Ugrás a tartalomra
x

40 napos böjt

2022. március 2-án, szerdán kezdődött a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Azoknak mutatunk most néhány receptet,akik szeretnék kipróbálni,vagy  tartani ezt a hagyományt.

Honnan ered a nagyböjt?

Nagyböjt latin elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent, és azt a negyven napot jelöli,amely hamvazószerdán kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. 
A negyvennapos böjti időszak gyökerei a Szentírásban találhatók.Az Ószövetségben - jóllehet nincsenek egységes előírások a böjtre - Mózes negyven napon át böjtölt, mielőtt a tízparancsolatot kihirdette, Illés útja negyven nap és negyven éjjel tartott a Hórebre, és Jónás Ninive népét negyvennapos bűnbánatra kérte.

Nagyböjt a 7. század óta hamvazószerdával veszi kezdetét, így - mivel a vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak - húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma. A 11. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt. 

Mire figyelj, ha tartani akarod a böjtöt?

Hús helyett érdemes sok zöldséget, salátát fogyasztani, de a megfelelő fehérjebevitelről gondoskodni kell, továbbá a vitaminokra és az ásványi anyagokra is oda kell figyelni. Ebben az időszakban a vegán táplálkozási ötletekhez lehet folyamodni, hús helyett például zöldségfasírtot fogyasztani, mellette olajos magvakat - ha pedig még az állati eredetű dolgokat is kihagynád, akkor tehéntej helyett használj növényi tejitalokat, krémlevesek, főzelékek sűrítéséhez pedig használhatsz növényi tejfölhelyettesítőt, de akár a zöldség egy részének pépesítésével is sűrűbb lehet a végeredmény.

Reggeli ötletek a böjti időszakban

- Zabkása vízzel vagy tejjel, fahéjjal, kis mézzel, gyümölcsökkel
- Növényi kenőkrémes kenyér zöldségekkel (például avokádókrém, padlizsánkrém,
sárgarépakrém)
- Vegyes gyümölcstál
- Bundáskenyér
- Müzli

Egy egyszerű és olcsó cibereleves:

A cibere név a Dunától keletre volt jellemző. A Dunántúlon használt neve: keszőce  Észak-Magyarországon s a Felvidéken  kiszi  a neve. Mindegyik név ugyanazt a  savanyításra használt lé-, illetve levestípus. Fő jelentése az erjesztett gabonalé, aminek alapanyaga a  korpa, amit  nagy cserép- vagy faedényben forró vízzel  bővel leöntötték. Ez pár nap alatt savanyúvá erjedt. Főzéshez a leszűrt levet használták, az üledéket pedig újra felöntötték vízzel. Ezzel öntötték fel  a levest.

Hozzávalók:

2-3 fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej,2 dl tejföl, citrom, só és persze víz

Elkészítés:

Egy fazékban 3 liter vízet forralunk,ebbe kerül bele a 2-3 fej zúzott fokhagyma. Felforrjuk. A lisztet elkeverjük a tejjel, és ugyanannyi tejföllel, behabarjuk. Sózzuk,egy citrom levével savanykásra ízesítjük.

Vegyes zöldségleves – a hagyományos alap

Hozzávalók:

Zöldség: 15-20 dkg gyökér (sárgarépa, petrezselyem és zeller), 15-20 dkg kockára vágott burgonya (fele lehet zöldborsó vagy zöldbab is). Főzőlé: 1 liter víz és 1,5-2 dkg só.

Fűszerek: 1,5-2 g bors (vagy ugyanennyi őrölt csípős paprika), 1-1,5 g köménymag, esetleg kb. 1 g kakukkfű, borsfű vagy tárkony.

Sűrítő: 1 evőkanál liszt és 1,5 evőkanál zsír (olaj vagy vaj). 

Lisztből és zsírból aranysárga-pirosas rántást készítünk,ezt felöntötjük kevés hideg vízzel és csomómentesre kikeverjük. Hozzákeverjük a felforralt főzőléhez.Hozzáadjuk a fűszereket, beleszórjuk a darabokra vágott zöldséget, és puhára főzzük.

Húsmentes scsí

Hozzávalók

50 dkg savanyú káposzta
2 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
3 db babérlevél
1 l zöldség alaplé
4 közepes db gomba (lehetőleg erdei, de csiperke is jó)
2 ek sűrített paradicsom
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
10 szál kapor
5 ek tejföl
1 közepes db vöröshagyma
1 ek olívaolaj

Elkészítés

A káposztást átmossuk (ha kell). 1-1,5 dl alaplevet ráöntünk, hozzáadunk 2 kanál paradicsompürét, a babérlevelet, és lefedve, kis lángon egy jó órát főzzük.
Közben a répákat gyufaszál vastagságúra vágjuk. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, nagy lukú reszelőn is lereszelhetjük. A hagymát apróra vágjuk, a gombát felszeleteljük. Az olajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a répákat. 10-15 percig pirítjuk, majd a leveshez adjuk. Ráöntjük a maradék alaplevet, beletesszük a gombát. Lefedve közepes lángon még 10 percig főzzük. Rászórjuk a kaprot. Tejföllel, maradék kaporral megszórva tálaljuk.

Vöröslencse saláta

Hozzávalók

1 csésze vörös lencse (száraz)
1 db kápia paprika
100 g savanyú répa (vagy friss bébirépa)
100 g savanyú uborka
1 szál újhagyma
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 ek mustár
1 db babérlevél
1 ek paradicsomsűrítmény
1 ek almaecet (a főzővízhez)
2 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Öblítsük le, majd főzzük puhára a vöröslencsét 15-20 perc alatt, enyhén sós vízben, amit almaecettel és babérlevéllel ízesíthetünk. A bulgurt is öblítsük le, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük öt percig, ezután letakarva hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet kb. 15 perc alatt. Ha maradt alatta egy kevés víz, akkor főzzük még 1-2 percen keresztül.A zöldségeket (újhagymát, paprikát, savanyúságokat) és a petrezselyemzöldet aprítsuk egészen apróra és keverjük össze a lencsével (a babérlevelet távolítsuk el), illetve a bulgurral. Keverjük hozzájuk az olívaolajat, a paradicsomsűrítményt és a mustárt, sózzuk, borsozzuk, végül ízesítsük igény szerint még egy kevés almaecettel. Hidegen tálaljuk.

 

Kölesfasírt

Hozzávalók kb. 20 darabra

125 g köles (hántolt)
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
feketebors (őrölt)
2 teáskanál majoránna
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
3 púpos evőkanál zabpehelyliszt

Elkészítés

A kölest felöntjük 3x-os mennyiségű vízzel, és lassú tűzön megfőzzük.Leszűrjük,átmossuk,hagyjuk kihűlni. A hagymát apróra vágjuk, és olajon aranysárgára pirítjuk.A végén dobjuk bele az összezúzott fokhagymát, rá pedig a kihűlt kölest. Kicsit átforgatjuk, összepirítjuk.Levesszük a tűzről, akár egy másik edénybe. Sózzuk, borsozzuk, a többi fűszert is beletesszük, majd a tojás és a zabliszt következik. Nedves kézzel golyókat formázzunk belőle, és forró olajban aranysárgára sütjük őket. Kiváló lehet főzelékek betétjeként, de krumplipürével önmagában is kiváló étel.

Krémes céklás rizottó

Hozzávalók

A sült céklához
300 g cékla
1 ek olívaolaj
1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint bors
A rizottóhoz
60 g vaj
1 ek olívaolaj
1 db salottahagyma
1 közepes szár halványító zeller
2 gerezd fokhagyma
180 g rizottó rizs
1 dl fehérbor (száraz)
5 dl zöldség alaplé
80 g parmezán sajt
50 g rukkola (2 marék)
50 g kecskesajt
2 ek fenyőmag

Elkészítés

A céklákat megpucoljuk, majd kis kockákra vágjuk.
Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe jól összekeverjük és a sütőbe tesszük kb. 45 percre.
A sütőből kivéve egy aprítógép segítségével ledaráljuk, majd félretesszük. Egy nagyobb méretű serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, majd kevés olívaolajat adunk hozzá. Üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát, majd hozzáadjuk a felaprított szárzellert és fokhagymát is, és további 2-3 percig pároljuk. Mehet a serpenyőbe a rizottó rizs, amit néhány percig pirítunk, majd felöntjük a száraz fehérborral. Ha elfőtt a bor, részletekben hozzáadjuk a zöldségalaplevet, és gyakori kevergetés mellett 15 percig főzzük. Mielőtt hozzáadnánk az utolsó merőkanálnyi alaplevet a rizottóhoz, belekeverjük a sült céklát, felöntjük a maradék alaplével, és krémesre főzzük. Levesszük a lángról a serpenyőt, hozzáadjuk a maradék felkockázott vajat, a reszelt parmezánt, elkeverjük, és lefedve hagyjuk néhány percig pihenni. Rukkolával, kecskesajttal és pirított fenyőmaggal tálaljuk.

Cacio e pepe burgonyagratin

Hozzávalók

1.5 kg burgonya (sárga burgonya)
2 ek vaj
1 ek bors (frissen őrölve)
2 csapott ek finomliszt
1 dl tej
1 dl habtejszín
3 dl alaplé
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
50 g parmezán sajt (reszelve)
2 db tojássárgája
15 g parmezán sajt (reszelve a tetejére)
3 szál kakukkfű (opcionális)
1 kk só

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nyeles edényben olvasszuk fel a vajat. Szórjuk rá a lisztet, és pirítsuk további két percig, amíg a liszt kissé megbarnul. Ezután adjuk hozzá a borsot, és pirítsuk kb. 2 percig. Öntsük hozzá az alaplevet (zöldség vagy csirke), majd a tejszínt és a tejet. Közepes lángon keverjük csomómentesre. Addig főzzük a mártást, amíg besűrűsödik, ez nagyjából 3-4 percet vesz igénybe. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a fokhagymát, valamint a sót, és összeforraljuk. Utána levesszük a platniról, és hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük két tojássárgáját. Ezalatt a burgonyákat megmossuk, meghámozzuk és legyaluljuk 3 mm vékonyra.
A burgonyaszeleteteket elhelyezzük a sütőedényben, majd alaposan nyakon öntjük a mártással. Akkor tuti, ha a szeletek közé is kerül szósz. Végül a tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal és friss kakukkfűvel. 180 fokos, forró sütőben 40 perc alatt megsütjük, majd 200 fokra és grillfokozatra állítva 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára a tetejét. Sütés után azonnal fogyaszthatjuk.

 

Sütőben sült fokhagyma

Hozzávalók

4 fej fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint bors

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A fokhagymák külső, könnyen leváló fehér héját lemorzsoljuk, majd a tetejüket levágjuk.
Alufóliára tesszük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
Becsomagoljuk az alufóliába, majd egy tepsire tesszük, és 1 órát sütjük.
Sütőből kivéve hagyjuk 5-10 percet pihenni, majd friss bagettre kenve tálaljuk.

A mákos fentő

Az önteni való kelt tészta (guba) díszes formája a fentő (frentő, ferentő), ami elmaradhatatlan volt a palóc lakodalmak és a böjtös ünnepek étrendjéből.

Hozzávalók

a tésztához:

50 dk liszt
2 dkg élesztő
csipetnyi só
2 evőkanál cukor
1 tojás
3 dl tej
1 tojásnyi zsír (esetleg vaj) + egy kevés a kenéshez
az öntéshez:

forró, cukros tej
a tetejére:

darált mák vagy darált dió
méz

Elkészítés:

Kelt tésztát készítünk. Miután megkel, ujjnyi vastagra nyújtjuk és 8 db jó arasznyi tésztacsíkra vágjuk. A csíkok egyik hosszanti oldalát sűrűn bevagdossuk (mint a kakastaréj). A tetejét megkenjük olvasztott vajjal és feltekerjük. A "virágokat" tepsibe tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük őket. Még melegen forró, cukros tejjel meglocsoljuk, darált mákkal megszórjuk és mézet csorgatunk rá.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux