellen, és pórusaikat szeretnék összehúzni, tisztítani, vagy az érzékeny, irritált bőrfelszínt kívánják egyensúlyba hozni. Egy jó arctonik kiváló megoldás arra, hogy a bőr megfelelő PH –értékét gyorsan és hatásosan visszaállítsuk, akár borotválkozás előtt, akár utána, illetve felkészítsük a bőrt a további ápoló termékek befogadására. De tökéletes választás akkor is, ha mindössze csak egy gyors reggeli, vagy napközbeni felfrissülést szeretnénk.

3. Hidratálás és fényvédelem

Ha minimál bőrápolásban gondolkodsz, és nincsenek különösebb problémáid sem a bőröddel, akkor persze a tonikot el is hagyhatod, és a lemosást követheti azonnal a hidratáló krém vagy a fényvédő. Ha minden nap nem is érzed ennek szükségét (az erősebb, vastagabb és zsírosabb bőröd miatt) - a szárazabb, melegebb nyári napok, az erős UV-sugárzás, vagy a téli hideg, szeles idő a Te erősebb, vastagabb férfibőrödet is kikezdheti.

Ezért legalább hetente párszor érdemes használnod neked is egy - lehetőleg illatanyagoktól, parabénektől mentes, hidratálókrémet estére – mely természetes hidratáló vízmegkötő anyagokkal (NMF faktorokkal), és organikus, nővényi zsírokkal táplálja, erősíti bőröd barrierjét, védőrétegét. Nappalra használhatunk egy, az évszaknak és a helyi fényviszonyoknak megfelelő fényvédőt. Ne feledjük: ritkuló haj, vagy kopaszság esetén a fejbőrt is védenünk kell. Miért is fontos ez? Mert csak a jól hidratált, kellőképpen védett bőr képes az egészséges működésre.

4. És ha mindez túl macerás számodra? Akkor tápláld a belülről a bőrödet!

A férfiak bőre nem csak több faggyúmiriggyel rendelkezik, de több kollagént is tartalmaz, mint a hölgyeké, így megvan az a szerencséd, hogy később fogsz ráncosodni párodnál. 

Ettől függetlenül, ha úgy döntesz, hogy ezt még tovább kitolnád, hogy fess maradj, vagy sokkal inkább a belső táplálásban hiszel (nem szeretnél a különböző krémekkel, kencékkel vacakolni, bíbelődni) - akkor kitűnő megoldás belülről feltölteni és támogatni bőrödet annak saját építőanyagaival.

Ez pedig nem más, mint a kollagén és hialuronsav kettőse, melyeket ma már folyékony, hidrolizált formában is elérhetsz – a hatékonyabb felszívódásért. Elég csak a reggeli narancslédbe vagy teádba önteni az ajánlott napi mennyiséget, felhajtani – és egy csapásra megoldhatsz vele számos különböző egészségügyi kérdést, problémát. Nem csupán a kevésbé rugalmas, ráncosodó bőr, a gyenge, töredezett körmök, a ritkuló haj problémáját tudod segíteni ugyanis a kollagén étrend kiegészítéssel, de akár ízületi fájdalmaidat, izmaid építését is jelentősen megtámogathatod.

(Tudtad például, hogy az emberi szervezet fehérjetömegének 30%-át teszi ki a kollagén. A bőrben pedig ez az arány elérheti a 70%-ot is.)

A hialuronsav pedig – mint a kollagén kistestvére - megőrzi a szinoviális folyadék viszkozitását (ez kenőanyagként szolgál ízületeinkben, növelve azok mozgékonyságát, rugalmasságát, mobilitását). Növeli továbbá a kollagén és elasztin szintézisét, felgyorsítja a sebgyógyulást és megakadályozza a keloid hegesedést. A tanulmányok kimutatták a hialuronsav antioxidáns szerepét is: képes beavatkozni az UV sugárzás által generált szabad gyökök semlegesítésébe is, vagyis, még a fényvédőd hatását is felturbózhatd a segítségével.

És ha problémás pattanásos bőrrel küzdesz? Sajnos, ez a férfiaknál a túlzott tesztoszteron-termelődés miatt gyakorta előfordul… 

Akkor a számos remek szérum (pl. Retinol, Niacinamid vagy Azelainsav származékok és a szájon át szedhető, bőrgyógyászok által felírt, többnyire vényköteles A-vitamin készítmények mellett) – léteznek ma már szintén folyékony, szájon át szedhető, hatásos pattanás elleni étrendkiegészítő készítmények is, de az érzékeny bőrre natúr kozmetikumok használata is jó megoldás lehet ilyenkor.

5. Vitaminok és étrendkiegészítők: nem csak tested, de bőröd is hálás lesz érte

Természetesen belülről, vitamindús táplálkozással és megfelelő táplálékkiegészítőkkel is fel tudjuk tölteni szervezetünket – ebből az izmaidon túl a bőröd éppúgy profitál. A vitaminok egész évben szükségesek a bőr számára is - feltöltik, energetizálják. Mintegy biokatalizátorként működve serkentik a bőr funkcióit, a kollagén – és elasztin rostok szintézisét (különösen a C-vitamin), de a faggyúmirigyek és a ráncok csökkenését is jócskán köszönhetjük nekik (ebben leginkább az A-vitamin, más néven retinol jeleskedik), de kiváló tápláló hatással vannak (mint az E-vitamin), vagy tisztítanak és belülről tonizálnak (erre leginkább a B, E és F vitaminok képesek). Illetve ott vannak még az olyan szuper antioxidánsok, mint a tisztító zöld tea, vagy a bőrazonos Q10, melyek segítségével késleltethető a bőröregedés, erősebbé válhatnak a barriert védő funkciók.

Jól látható tehát, hogy vitamindús táplálkozással, és mellé egy hatásos, komplex multivitamin készítmény kiegészítéssel is sokat tehetünk bőrünk egészséges, fiatalos működéséért - szerencsére ma már ebből is találhatunk kifejezetten férfiak számára specializált formulákat.

A férfi arcápolás mindennapos problémája a borotválkozás. A napi rutin része, de egy kis odafigyeléssel és a megfelelő termékek használatával elkerülhetőek az ezzel járó kellemetlenségek.
Ahhoz, hogy a borotválkozás után ne pirosodjon ki a bőr és ne jelenjenek meg apró bőrhibák, alaposan be kell nedvesíteni a felületet. Célszerű zuhanyzás utánra időzíteni, mert a meleg víz, a forró pára felpuhítja a szőrszálakat, így könnyebben megy a borotválás. Nagyon fontos a higiénia: csak tiszta borotvával és ápoló borotvahabbal, vagy borotva krémmel/géllel érdemes dolgozni. Ezekben az aktív növényi hatóanyagok tonizáló és puhító hatásúak, borotválkozás során a különösen érzékeny bőrt is hatékonyan védelmezik.

A szőr növekedésével megegyező irányban történő  borotválkozás csökkentheti az irritációt, a szőrbenövést és a kipirosodást. Utána mindenképpen ajánlatos arcszesz vagy balzsam használata. Ezek fertőtlenítenek és tisztítanak, ráadásul kellemes illatot is biztosítanak. Végül egy természetes összetevőkben gazdag krémmel segíthetünk megnyugtatni, revitalizálni a bőrt.

Az utóbbi időben újra divat a férfiak körében a hosszú szakáll, ami egyre több fiatalt ösztönöz az arcszőrzete megnövesztésére. A férfiak számára nagy előny, hogy egyszerűen azáltal, hogy arcszőrzetet növesztenek, teljesen új kinézettel hódíthatnak.

Ahogyan a hajunkat és bőrünket is típusának megfelelően ápoljuk, ugyanúgy a szakállal is foglalkozni, törődni kell. A szakáll 80 százalékának az állaga száraz, amit kondicionálni kell.

1-3 napos borosta ápolására (a borosta puhítására), a borosta puhító gélt, egyszerű balzsamokat célszerű alkalmazni

1-2 hetes szakáll ápolására, hogy ne szúrjon, balzsamot, illetve szakállápoló olajat érdemes használni.

3-4 hét után pedig otthoni szakállápolásra a pomádékat, waxokat, olajokat javasoljuk, hogy a szakáll rendezett, ápolt és igényes legyen.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux