Ugrás a tartalomra
x

Az első transzszexuális modell, aki a Playboy címlapján szerepelt: a most 66 éves Caroline Cossey évekig őrizte titkát

A divatvilág ma már szerencsére egyre elfogadóbb, nyitottabb, és egyre jobban a középpontba helyezi a sokszínűséget. Persze bőven van még hova fejlődni, de manapság több olyan modell kap helyet a kifutókon és a kampányokban, akiknek korábban sajnos esélyük sem lett volna erre. 
Caroline Cossey azonban a ’70-es ’80-as években csakis úgy érvényesülhetett, hogy sokáig titkolta, valójában transzszexuális. Amikor pedig mégis kiderült, hatalmas botrány lett belőle.Húszévesen vállalta az átalakító műtétetBarry Kenneth Cossey néven született 1954-ben az angliai Brooke-ban. Tinédzserkorában diagnosztizálták nála a Klinefelter-szindróma nevű kromoszóma-rendellenességet, amely miatt XX vagy XY helyett XXXY kromoszómái voltak. Ehhez nőies külső vonások is társultak nála, melyek miatt egyáltalán nem érezte jól magát a bőrében. Sosem jött ki igazán a korabeli fiúkkal, legjobb barátja nővére, Pam volt, akivel sokszor bújtak édesanyjuk ruháiba.

Az iskola abbahagyása után egy ruhaüzletben és egy hentes segédjeként dolgozott, majd 17 évesen Londonba költözött, és ekkor döntött úgy végérvényesen, hogy nőként szeretne élni. Belevágott a hormonkezelésbe, és bár szülei először megdöbbentek döntésén, később támogatták gyermeküket, és mindenben mellette álltak. Mellműtéte után Párizsban dolgozott show- és toplesstáncosként, hogy összegyűjtse a pénzt a teljes nemváltó operációra, amire végül 1974-ben került sor.

Évekig sikeres modell voltNem sokkal később már teljesen nőként mutatkozott be, így próbált érvényesülni, és így is került be a divatszakmába. Hamar keresett glamourmodell és reklámszínésznő lett, a világ leginkább Tula álnéven ismerte meg. Szerepelt az ausztráliai Vogue-ban, a Harper’s Bazaarban, a brit The Sun magazinban, sőt 1981-ben a Playboy címlapján is pózolt. Bár ő lett az első transzszexuális modell, aki helyet kapott a nyuszis magazinban, erről sokáig senkinek nem volt fogalma: Caroline Cossey ugyanis évekig nem fedte fel mások előtt a múltját.

1978-ban, miután szerepelt egy tv-műsorban, egy újságíró megkereste, és közölte vele, hogy tudja, hogy valójában transznemű. Beszélt a családjával, az ismerőseivel, és azt tervezte, hogy megírja történetét. Végül a modell kiesett a show-ból, és így ekkor még a leleplező riport sem született meg. Ezután kevesebb közszereplést vállalt egészen addig, amíg be nem válogatták a Szigorúan bizalmas című James Bond-moziba, amivel élete egyik nagy vágya teljesült. A film megjelenése után a News of the World újságban jelent meg róla egy cikk a következő címmel: „A James Bond-lány fiú volt”. A hír megdöbbentette az embereket, és hatalmas felháborodást keltett, nem beszélve arról, hogy teljesen tönkretette Caroline-t.

Titka leleplezése után megváltozott az élete.Önéletrajzi könyvében később elárulta, egészen addig azt hitte, normális életet élhet, de a cikk minden reményét porrá zúzta. Folyamatosan újságírók vették körül, kérdésekkel bombázták, és kicsit sem elfogadóan álltak a történetéhez. Úgy érezte, nem bírja tovább a megszégyenítést, és öngyilkosságot kísérelt meg. Ezután egy időre eltűnt a nyilvánosság elől, hamarosan pedig megismerkedett egy olasz gróffal, Glauco Lasinióval, aki megkérte a kezét. Ő volt az első férfi, aki úgy randevúzott vele, hogy tudta róla az igazságot. Kérvényezték, hogy az angol bíróság engedélyezze a házasságkötésüket, illetve a transzszexuálisok házasságkötését, de ez sajnos nem történt meg, és Caroline-t sokáig nem voltak hajlandóak nőként elismerni. Kapcsolatuk 1985-ben ért véget, a férfi pedig 2019-ben hunyt el.

A modellre később újra rátalált a szerelem a milliárdos Elias Fattal személyében, akivel 1989-ben össze is házasodhattak, miután az Európai Bíróság hivatalosan is elismerte Caroline Cossey-t nőként.

A férfi szülei felháborodtak, amikor egy újságcikknek köszönhetően tudomást szereztek a feleség múltjáról, és követelték a frigy érvénytelenítését. Két nappal később a férfi testvére hívta fel őt azzal, hogy szüksége lesz egy válóperes ügyvédre. Kapcsolatuk véget ért, a híresség jelenleg David Finch felesége 1992 óta.

Egy időre visszatért a modellkedéshez, de karrierje ezután már nem ívelt olyan mértékben felfelé, mint korábban. Később többször, például 1991-ben ismét szerepelt a Playboyban, így az első nyíltan transzszexuális modell is ő lett a magazinban. Élete során két életrajzi könyvet adott ki, és folyamatosan a transzszexuális emberek jogaiért, elfogadásáért küzdött. Jelenleg 66 éves, és a georgiai Kennesaw-ban él párjával.

www.femina.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux