Ugrás a tartalomra
x

Rózsaszín karácsony, Téli Pride és Szeszfőzdék faluja

Ünnepel a berlini LMBTQ-közösség, Köln, Hamburg és München után ugyanis immár a német főváros meleg és transzszexuális közössége is saját karácsonyi vásárt rendezhet. Eközben Nyugat-Európa egyre több városában cserélik le a hagyományos karácsonyi vásár elnevezést a politikailag korrekt „téli vásár” kifejezésre. Kanada legnépesebb városában, Torontóban pedig mostantól nemes egyszerűséggel Szeszfőzdék téli falujának nevezik az ország egyik legrégebbi karácsonyi fesztiválját.

A karácsonyi vásárok tradíciója a német hercegségekből kiindulva terjedt el, Európában elsőként Drezdában tartottak „decemberi vásárt”, a feljegyzések szerint 1434-ben. A karácsonyi készülődés jegyében már a késő középkorból írásos emlékek vannak arról, hogy Bécsben, Münchenben, Frankfurtban, Nürnbergben és Bautzenben is Weihnachtsmarktot (karácsonyi vásárt) vagy Christkindlmarktot (körülbelül: az újszülött Krisztus vására) tartottak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe előtt.

Münchenben a helyi leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LMBTQ-) közösség 2005 óta minden évben megszervezi a saját LMBTQ-karácsonyát. A müncheni Pink Christmas (Rózsaszín karácsony) egyik attrakciója, hogy a hagyományos forralt bor és sós perec mellé transznemű előadók, drag queenek énekelnek a színpadon, a kis Jézust pedig egy szál rövidnadrágot viselő férfialakok táncolják körül a betlehemi jászolnál.

„Azért van szükség a melegek karácsonyára, mert a karácsonyi vásárok tekintetében is szükség van diverzitásra” – mondta Robert Maier-Kares, a bajorországi LMBTQ-karácsony főszervezője egy két évvel ezelőtt készült videóban.

„Mindenkinek szeretnénk kínálni valamit: egy kis hagyományosat és egy kis őrültséget, hogy minden ízlésnek megfeleljünk. Ugyanakkor ez egy politikai állásfoglalás is, hogy megmutassunk, München mennyire befogadó város”
– tette hozzá Maier-Kares.

Berlinben 2019 után másodszor rendezik meg idén az LMBTQ téli napok fesztivált (tavaly a koronavírus-lezárások miatt elmaradt), amelynek záró eseménysorozata az úgynevezett Karácsony sugárút (Christmas Avenue) lesz a Nollendorfplatzon. Mint a rendezvény honlapjáról megtudhatjuk, a helyi politikusok és az LMBTQ-közösség tagjai összefogtak, hogy „csillogó fényekkel és bulihangulattal üzenjünk a diszkrimináció és a kirekesztés ellen”. Ehhez hozzájárul a Forralt borral a jó ügyért elnevezésű érzékenyítő kampány, amelyet helyi hírességek is támogatnak.

A berlini téli napok ötletadója, a hamburgi meleg közösség idén még magasabbra emelte a lécet: Winter Pride-ra (téli büszkeség) módosította az eddig sem éppen visszafogott LMBTQ karácsonyi vásár elnevezést.

A hagyományos karácsonyi dekorációk közül Hamburgban már csak a fenyőágakat őrizték meg, a piros ruhás Mikulás helyett rózsaszínű flamingók jelképezik a közelgő ünnepet.

Az elmúlt években Belgiumot és Svájcot is elérte az egyenlőséghullám. Az alpesi ország nagyvárosai közül többek közt Genfben és Luzernben, Belgiumban pedig Antwerpen mellett Európa egyik legrégebbi városában, Brugge-ben is kukába dobták a „karácsonyi vásár” elnevezést. Ennek oka, hogy az említett városok neoliberális vezetői szerint a karácsonyi jelző sértő, sőt kirekesztő lehet a nem keresztény közösségek tagjaira nézve, ezért egyszerűen téli vásárnak nevezik a rendezvényt.

A Mikulás ott lesz, de a kis Jézust kitiltották Torontóból. Jelentős arculatváltással nyitotta meg kapuit az idei torontói karácsonyi vásár, a kanadai konzervatívok nagy megdöbbenésére. Kanada egyik legrégebbi karácsonyi vásárát ugyanis Szeszfőzdék téli falujára keresztelték át. Az egyik szervező szerint a téli szeszfalu egy „intimebb, emelkedettebb rendezvény” lesz, kevesebb karácsonyi hangulattal, mint az előző években.

A fényfüzérek, valamint a Mikulás és az őt segítő manók továbbra is a dekoráció részei maradnak Toronto utcáin, miként egy hatalmas, 15 méter magas ezüstfenyő is. A betlehemi jászolt és a kis Jézust azonban száműzték az egykor karácsonyi vásárként ismert rendezvényről.

 

hirado.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux