Ugrás a tartalomra
x

ELŐBÚJÁS NAPJA – COMING OUT DAY

Az Előbújás napja, más néven a Nemzetközi Coming Out Day egy nemzetközi LMBT-tudatossági ünnep, amelyet minden év október 11-én tartanak. Az ünnep az előbújás, azaz a coming out fontosságát hangsúlyozza. Először 1988-ban rendezték meg az Egyesült Államokban: az eredeti elképzelést a feminista és a meleg felszabadítási mozgalmak ihlették, amelyek a privát szféra politikai mivoltát hangsúlyozták. Az ünnep alapfeltevése, hogy az előbújás és az önmagunkat felvállalva létezés az aktivizmus legalapvetőbb formája, illetve hogy a homofóbiát a tudatlanság táplálja, és amint az emberek rájönnek, hogy az ő családjukban, közvetlen környezetükben is lehetnek leszbikus vagy meleg emberek, sokkal kevésbé fogják tartani magukat az elnyomó vagy elutasító nézetekhez.

Az utóbbi években a feminista és melegfelszabadítási alapok helyett az ünnep középpontjába az LMBT-közösség gondolata került, és az előbújás a leszbikus, meleg és biszexuális irányultság mellett kiterjesztődött a transznemű, a queer és más kevésbé ismert nemi identitásokra is.

Magyarországon 2011-ben szervezte meg először a Szivárvány Misszió Alapítvány.

Az Előbújás Napját 1988-ban kezdeményezte Robert Eichberg pszichológus és Jean O'Leary aktivista. Akkoriban számos LMBT-aktivista, köztük Eichberg és O'Leary, nem akart defenzíven reagálni az LMBT-ellenes akciókra, ezért indították el az ünnepet, hogy inkább a pozitív hangulat fenntartását segítsék elő.Azért az október 11-i dátumra esett a választás, mert akkor van az 1987-es Washingtoni Felvonulás a Meleg- és Leszbikus Jogokért évfordulója.

Az előbújás önmagunk előtt ugyanolyan fontos, mint mások előtt. Társadalmunkban általában minden embert heteroszexuálisnak és ciszneműnek feltételeznek, tehát olyannak, aki az ellenkező neműek iránt érez vonzalmat, illetve a nemi identitása megegyezik a születési nemével. Az LMBTQ embereknek ezért minden szituációban döntést kell hozniuk, hogy kinek javítja ki a téves feltételezését, kinek bújik elő és kinek hallgat az identitásáról.

Az őszinteség hiánya és a kényszerű képmutatás nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesítőképességüket és munkabírásukat, valamint családi és baráti kapcsolataik megromlásához vezethet.

A 2021 júliusában hatályba lépő törvény alapján a kormányzat szeretné eltüntetni a reklámokból az LMBTQ embereket, szeretné kitörölni a filmekből és rádióműsorokból az LMBTQ tartalmakat, hogy azokat este 10 óra előtt ne lehessen megnézni a TV-ben. A törvény szeretné eltüntetni az iskolákból azokat a foglalkozásokat, tartalmakat, amelyek leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy interszex embereket mutatnak be.

„A Háttér Társaság programjai és szolgáltatásai továbbra is a korábbi feltételek szerint érhetők el LMBTQI emberek és családtagjaik számára. A ma hatálybalépő törvény azt ugyan nem korlátozza, hogy a tanárok a saját munkájuk során LMBTQI témákkal is foglalkoznak, a törvény mégis táptalaja lehet a támadásoknak, a megfélelemlítésnek, az öncenzúrának. Jogsegélyszolgálatunk minden tanárnak készen áll segíteni” – kommentálta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. 

Fontos dolgok az előbújásról: 

1, Légy büszke Magadra!
Akár már előbújtál, akár még csak tervezed az előbújást, légy büszke magadra! Egy nagy hatású folyamat előtt állsz, amivel feltárod magad a környezeted előtt, és így lehetőséged nyílik a szabad, nyitott életre a számodra fontos emberek előtt is.

2, Ez egy folyamat.
A coming-out nem egy mindent eldöntő pillanat. Nagyon sok készülés (amit jelenleg most Te is átélsz) előzi meg. Ha nem feltétlenül pozitívan sikerül, akkor ne feledd, az idő Neked dolgozik. Amikor elmondod, az nem csak neked, de környezetednek is nehéz lehet; bizonytalanok lehetnek abban, hogy reagáljanak, de ebben segíthet számotokra útmutatónk.

3, Tanítás, tanulás.   
Mivel ez a Te előbújásod, ezért elengedhetetlen, hogy felkészülj. Azonban bizonyosodj meg arról, hogy megfelelő forrásokból tájékozódsz. Sőt, ha megtörtént az előbújás, a környezetednek is tudsz támpontokat adni, hogy milyen oldalakról tud sok-sok információt szerezni. Ne feledd: nagyon sok pontatlan és fake információ kering (pl.: a reparatív terápia hatékonyságáról).

4, Segítő kezek Magyarországon   
Ha nehéz helyzetbe kerülnél, elbizonytalanodnál, kérdéseid lennének akár neked, akár a környezetedben élőknek, vagy csak beszélgetnél valakivel, akkor is van kihez fordulnod segítségért. Keresheted a Háttér Társaság Lelkisegély Szolgálatát telefonon keresztül ingyenes zöld számukon vagy chaten, beléphetsz támogató facebook közösségekbe (például az LMBTQI gyerekek szülei, támogatói) vagy kereshetsz LMBTQ embereknek szánt önismereti csoportokat (például a Transvanilla Egyesület ingyenes LMB és T támogatói csoportjai a TámPontban).

5, Kinyílik a világ!   
A coming out-tal egy új közösség tagja leszel. Így lehetőséged nyílik arra, hogy új csoportokba lépj be, új embereket ismerj meg és barátokat szerezz! Keresd a civil szervezetek, informális csoportok programjait és gyere el a következő Budapest Pride LMBTQ Fesztiválra és Felvonulásra is!

6, Inspirálódj!
Az elobujas.hu oldalon rengeteg történetet találsz. Olvasgass, vagy nézd meg a videókat, amikben már előbújt LMBTQ emberek beszél arról, hogyan élték meg.

Segítség szülőknek,barátoknak,tanároknak: 

- A Még mindig tabu? egy praktikus, illusztrált füzet, ami tíz olyan, rajzban megjelenített szituációt  dolgoz fel pedagógiai, pszichológiai szempontból, emberi jogi keretben, ami számos tabutémával szembesíthet, miközben a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok helyzetére irányítja a figyelmet.
- A Melegség és Megismerés oktatási anyaga szélesebb kör számára készült. Van szó benne például a homoszexualitás társadalom- és kultúrtörténetéről is, az LMBTQI emberek magyarországi helyzetéről, a téma jogi és oktatási vonatkozásairól is.
- Hogyan segítsek, ha valaki előbújik nekem? címmel a Pride oldalán olvashatunk arról, mit tehetünk szeretteinkért, barátainkért, ismerőseinkért, akik fel szeretnék vállalni identitásukat magukat előttünk.
- Akinek előbújik az LMBTQI gyermeke, sokszor úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akivel ez történik. Nekik is meg kell tanulni feldolgozniuk ezt a helyzetet, sőt saját maguknak is elő kell bújniuk, mint egy LMBTQI gyerek szülei. Nekik szól az LMBTQI a gyerekem című oldal. Itt publikáltak egy kisfilmet is, melyben hét magyar szülő mondja el, hogy ők hogyan élték meg ezt a folyamatot.

- Ajánljuk a csatlakozást az LMBTQI gyerekek szüleinek, hozzátartozóinak létrehozott csoporthoz is.

Összegyűjtöttünk 5 kérdést a coming outról, amit szerintünk talán feltennél.

1. Van-e jó stratégia a coming outhoz? Vagy minden egyik pillanatról a másikra történik, előzetes tervezés nélkül?

Az előbújás egy része „lebukás”, bár előfordul, hogy a szándék, vagy vágy már korábban megvan tudattalanul, és a személy akár direkt is elöl hagy olyan jeleket, amik LMBTQI identitására utalhatnak.

Ugyanakkor sokan tudatosan tervezik az előbújást, és fokozatosan teszik ezt meg. Felkészülésként kereshetnek információkat az interneten, felhívhatják a Háttér Lelkisegély Szolgálatát, coming out történeteket olvashatnak. Ilyenkor pszichológustól is kérhetnek segítséget, és nagyon fontos, hogy milyen a terapeuta reakciója.

Az első előbújás lélektani szempontból nagyon jelentős, az itt megélt reakció sokat adhat, ha pozitív, valószínűbb a szélesebb előbújás, a személy bizalma növekedhet önmagában és másokban is, önbecsülését is pozitívan befolyásolja, ha támogatást tapasztal. A negatív reakció azonban akár hosszú időre is visszavethet önmaguk elfogadásában és a további coming outokban. Egy terapeuta tekintélyszemélyként is funkcionál, és szakmai véleményt is formál, így még lényegesebb lehet, hogy támogatóan, informáltan fogadja az előbújást, tehát olyan szakembert érdemes választani, aki jártas az LMBTQI témákban, annak társadalmi fogadtatásával kapcsolatos kérdésekben is.

2. Hogyan készüljön fel a coming outot tervező annak érdekében, hogy mindenki a lehető legkevésbé sérüljön?

Mindenképpen a legfontosabb a türelem egymás iránt, hogy mindkét fél megpróbálja észben tartani, a másik reakciója nem ellene irányul, inkább saját belső világát tükrözi. Ugyanakkor az LMBTQI személy jó, ha nehézségekre is felkészül, arra, hogy a fogadtatás nem feltétlen lesz a várakozásoknak megfelelő. És érdemes figyelembe venni: mind az előbújás, mind az esetleges negatív reakció a szeretet megnyilvánulása is, előbbi egy hitelesebb kapcsolódásra tett kísérlet, utóbbi az aggodalom, féltés, vagy család értékeit fenyegető dolog elleni védekezés. A harag, szomorúság megnyilvánulásai mögött általában valamilyen félelem, szorongás áll s a világ (benne például a szülői szeretet fennmaradása) kiszámíthatósága iránti igény.Bár eltűnhet az idealizált gyerek és idealizált szülő képe, de helyébe egy komplexebb, emberibb, valós kép léphet.

3. Hogyan és kivel érdemes megosztani a „titkot”? És kivel nem?

Erre nincs szabály. Mivel ez sok esetben egy nehéz, és mindkét fél részéről elfogadást igénylő kérdés, érdemes alaposan mérlegelni a várható következményeket. Ehhez jó, ha figyelembe veszi az előbújást fontolgató, hogy

- mennyire van függő viszonyban a kiválasztott személlyel pl. anyagilag, fizikailag, szociálisan (pl. családja, kisközössége, etnikuma, vallási közössége).
- az a személy vagy csoport, ahol meg szeretné osztani, veszélyes lehet-e a testi épségére. (Ha ebben valaki bizonytalan, érdemes lehet a lelkisegély szolgálattal - pl. Háttér Társaság - vagy egy szakemberrel személyesebben is közösen átgondolni a lehetőségeket, tervezni a coming out-ot).
- szakmai segítséghez LMBTQI barát, jól informált szakembert érdemes keresni. A pszichológus a hozzá fordulónak szolgáltatást nyújt, így akár egy első beszélgetésen lehet és szabad ellenőrizni a jártasságát a területen. Ha a kliens nem érzi a bizalmat, joga és lehetősége mást keresni, váltani.

4. Vannak különbségek abban, ha egy városi vagy kistelepülésen élő, fővárosi vagy vidéki LMBTQI fiatal bújik elő?

Vidéken gyakran a kisközösségek miatt nehezebb az előbújás, jobban félhet mind a személy, mind a család a pletykától, megbélyegzéstől, Budapesten könnyebb „eltűnni”. Vidéken gyakran konzervatívabb az értékrend, mélyebb a vallásosság, amivel nehéz lehet összeegyeztetni a melegséget, biszexualitást, transzneműséget, a queer identitás pedig még kevésbé ismert.

A magyar statisztika szerint Budapesten legkönnyebb, vidéki városban már nehezebb, kistelepülésen legnehezebb előbújni. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkező szülők általában jobban fogadják, de ennek ellentmondó kutatási eredmények is vannak külföldről. Szintén külföldi adat, hogy a családi támogatás leszbikusoknál, melegeknél nagyobb, biszexuálisoknál csökken, transzneműeknél a legkisebb. Az öngyilkossági kísérletek kockázata pedig sokszor ezzel párhuzamosan nő, a transzneműek a legveszélyeztetettebbek, ami jól mutatja, mennyire fontos az elfogadó közeg. Szerencsére már néhány vidéki városban is vannak LMBTQI közösségek, akik segíthetnek, hogy az elszigeteltség érzése oldódjon.

5. Milyen különbségek vannak, ha egy lány, illetve ha egy fiú bújik elő?

A kutatások azt mutatják, a szülő általában rosszabbul éli meg a vele azonos nemű LMBTQI gyerek előbújását. A sztereotip nemi alapú elvárások, szexizmus is gondot jelenthet.

Érdemes szem előtt tartani, hogy bár az előbújás maga csak egy pillanat, de ez egy folyamatba ágyazódik, így később is újragondolásra, „identitásmenedzsmentre”, mindebben pedig segítségre lehet szükség. És ahogyan a személynek magának is soká tarthatott az önelfogadás, a környezetnek is beletelhet egy időbe, jó, ha erre is számítanak a felek.

Oldalunkon több cikket,filmet,történetet találhattok előbújás témában.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux