Ugrás a tartalomra
x

AMIT AZ ÓVSZERRŐL TUDNI ÉRDEMES

Bár egyre több fogamzásgátlási módszert ismerünk, az óvszerek továbbra sem veszítenek népszerűségükből. Miután a 19. század közepén elkészült az első gumióvszer, hamar rájöttek az emberek, hogy a kondom az egyetlen módja a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő fertőzések egyidejű elkerülésének, így rohamosan terjedni kezdett. Napjainkra pedig egészen széles választékban kaphatók: az XXL óvszertől a latexmentes kondomon át az olcsó óvszerekig számos változatuk megtalálható a boltok polcain.

Sőt, még a virtuális polcokon is: ma már óvszer webáruházban is beszerezhetők. Ne feledd viszont, hogy az óvszer akcióban vásárolt vagy a nyereményjátékokon felajánlott ingyen óvszer használatakor különösen figyelmesnek kell lenni. Egyrészt a lejárt szavatosságú óvszer nem nyújt tökéletes védelmet, másrészt a feltűnően olcsó óvszerek sokszor nagyobb kockázatot rejtenek. Ugyanakkor az óvszer webáruházakban könnyebben lehet ritkábban előforduló darabokat találni: az óvszer allergia (vagy más néven latex allergia) ellen küzdőknek létezik latexmentes változat, míg az átlagnál nagyobb péniszre XXL óvszer is beszerezhető. De figyelem: speciális kondom vásárlása esetén különösen kerüljük a gyanúsan olcsó óvszereket!

Az óvszer méretezése és a szavatossági idő ellenőrzése a két legfontosabb, hiszen a lejárt óvszer észrevétlenül is károsodhat. A kiszakadt óvszert nem könnyű észrevenni: a felületén keletkező hajszálrepedéseken keresztül előfordulhat szivárgás. Éppen ezért nem is szabad kondomot pénztárcában, nadrágzsebben, extra magas vagy épp alacsony hőmérsékleten huzamosabb ideig tartani.

 

Egy-egy buliban eltett ingyen óvszer jó ötletnek tűnhet ugyanúgy, mint az ajándék óvszer, amivel néhány szórakozóhelyen csábítják a fiatalokat, de a használatuk egyáltalán nem biztonságos. Az még a jobbik eset, ha időben észreveszik a kiszakadt óvszert, és a pár hölgy tagja esemény utáni fogamzásgátló tablettát tud bevenni, azonban az esetek nagy részében a hiba észrevétlen is lehet. Éppen ezért mindig óvatosan járjunk el a barátoktól kapott ingyen óvszer vagy épp a boltokban lévő óvszer akció keretei közt beszerzett darabokkal. És mindig ellenőrizzük, nem lejárt óvszert kaptunk-e, illetve hogy az óvszer méretezése biztosan megfelelő-e!

Amire még érdemes odafigyelni, az az anyaghasználat. Az óvszer allergia (ebben a cikkünkben olvashattok róla)nem gyakori jelenség, de kifejezetten kellemetlen: viszkető, égő érzést okozhat ugyan lejárt szavatosságú óvszer is, de az esetek többségében mégis érdemes biztosra menni, és latexmentes változatot beszerezni. A latex allergia odafigyelést igényel, mert kialakulhat idősebb korban és hirtelen is; bár a latexmentes kondom ára magasabb, mint a latexből készült hagyományos darabé, a használata akkor is ajánlott, ha óvszer allergia még nem alakult ki, hiszen így megelőzhető a későbbi latex allergia esetleges kialakulása.

Bár a kondom használata gyors, egyszerű és higiénikus, mégis érdemes az óvszerrel elővigyázatosnak lenni, különösen kiválasztáskor és megvásárláskor. Nem biztos, hogy egy óvszer webáruház a legjobb hely, vagy egy óvszer akció a legjobb alkalom a beszerzésre.  Mondanunk sem kell, milyen kellemetlen helyzetekhez vezethet egy lejárt szavatosságú óvszer, ahogyan azt sem, milyen kockázatot rejt egy kiszakadt óvszer. Vagy hogy mennyire kényelmetlen lehet egy túl kicsi vagy épp túl nagy darab: az óvszer méretezése szintén fontos szempont, amire oda kell figyelni. Mert lehet, hogy a haverok előtt vagány, ha valaki XXL óvszert hord a zsebében, de használat közben bizony hamar kiderül, ha nem lett volna szükség az extra méretre. Ahogyan az sem kérdés, hogy az olcsó óvszerek kevésbé megbízhatók, viszont a legdrágább sem hatékony, ha már lejárt óvszerről van szó.

De hogyan válaszd ki a számodra megfelelő óvszer méretet?

1, Érd el, hogy teljes erekciód legyen

2, Egy mérőszalaggal mérd meg a hímvessződ a tövénél, a legvastagabb pontnál - így megkapod a péniszed kerületét

3, Nézd meg a lenti táblázatban, hogy melyik a Neked megfelelő óvszer méretezés

Péniszed kerülete  Óvszer méretezés
9.5 – 10,5 cm

47-50 mm

10,5 – 12 cm

52-55 mm (EU Standard méret)

12 – 13 cm

56-59 mm

13 – 15+ cm  60-69 mm

Ha az óvszer túl szoros

Világszerte mintegy 2,4 milliárd férfi van szexuális aktivitása csúcspontján, ez 2,4 milliárd péniszt jelent és mindegyik más méretű, illetve formájú. Ez a változékonyság azt jelenti, hogy nem mindegyik óvszer illeszkedik mindegyik péniszre. Ez nem túl nagy probléma, csupán annyit jelent, hogy meg kell találnunk a számunkra megfelelőt. Igen egyszerűen felismerhető, ha az óvszer nem illeszkedik úgy, ahogy kellene. Fontos, hogy meggyőződjünk róla, az óvszer tökéletesen illeszkedik, mert ha túl laza, nem lesz hatékony a terhesség és egyes szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében, ha pedig túl szoros, akkor befolyásolhatja az együttlét élvezetét és a szövetek is károsodhatnak, illetve akár el is szakadhat. Íme, a leggyakoribb problémák, amik felmerülhetnek az óvszerek méretével kapcsolatban.

Bár az óvszereket elasztikusra tervezték, ha túlságosan megnyúlnak, az erő visszahathat a péniszre. Ez megakadályozza a vér áramlását, és érzék- vagy akár merevedészavarokat is okozhat. Az óvszernek kényelmesnek kell lennie, de semmiképpen sem túl szorosnak.

Ha az óvszer túl laza
Ha az óvszer túl széles, lecsúszhat szex közben, ezáltal megszűnik a védelem, amit biztosítani hívatott volna. Továbbá, ha nem kényelmes, a feleslegesen nagy óvszer miatt elveszíthetjük a szex közbeni súrlódó érzést, így kevesebb élvezetben lehet részünk.

Ha az óvszer túl rövid
Amennyiben az óvszer túl rövidnek bizonyul miután teljesen letekertük, ez esetben a partnerek fokozottan ki vannak téve a terhesség és a nemi úton terjedő betegségek kockázatának. Ez azért lehetséges, mert ha az óvszer vége túlságosan is fent helyezkedik el a péniszen, akkor könnyedén lecsúszhat szex közben. Az óvszer így el is szakadhat, különösen akkor, ha átlagon felüli kerületű péniszre húznánk fel.

Ha az óvszer túl hosszú
A szabványos óvszerek többnyire pár centivel hosszabbak, mint az átlagos pénisz mérete, hogy többféle méretű szerszámra is jók legyenek. Amennyiben az óvszer túl hosszú, általában nem jelenthet problémát, mivel a felesleges hossz feltekerve maradhat az alján, de az átlagosnál szélesebb pénisszel rendelkező férfiak számára ez kissé kényelmetlen lehet, mivel a vastagabban feltekert óvszer nagyobb nyomást fejt ki a pénisz tövénél.

Minden problémára létezik megoldás, a fenti tényezők még csak véletlenül sem befolyásolhatják a jó szexet. A legfontosabb dolog, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő méretű óvszert; vessünk egy pillantást a különböző hosszúságban és szélességben rendelkezésre álló termékekre, és próbáljunk ki néhányat, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb megoldást. Rendkívül fontos megjegyezni, hogy ha az óvszer lecsúszik, illetve ha repedések vagy szakadások találhatók rajta, hagyjuk abba, amit csinálunk és helyezzünk fel új óvszert, hogy biztosak legyünk benne, mindkét fél védett (ha bármilyen kétségünk támadt, látogassuk meg nőgyógyászunkat sürgősségi fogamzásgátlóért). Ha már ismerősen bánunk az óvszerekkel vagy tapasztaltnak véljük önmagunkat, akkor is hasznos lehet egy pillantást vetni a fenti útmutatóra az óvszer felhelyezéséről, hogy meggyőződjünk róla, biztonságban vagyunk és a legtöbbet kihoztuk az óvszerből, hogy minél jobban élvezhessük a nagyszerű szexet.

Sokunknak van kedvenc típusú óvszere. Egyeseknek a biztonságérzet a legfontosabb, míg mások a vékonyabb óvszert preferálják, mellyel közelebb érezhetik magukat a partnerükhöz. Megint mások szeretik a bordázott vagy pontozott óvszer nyújtotta extra kéjes érzést. Mindannyiunknak megvan a maga kedvence, de néha jó kísérletezni és kipróbálni valami újat, abban a biztos tudatban, hogy védettek vagyunk a terhesség vagy bármilyen nemi fertőzés ellen.

A különböző óvszerek teljesen megváltoztathatják a szexuális élményt: intenzív szexet tesznek lehetővé és egyéb érzéseket szabadítanak fel, használatukkal komfortosan és szabadon érezzük magunkat, vagy egészen új tapasztalatokat gyűjthetünk azáltal, hogy közelebb érezzük magunkhoz a másikat. És ki tudja, neked talán ez utóbbi a legfontosabb!

Ne feledd, hogy ami számodra jó és rendben van, nem biztos, hogy működik közted és a partnered között. Az óvszerek mind különböznek egymástól, vagyis különböző lehet a formájuk, vastagságuk, szélességük, anyaguk, textúrájuk, továbbá mindegyik különböző síkosítóval van ellátva. Az alábbiakban végigvezetünk hat hangulaton és bemutatjuk az óvszereket, melyek illeszkednek minden szituációhoz.

Energikus
Akár egész éjszaka bírod vagy csak egy rövidebb menet alatt használsz el egy egész éjszakára elegendő energiát, mindkét esetben úgy érezheted, hogy szükséged van egy kis extra biztonságra. Az enyhén vastagabb latexből készült, extra sikosított óvszerek tökéletes megnyugvást biztosítanak anélkül, hogy feláldoznád az élvezetet. 

Intim
A vékonyabb óvszernek köszönhetően még intenzívebben érezhetitek egymást és közelebb kerülhettek egymáshoz a partnereddel. A vékony óvszerek átadják a test hőjét, fokozzák az érzékenységet és használatukkal minden mozdulatot és apró remegést érezhetünk. ( Anyag vastagság: 0,055 mm - a normál anyagvastagság: 0,07 mm) 

Ízesített
Az ízesített óvszerek nemcsak biztonságosabbá teszik az orális szexet, de használatukkal sokkal több mókában lesz részünk! A különböző ízesítésekkel - banán, eper, narancs és alma ízben - még vidámabbá és izgalmasabbá teszik az orális szexet.

Stimulált
A bordázott óvszer mindkét fél számára még intenzívebb élményt nyújt, mivel az egyedi bordázat új és izgalmas módon stimulálja a testet. A óvszerek különböző textúrái a szexuális játékokhoz hasonlóan izgalmas élményt nyújtanak. A pontok és bordák különböző mintázatúak lehetnek. 

Kísérletező
Minden óvszer síkosított, ami elengedhetetlen, mert megakadályozza a töréseket és szakadásokat az óvszer anyagában, de abban is segítségetekre lehet, hogy együtt mozoghassatok. Amennyiben egy új élményt osztanál meg a pároddal, a síkosító jó választás lehet, mert gondoskodik a még intenzívebb érzésről. 

www.durex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux