Ugrás a tartalomra
x

A divatvilág legbefolyásosabb LMBTQ-ikonjai, akik nélkül még mindig társadalmi elvárások alapján öltözködnénk

Cikkünkben azokat az LMBTQ-közösséghez tartozó hírességeket mutatjuk be, akik ruháikkal és munkásságukkal is az elfogadást, a kreativitást és az önkifejezés szabadságát hirdették vagy hirdetik.

André Leon Talley

André Leon Talley halála 2022. január 18-án rázta meg a világot. A befolyásos divatújságíró az amerikai Vogue első fekete kreatív igazgatójaként írt történelmet, lehengerlő személyisége pedig nagyban hozzájárult a mai szemmel igencsak problémás Topmodell leszek! reality sikeréhez.

Janelle Monáe

Janelle Monáe először biszexuálisnak vallotta magát, majd később pánszexuálisként coming outolt, de egy 2018-es Rolling Stonesnak adott interjúban már egyszerűen csak egy „kibaszott szabad“ emberként hivatkozott magára. A nem bináris énekesnőt immár tízszer jelölték Grammy-díjra, zenéjében gyakran jár körül a queer közösséget érintő kérdéseket.

Billy Porter

Billy Porter Brodway-színész 2021-ben beszélt először nyilvánosan arról, hogy 2007-ben megtudta, HIV-pozitív. „2007-et írtunk, életem legrosszabb éve volt. Már nagyjából egy évtizede minden kilátástalan volt, de 2007 a rosszak legrosszabbika volt. Februárban kettes típusú diabéteszt diagnosztizáltak nálam. Márciusban csődbe mentem, júniusban pedig HIV-et diagnosztizáltak nálam. A korábban felgyűlt szégyen és az akkor érzett szégyen elegye elhallgattatott, és csöndben éltem vele 14 éven át. Ahonnan én jövök – egy pünkösdista egyházközösségből és egy nagyon vallásos családból –, ott HIV-pozitívnak lenni Isten büntetése“ – mondta a Hollywood Reporternek.

Ryan Muprhy Pose című sorozatának köszönhetően, Pray Tell karakterén keresztül azonban meg tudott nyílni, így Billy Porter a saját élettörténetét is el tudta mesélni a világnak.

Miley Cyrus

Miley Cyrus 2015-ben coming outolt pánszexuálisként, de az elmúlt években nyíltan beszélt arról, mennyire fluid és változékony a nemekhez és a szexualitáshoz való hozzáállása.

„Büszkeségem és identitásom nagy részét teszi ki, hogy queer vagyok. Azt hirdetem, hogy az emberek az emberekbe szeretnek bele, nem a nemükbe, nem a kinézetükbe, sem bármi másba. Amibe én szerelmes vagyok, az tulajdonképpen spirituális szinten létezik. Ennek semmi köze a szexualitáshoz“ – mondta a Vanity Fairnek.

Hari Nef

Az IMG Models első transznemű modelljeként Hari Nef kapukat nyitott meg a Z generációs LMBTQ-emberek előtt. Mindig is rajongott a divatért, de sosem gondolta, hogy valaha is felfigyelnek rá. Bevallása szerint ő volt a furcsa, duci, művészlélek zsidó gyerek, aki egyszerre akarta meghaladni tanárai elvárásait, ugyanakkor rebellis természetű tiniként előszeretettel szökött el esténként pasizni és drogozni. 2014-ben egy fotós fedezte fel az Instagramon, 2015-ben pedig a Dazed egyenesen generációnk transzmúzsájának nevezte. Szerepelt a Gyilkos nemzedék című filmben, a Transparent, a You és az Idol című sorozatokban, legutóbb pedig a Barbie-filmben láthattuk.

Freddie Mercury

A Queen énekesét, Freddie Mercuryt aligha kell bemutatni bárkinek. Hangja, személyisége, színpadi kiállása és fellépőruhái az egész világot megigézték.

David Bowie

A zenészlegenda ritkán beszélt szexuális irányultságáról, de 1976-ban a Playboy magazinnak azt mondta, hogy biszexuális, és ez a legjobb dolog, ami valaha történt vele.

Lady Gaga

Lady Gaga egy 2009-es, Barbara Waltersnek adott interjúban vallotta be, hogy biszexuális. A popsztár és színésznő több dalban is kifejezte a nők iránti vonzalmát. Sokáig azzal vádolták, hogy pusztán marketingcélokból vallja magát az LMBTQ-közösség tagjának, de ezeket az állításokat hazugságnak nevezte.

Indya Moore

A Puerto Ricó-i modell és színész a Pose című sorozatban alakította Angel Evangelistát, szerepelt az olasz és a spanyol Vogue-ban, a Ralph Lauren, Louis Vuitton és Calvin Klein kampányaiban, emellett aktivistaként elindította Trans Santa kampányt, melynek keretében rászoruló transznemű fiataloknak nyújtott segítséget.

Marlene Dietrich

Hollywood első queer divatikonja imádta a Diort, de talán még jobban szeretett saját ura lenni. Nyíltan vállalta biszexualitását, állítólag Cary Grant, John F. Kennedy és Frank Sinatra mellett Greta Garbo és Edith Piaf is szeretői voltak. Az amerikai filmipar aranykorában igen fomabontónak számítottak az általa alakított androgün karakterek, de még jobban feszegette a határokat hétköznapi viseleteivel. z első nyilvánosan férfinadrágot hordó nők egyike volt, emellett szinte minden nap kalapot viselt, egy 1960-as interjúban pedig elárulta, hogy szíve szerint csak férfifarmert hordana. A feminin haute couture korában a társadalmi és szakmai elvárásoktól függetlenül alakította ki saját stílusát. 

Elton John

Az énekes az AIDS-felvilágosítás és -megelőzés egyik legnagyobb és leghíresebb szószólója, aki 1992-ben létrehozott alapítványával eddig több mint 400 millió dollárt gyűjtött össze. Évente megrendezett Oscar-partiján szintén az AIDS ellen folytatott harcra gyűjt pénzt.

Hunter Shafer

Az HBO neonfényes, glitterben úszó acid tripje, vagyis az Eufória című sorozat már önmagában beírta magát a popkultúrába, de Hunter Schafer személyében egy LMBTQ-divatikont is adott a világnak. A színésznő bűbájának erejét bizonyítja, hogy bevállalós stílusa még az Origo szerkesztőségébe is tiszavirág-életű progresszív szellemet lehelt.

Bretman Rock

A filippínó-amerikai influenszer 2015-ben indult Vine-karrierje óta a divatvilág tabudöntögető Cardi B-je lett. Sorra rombolja a nemi, etnikai és egyéb társadalmi sztereotípiákat, nem csoda, hogy többmilliós követőtáborra és két tévéműsorra is szert tett. Igaz, ebben karakán személyisége és humora is nagyban közre játszott. Ő volt az első vállaltan meleg férfi, aki a Playboy címlapjára került.

Laverne Cox

A színésznőt a legtöbben az Orange Is The New Black vagy az Inventing Anna című sorozatokból ismerhetik, de az Ígéretes fiatal nő című filmben is láthattuk. Szinte megkerülhetetlen a divatvilágban, és neve a Fenty és a Mugler egyik szinonimája lett.

www.refresher.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux